Παράλληλα, είχε συσσωρευθεί η διόρθωση δύο ημερών, λόγω των μεγάλων απωλειών χθες και σήμερα (έως το μεσημέρι) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και της υποχώρησης 2,40% του Dow Jones την Πέμπτη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για πτώση δύο σε ένα στη Σοφοκλέους!
Ακόμα και το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών θα είναι ικανοποιητικά και σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις ξένες, δεν πείθει τους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν απόμακροι όσο βλέπουν αυτές τις μεγάλες διακυμάνσεις.
Για το λόγο αυτό οι συναλλαγές και σήμερα ήταν υποτονικές, αγγίζοντας τα 234,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Η Citigroup βλέπει στην οικονομία και στις επιχειρήσεις τους επόμενους 6-12 μήνες μιζέρια, θεωρώντας πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι ήρθε μία νέα bull market.
Στις αρχές του 2008 γύρισε τη σύσταση για τις τράπεζες σε αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και στα μέσα Ιουνίου έγινε ουδέτερη. Τώρα γυρνάει και πάλι τη σύσταση σε υποαπόδοση.
Η έκθεση αυτή έρχεται να κοπάσει τον αρχικό ενθουσιασμό που είχε παρασύρει τις αγορές την περασμένη εβδομάδα άλλη υπεραισιόδοξη έκθεση της Morgan Stanley, η οποία λίγο-πολύ έλεγε στους επενδυτές «να μην ξεχάσουν να πουλήσουν»...
Η εικόνα στο ταμπλό ήταν απογοητευτική, καθώς 182 μετοχές έκλεισαν πτωτικά, έναντι 56 που «διασώθηκαν» και 40 που διατήρησαν αμετάβλητη τιμή.
Οι απώλειες περιορίστηκαν στον Mid και Small Cap, που υποχώρησαν κατά 1,94% και 1,02% αντίστοιχα, έναντι απωλειών 3,14% για τον FTSE 20. Κάθετη βεβαίως ήταν η πτώση του τραπεζικού δείκτη την Παρασκευή, η πτώση του οποίου άγγιξε το 3,86%.
Οι πωλητές που ήταν εμφανώς συγκρατημένοι, μέχρι και χθες, ρευστοποίησαν θέσεις στην Πειραιώς, στην οποία άλλαξαν χέρια πάνω από 2 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 5%, στα 19,40 ευρώ, την ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 3,64%, διατηρώντας όμως τα 30 ευρώ στο κλείσιμο, την Alpha κατά 5,31%, με κλείσιμο κάτω από τα 20 ευρώ και την Eurobank που υποχώρησε κατά 4,45%, στα 15,46 ευρώ.
Οι χρηματιστές είναι πεπεισμένοι ότι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στις τράπεζες, αλλά και στον ΟΤΕ ήταν αποτέλεσμα short selling. Γνωστός χρηματιστής τόνιζε στο «R», ότι το short selling, μπορεί και να φτάνει στο 505 του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών.
Για δε τη μετοχή του ΟΤΕ, πλέον γράφει χαμηλά τριετίας και άνω, κλείνοντας τη Παρασκευή στα 13,20 ευρώ και μάλιστα με πολύ μεγάλο όγκο άνω του 1,7 εκατ. τεμαχίων.
Στην αγορά γίνεται λόγος για ανοιχτές πωλήσεις που γονατίζουν τη μετοχή από ξένους brokers, κίνηση η οποία εντείνεται από τις φήμες για απομάκρυνση του κ. Π. Βουρλούμη από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, λόγω των δικαστικών εξελίξεων στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote.
Οι πιέσεις αφορούσαν και άλλες μετοχές του 20άρη, όπως τον Μυτιληναίο, τη ΔΕΗ, την Ιντραλότ (αν και περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες), ΟΠΑΠ, Coca Cola (μείωση της τιμής στόχου στα 18 ευρώ από Citigroup), Ελληνική Τεχνοδομική, Ταχ. Ταμιευττήριο, ΕΛΠΕ.
Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση, σύμφωνα με την Emporiki Bank
Η Emporiki Bank εκτιμά ότι διατηρούνται αυξημένες οι πιθανότητες προσέγγισης των 3.600 - 3.640 μονάδες στο κοντινό μέλλον, αφού στο μεσοδιάστημα προηγηθεί μια βραχύβια πτωτική κίνηση, με την προϋπόθεση ότι η υποχώρηση - που βρίσκεται σε εξέλιξη - θα συνοδευτεί από χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Θεωρεί ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς και για την εβδομάδα που έρχεται. Η πρώτη αξιόπιστη ζώνη στήριξης στη περιοχή των 3.385 μονάδες. Όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια παλινδρόμηση ακόμη και μέχρι τις 3.190 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr