Ο τζίρος κινήθηκε στα γνωστά επίπεδα των 135 εκατ. ευρώ και για άλλη μια ημέρα δεν υπήρξε σχεδόν καμία διαφοροποίηση μεταξύ κλάδων, τίτλων και προσδοκιών. Το σύνολο σχεδόν των μετοχών του 25άρη έκλεισε στα κόκκινα (πλην 5) και στο σύνολο της αγοράς, από τις 121 μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, μόλις οι 23 κατέγραψαν άνοδο.
Το χθεσινό θετικό κλίμα στις τράπεζες αντιστράφηκε σήμερα με τον ΔΤΡ να κλείνει στις 1147 μονάδες -2% σε χαμηλό τριμήνου με τις μεγαλύτερες απώλειες στην ΠΕΙΡ -3,4% ακολουθούμενη από την ΑΛΦΑ -3,6%. Σημαντική πτώση και για ΜΟΗ -4,11% σε χαμηλό έτους , όπως και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,736 -3,3%.
Σημαντικό το ενδοσυνεδριακό γύρισμα από τα χαμηλά των ΜΥΤΙΛ (κλείσιμο 32,80 +1,2% με χαμηλό στο 31,84) και ΟΤΟΕΛ (κλείσιμο 11,06 +1,47% με χαμηλό στα 10,70), θετικό κλείσιμο και σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΣΑΡ, μάζεμα και στην ΜΠΕΛΑ στα χθεσινά επίπεδα.
Στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με μεγάλη πτώση υποδέχτηκε η αγορά τον μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό της ΙΝΚΑΤ -3,94% βασικά λόγω της ανακοίνωσης για ΑΜΚ 200 εκ με τιμή στα 4,60, σε μια ημέρα που η διοίκηση της εισηγμένης παρουσίασε την νέα δομή, το νέο όνομα (Aktor Group of Companies) και το επενδυτικό σχέδιο μέχρι το 2030 το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εντυπωσιακό μεν αλλά με αρκετά ερωτηματικά μέχρι την πλήρη υλοποίηση.
Τρεις είναι οι άξονες ανάπτυξης του ομίλου – πάντα έχοντας σαν βάση την κατασκευαστική – οι ΑΠΕ , το Real Estate και οι παραχωρήσεις που θα προσελκύσουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 2 δις ευρώ έως το 2030 προσδοκώντας την εκτίναξη του ebitda από τα 70 εκ φέτος σε 150 εκ το 2025 και στα 430 εκ περίπου το 2030. Η νέα δομή μπορεί με βάση τις βλέψεις της Aktor να διαπραγματεύεται με EV/EBITDA στις 8χ από 6χ τώρα κάτι που θα μπορούσε σε βάθος 6ετίας να δώσει αποτίμηση κοντά στα 3 δις ευρώ. Φιλόδοξο το πλάνο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο εγχείρημα με τις πληροφορίες σχετικά με την ΑΜΚ (κάτι που πάντα απασχολεί την αγορά) να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση εντός του Ιανουαρίου του 2025.
Στο άλλο μέτωπο με κοινό παρανομαστή τους βασικούς μετόχους τείνει προς ολοκλήρωση η διαδικασία της ΑΜΚ της ΑΤΤ με παύση της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και περιθώριο εξάσκησης έως την 1η Νοεμβρίου.
Στα γενικότερα είναι νομίζουμε σαφές ότι οι ευρωπαϊκές αγορές προσπαθούν να τιμολογήσουν το λεγόμενο Trump effect που δείχνει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της άλλη Τρίτης, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών να μην δείχνουν – και λογικά - χαρούμενες με μια τέτοια εξέλιξη.
Τεχνικά ελπίζουμε η στήριξη των 1375 μονάδων να κρατήσει για να μην υπάρξει κλιμάκωση των πιέσεων σε επίπεδα μη αναστρέψιμα.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr