Η εκτίμηση αυτή της Praxis, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση του risk premium, με αποτέλεσμα η επενδυτική κοινότητα να προχωρήσει σε μείωση του αναλαμβανόμενου επενδυτικού κινδύνου, διατηρώντας αυξημένη ρευστότητα και παράλληλα επιλέγοντας τίτλους που θα διαθέτουν:
1. Υψηλό βαθμό ασφάλειας κερδοφορίας και χαμηλή μεταβλητότητα σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή (EPS)
2. Υψηλές ταμειακές ροές
3. Χαμηλούς πολλαπλασιαστές (Κερδών, Λογιστικής Αξίας, EBITDA)
4. Υψηλές μερισματικές αποδόσεις
5. Χαμηλές τιμές beta
Παράλληλα με την επιλογή τίτλων με τα παραπάνω αμυντικά χαρακτηριστικά, επισημαίνει και τους κρατικούς τίτλους που επιδεικνύουν κινητικότητα την τελευταία περίοδο και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά την διάρκεια του 2008 (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ).
Το δυσχερές χρηματιστηριακό περιβάλλον, έχει διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις σε κρατικούς τίτλους του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), όπου το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλό. Παράλληλα οι κινήσεις αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη πρόθεση του δημοσίου για μείωση του ποσοστού συμμετοχής, δημιουργεί επιπρόσθετο ενδιαφέρον στους εν λόγω τίτλους.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε εξελίξεις αποκρατικοποιήσεων, έχουν ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό (εκτός ΑΤΕ και ΤΤ), ενώ υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την επιτυχή έκβαση τους, σε περίπτωση εδραίωσης του αρνητικού επενδυτικού κλίματος.
Οι εκτιμήσεις για αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ κατά 19,5% το 2008, δικαιολογεί περιθώρια περαιτέρω ανόδου του ΓΔΧΑ, καθώς σε περίπτωση διατήρησης των εκτιμώμενων ρυθμών ανάπτυξης, οι πολλαπλασιαστές αποτιμήσεις παρουσιάζονται ελκυστικοί και διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις μέσες ιστορικές τιμές αυτών.
Το ερώτημα όμως που γεννιέται είναι, αν ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας είναι διατηρήσιμος, μέσα σε ένα ασθενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Με βάση την συγκριτική αποτίμηση και τους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας 2008π ο ΓΔΧΑ διαπραγματεύεται με premium της τάξεως του 12% και 26% αντίστοιχα σε σχέση με το δείκτη αναφοράς FTSE Eurofirst 300. Τονίζουμε την σημαντική βαρύτητα των τραπεζών στο ΓΔΧΑ σε αντίθεση με το FTSE Eurofirst 300.
Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι με βάση το δείκτη PEG προκύπτει ότι ο ΓΔΧΑ διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των κυριοτέρων διεθνών κεφαλαιαγορών.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και χωρίς να έχει προεξοφληθείένα αρνητικό σενάριο το όποιο περιλαμβάνει μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και πτωτικές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας, εκτιμάταιότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά σε επίπεδο ΓΔΧΑ δικαιολογεί υψηλότερο επίπεδο αποτίμησης
Με βάση το υπόδειγμα απόδοσης εταιρικών κερδών και 10ετών ομολόγων, ο ΓΔΧΑ δικαιολογεί πολλαπλασιαστή εκτιμώμενων κερδών στα επίπεδα του 17,5x για το 2008, όταν η τρέχουσα τιμή του διαμορφώνεται σε 15,3x. To γεγονός αυτό διαμορφώνει τη δίκαιη αποτίμηση του ΓΔΧΑ, στις 5.550 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, εξετάζοντας το αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με το όποιο υποθέτουμε:
1. Ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 3,2% από 4,0% (όπως αρχικά προβλέπεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2008)
2. Αύξηση του Risk Premium κατά 50 μονάδες βάσης, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποφυγή ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.
Καταλήγουμε ότι η δίκαιη αποτίμηση του ΓΔΧΑ βρίσκει ισορροπία σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 4.300 μονάδων.
Το αναλυτικό κείμενο της Επενδυτικής Στρατηγικής 2008 της Praxis International.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr