Θετική εξέλιξη – σίγουρα – η ανοδική κίνηση, ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον τζίρο (86 εκ) που παραμένει χαμηλός για να υποδηλώσει αλλαγή τάσης, ενώ παράλληλα με την εξαίρεση της ΕΥΡΩΒ και ο τραπεζικός κλάδος (ΔΤΡ +0,81%) δεν δείχνει ιδιαίτερη δυναμική που είναι απαραίτητη σε μια συντονισμένη ανοδική κίνηση.
Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθολικής υπεροχής των ανοδικών μετοχών στον Ftse (19 στις 25) με καθοδικές μόλις 3 τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,46% , Cener -2,14% και Bochgr -1,13%.
Θετική η εικόνα και στον mid cap με KΡΙ +3,99% , ΙΝΤΚΑ +3,35 , ΙΝΤΕΚ +3,49% και ΠΕΡΦ +4,1%.
Επιτέλους σε ελέυθερη διαπραγμάτευση η μετοχή της ΑΤΤ 0,59 στο -20% με μεγάλη διακύμανση (από -9% έως -30%) σε τιμές που είχαμε ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό (22/10/24) ότι θα είναι οι τιμές ισορροπίας της μετοχής (0,50-0,65) με την απορία βέβαια να παραμένει στο ποιος(οι) ήταν αυτός που αγόραζε μετοχές αξίας περίπου 50 χιλιάδων ευρώ σε τιμές 10 φορές υψηλότερες από τις τρέχουσες ?
Ο ΓΔ με την διήμερη κίνηση πλησιάζει το άνω όριο του βραχυπρόθεσμου καναλιού (1355-1405) και η αυριανή συνεδρίαση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την δυναμική (?) που υπάρχει.
Σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών και μετά από τα αποτελέσματα εννεαμήνου που έχουν ανακοινώσει 19 από τις 25 εταιρίες του Ftse τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε έχουν να κάνουν με την μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ κλάδων και υποομάδων.
Αν αυθαίρετα χωρίζαμε τις εταιρίες σε τρείς βασικές κατηγορίες (Τράπεζες, Διυλιστήρια και Υπόλοιπες) η εικόνα θα ήταν κάπως έτσι>
Οι Τράπεζες παρουσίασαν αύξηση εσόδων και ebitda +8% και κερδοφορίας +18% ενώ συμμετέχουν κατά 55% στο σύνολο των κερδών των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Τα Διυλιστήρια που είχαν πτώση σε όλα τα μεγέθη, πληγώθηκαν ιδίως στα ebitda -25% και στα κέρδη -54% και συμμετέχουν πλέον μόνο κατά 8% στα κέρδη του συνόλου αλλά κατά 38% στα έσοδα.
Τέλος η κατηγορία Υπόλοιπες (που είναι και η πλειοψηφία των μετοχών 13 από τις 19 που έχουμε στοιχεία) δίνουν άνοδο εσόδων +8%, ebitda +14% και κερδών +12% με σημαντική συμμετοχή τόσο στα έσοδα (46%) όσο και στα κέρδη (37%) του συνόλου.
Συνολικά - όπως έχουμε πολλάκις επαναλάβει – τα μεγέθη των εισηγμένων δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις ειδικά συγκρινόμενες με άλλες ευρωπαικές αγορές χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες εισροές κεφαλαίων που θα επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.
Οι διεθνείς αγορές άγονται και φέρονται με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο Ουκρανίας / Ρωσίας με ανοδικό γύρισμα μετά το μεσημέρι (Dax +0.53%) αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τυχόν κλιμάκωση.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr