Παραμένει ασφαλώς η αβεβαιότητα στην αγορά με τα εταιρικά αποτελέσματα να είναι στο επίκεντρο, χωρίς όμως να επηρεάζουν την πορεία των μετοχών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις πρωινές ανακοινώσεις του ΤΙΤΑΝ με ένα σετ εξαιρετικών αποτελεσμάτων (έσοδα εννεαμήνου 1,98 δις +5% , ebitda adj. 454 εκ +15% και κέρδη στα 224 εκ +11) και την μετοχή να ανοίγει μεν ανοδικά (υψηλό 34,20 +0,8%) αλλά να καταλήγει στο -2,65% και όλα αυτά την ώρα που οι εκθέσεις για την μετοχή την πριμοδοτούν σημαντικά (Pantelakis Sec. 41 ευρώ/μετοχή).
Ετερο παράδειγμα η ΜΠΕΛΑ όπου ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων για τον μήνα Οκτώβριο +6% (και +7% για το δεκάμηνο του 2024) πολύ παραπάνω δηλαδή από την πρόσφατη αρνητική αναθεωρηση του guidance από την διοίκηση που έχει θέσει τον πήχη πωλήσεων στο +4% και παρόλα αυτά η μετοχή δεν αντέδρασε καθόλου με κλείσιμο στα 24,74 +0%.
Ακολουθεί σερί ανακοινώσεων από τράπεζες (η ΕΥΡΩΒ ανακοίνωσε ήδη την αύξηση της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου κατά 12% φτάνοντας στο 68%) και ΔΕΗ όπου θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο φθηνές παραμένουν οι ελληνικές μετοχές (τουλάχιστον της υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενώ ειδικά στις τράπεζες θα ξεκαθαριστεί σε μεγάλο βαθμό το πώς θα χειριστεί η καθεμία τους το θέμα με τον αναβαλλόμενο φόρο (υπάρχει περιθώριο δεκαετίας για την πλήρη απόσβεσή του).
Λίγες οι μετοχές με αξιόλογη θετική πορεία με την ΔΕΗ +1,1% να ξεχωρίζει όπως και η Bochgr +4% αλλά και τα ΕΛΠΕ +1,18%
Αντίθετα πλειάδα τίτλων με αρνητική συμπεριφορά όπως η ΛΑΜΔΑ -1,9% , η ΒΙΟ -2,08% και η Cener -2,3% στο 8,5 πολύ μακριά από το χθεσινό υψηλό των 8,97 ευρώ.
Αναμενόμενη μεν η πίεση στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,5% εξαιτίας της απόσυρσης από τον δείκτη small cap MSCI , παράλογη δε αφού διαπραγματεύετε σε κεφαλαιοποίηση (600 εκ) χαμηλότερη από το καθαρό της ταμείο, πιέσεις με μεγάλους όγκους συναλλαγών ( 2 εκ τεμάχια) και στην ΙΝΛΟΤ -5,7% κάτω από το όριο του 1 ευρώ και σε δυσμενή θέση μετά την απώλεια (από το 2027 και μετά) της λοταρίας στο Οχάιο.
Η εικόνα συνολικά στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν χειρότερη από αυτή του ΓΔ με την αναλογία σαφέστατα υπέρ των πτωτικών μετοχών (62 αρνητικές και 50 θετικές στο κλείσιμο).
Το μόνο ενθαρυντικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η παραμονή του ΓΔ σε επίπεδα υψηλότερα από τον 200άρη ΚΜΟ (1398) για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και ένα θετικό κλείσμο εβδομάδας αύριο ίσως θέσει τις βάσεις για την έναρξη ενός νέου πιο ελπιδοφόρου χρηματιστηριακού κύκλου.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr