Προς τη χρεοκοπία οδεύουν οι μεγαλύτερες εταιρείες της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, William Poole σε συνέντευξή του. Ακόμη, σήμερα η UBS προέβη σε μείωση της τιμής στόχου για τις μετοχές της Freddie Mac, σε 10 από 28 δολάρια. Οι μετοχές και των δύο εταιριών «κατρακυλούν» στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Τόσο η Fannie Mae όσο και η Freddie Mac οι οποίες στηρίζονται από την κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ, δανείζονται από την αγορά ομολόγων και στη συνέχεια επανεπενδύουν στην αγορά στεγαστικών δανείων και σε μετοχές που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, με σκοπό να έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
Σημειώνεται ότι η Fannie Mae αναγκάστηκε χθες να πληρώσει επιτόκιο-ρεκόρ στη δημοπρασία διετών ομολόγων αξίας 3 δισ. δολαρίων, λόγω της ανησυχίας ότι η εταιρεία δεν είναι πλέον αξιόπιστη. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση της εταιρείας είναι στο ΑΑΑ, δανείζεται πέντε φορές κάτω από την πιστοληπτική τους ικανότητα
Εντύπωση όμως, προκαλούν οι μεγάλες εντολές πώλησης λίγο πριν από το κλείσιμο και την διαδικασία των δημοπρασιών στο Χ.Α., οι μεγάλες εντολές πώλησης σε μετοχές, όπως η Πειραιώς, η Εθνική, η Τέρνα κ.ά. Παρά τη μάχη στα χαρακώματα των 3.400 μονάδων, ένα τμήμα του χρηματιστηριακού ταμπλό παρουσίαζε αδυναμία.
Οι τράπεζες παρά την εναλλαγή προσήμου από αρνητικό σε θετικό ή, τέλος πάντων ο περιορισμός των απωλειών στο άνοιγμα, έστελναν μηνύματα ότι κάτι δεν θα πάει καλά τη Πέμπτη, μέχρι το πέρας των συναλλαγών. Ακόμα και η θετική έκθεση της Citigroup για την αγορά μας, δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει το άσχημο κλίμα.
Οι μετοχές των blue chips και ειδικά των τραπεζών πυροβολούνται με τη πρώτη ευκαιρία από τους σορτάκηδες, που σήμερα πήραν το αίμα τους πίσω, έπειτα από τα χθεσινά κέρδη των συγκεκριμένων τίτλων.
Το αποτέλεσμα ήταν να παρασυρθούν σε αρνητικό πεδίο 125 μετοχές και να κλείσουν θετικά 85 και 59 να μείνουν αμετάβλητες. Όσο για τις συναλλαγές, ήταν απογοητευτικές για μία ακόμα φορά. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 198 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Μεγάλη πτώση 2,39% σημειώθηκε στην Πειραιώς που έκλεισε στα 17,96 ευρώ με χαμηλό ημέρας στα 17,74 ευρώ και απώλειες 2,39%, ενώ διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,78% σημειώθηκε στην Alpha, στα 18,86 ευρώ με 896 χιλιάδες τεμάχια. Τα χαμηλά ημέρας εντοπίζονται στα 18,70 ευρώ. Περιορισμένες ήταν οι απώλειες για την Eurobank, που έκλεισε στα 15 ευρώ με όγκο 793 χιλιάδων τεμαχίων και μεγαλύτερες στην ΕΤΕ, που υποχώρησε κατά 2,60%, στα 27,76 ευρώ με μικρό όγκο περίπου 758 χιλιάδων τεμαχίων. Η ΕΤΕ έκλεισε τέσσερα σεντς πάνω από τα χαμηλά ημέρας...
Επίσης, σε αρνητικό πεδίο έκλεισαν μιά σειρά από άλλες μετοχές του 20άρη, όπως η ΔΕΗ, που βρέθηκε στο πέρας της συνεδρίασης στα 20 ευρώ, η Ιντραλότ που απώλεσε μέσα σε μία μέρα 4,58%, κλείνοντας στα 9,58 ευρώ, η ΑΤΕ που σημείωσε πτώση 3,57%, στα 2,16 ευρώ και ο ΟΤΕ που υποχώρησε κατά 1,16%, στα 15,30 ευρώ. Σε αρνητικό πεδίο έκλεισαν, επίσης, η ΕΧΑΕ, στα 8,58 ευρώ, η ΕΛΤΕΧ που υποχώρησε πάνω από 2%, στα 7,80 ευρώ και ο Τιτάνας κατά 1,75%, σε νέα χαμηλά, στα 22,46 ευρώ, αποτέλεσμα των αρνητικών εξελίξεων που συντελούνται στην αμερικανική οικονομία.
Χείρα βοηθείας προσεφέρθη από τον ΟΠΑΠ, που, όμως, τα αρχικά κέρδη ψαλιδίστηκαν, με τη μετοχή να κλείνει στα 23,52 ευρώ και την Coca Cola, που ενισχύθηκε κατά 2,86%, στα 18 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr