Με τον τραπεζικό κλάδο να καλύπτει το 28% του ΓΔ είναι εύκολα αντιληπτό ότι η πτώση του ΔΤΡ -1,47% δεν δίνει δικαιώματα για υψηλότερες τιμές, με την ΕΥΡΩΒ -3% να έχει την χειρότερη απόδοση και συνολικά -7% περίπου από την αρχή του μήνα ενώ και η έκθεση της JP Morgan που συστήνει αγορές σε ελληνικές τράπεζες στις τρέχουσες τιμές δεν φαίνεται να έχει θετική απόκριση.
Στο ίδιο πλαίσιο και η έκθεση του ΔΝΤ για αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ της χώρας για το 2024 στο 2,3% δεν επηρέασε την επενδυτική κοινότητα παρά την μεγάλη υπεροχή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.
Σαφής η υπεροχή των καθοδικών για άλλη μια συνεδρίαση με αναλογία 4 ανοδικές για 19 πτωτικές στον 25άρη, παρόμοια εικόνα και στις μετοχές του ΓΔ (14 ανοδικές για 41 πτωτικές).
Πέρα των τραπεζών με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν την συνεδρίαση ο ΤΙΤΑΝ -1,97% , ο ΑΔΜΗΕ -1,88% , η ΒΙΟ -1,1% και οι ΜΟΗ,ΜΥΤΙΛ στο -1%.
Ανεπιτυχής αντίδραση (από τα χαμηλά των 8,60) από την Cenergy με υψηλό στα 8,82 αλλά κλείσιμο στα χθεσινά επίπεδα (8,62) και από ΔΕΗ -0,17%. Στήριγμα από ΕΕΕ +0,42% , ΑΡΑΙΓ +0,39% , μικρά κέρδη για τον ΣΑΡ μετά τα θετικά αποτελέσματα, χωρίς ανταπόκριση η – αναμενόμενη – έγκριση από την ΕΓΣ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,4% για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ στην Mardar.
Στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η ΙΝΚΑΤ έγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους στα 4,44 -4% με αντίδραση μετά το μεσημέρι και κλείσιμο στα 4,70 +1,29% , πιέσεις σε ΛΟΥΛΗ -3,9% και ΚΟΥΑΛ -2%. Συνεχίστηκε ο παραλογισμός στην ΑΤΤ -10% που ναι μεν υποχωρεί αλλά από την άλλη υπήρξαν επενδυτές (;) που αγόρασαν 542 μετοχές σε επίπεδα περίπου 10 φορές υψηλότερα από την τιμή που θα καταλήξει η μετοχή στο πέρας της ΑΜΚ και με την λογική ότι θα έχει κεφαλαιοποίηση λίγο υψηλότερη των κεφαλαίων που θα αντληθούν (από 0,50 έως 0,65 ανά μετοχή)
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο 7ετές Ομόλογο της ΔΕΗ ύψους 500 εκ με το επιτόκιο να κυμαίνεται στην περιοχή του 4,75%, κάτι που εν μέρει μόνο δικαιολογεί τις χθεσινές πιέσεις στην μετοχή για funds που έχουν περιορισμούς στην συνολική έκθεση ανά εκδότη.
Στις διεθνείς αγορές σχετική υποχώρηση αλλά πάντα κοντά στα υψηλά έτους που κινούνται με το ενδιαφέρον σε δύο βασικά μέτωπα, αρχικά στην ΜΑ και στην απάντηση του Ισραήλ και κατά δεύετρο στις αμερικάνικες εκλογές που πλησιάζουν γοργά και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις αγορές που θα βγούν ωφελημένες ή χαμένες αλλά και τους κλάδους που θα υπερισχύσουν.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr