Αν εξαιρέσουμε την βοήθεια που πήρε η αγορά από τον ΔΤΡ +1,08% , μια τριάδα -εξαιρετικά αγαπημένων από την στήλη- μετοχών έκαναν σήμερα την διαφορά και αναφερόμαστε:
α. στον ΜΥΤΙΛ +0,85% που μετά από καιρό έδωσε ένα θττικό τόνο στην συνεδρίαση παρότι δεν έκλεισε στα υψηλά ημέρας,
β. στον ΤΙΤΑΝ +2,28% αφήνοντας πίσω του το αρνητικό ξεκίνημα του Οκτωβρίου (-7,7% έως χθες) και
γ. στην ΔΕΗ +0,75% σε νέο υψηλό μήνα με δημοσιεύματα να υποθέτουν επενδυτικό ενδιαφέρον από το τεράστιο κρατικό Νορβηγικό fund Norges Bank μετά και την άρση της απαγόρευσης επένδυσης σε εταιρίες με βάση τον άνθρακα.
ΕΥΡΩΒ +1,34% και ΕΤΕ +2,2% (ακόμα κάτω από την τιμή του placement) οι καλύτερες μεταξύ των τραπεζών, αξιόλογη η συνεχιζόμενη προσπάθεια και από την ΜΟΗ με κλείσιμο στο 21,08 +1,05% πάνω στο σημείο καμπής.
Άλλη μια συνεδρίαση με καταγραφή τιμών κάτω από το placement για την Cenergy -0.33% , χώνεμα για την ΚΟΥΕΣ -0,36% μετά το ενδοσυνεδριακό υψηλό μήνα στα 5,67, παρόμοια συμπεριφορά και στην ΠΡΟΦ -1,67% ,υποχώρηση για την ΙΝΚΑΤ -0,85% κοντά στα χαμηλά έτους.
Στις θετικές ειδήσεις της ημέρας η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προυπολογισμού κατά 3,4 δις σε ταμειακή βάση ή κατά 217 εκ σε πραγματική με σημαντική αύξηση των φοροεσόδων στο εννεάμηνο κατά 2,6 δις ευρώ.
Αντιστοιχα θετικά ήταν τα νέα και από την αύξηση του μικτού κέρδους (GGRs) στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στο οχτάμηνο στα 1,8 δις (+9%) κάτι που θα τονώσει περαιτέρω και τα έσοδα από φόρους και σίγουρα θα επηρεάσει θετικά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΠΑΠ -0,88%.
Αύριο αναμένουμε την ετυμηγορία του S&P για την ελληνική οικονομία (ΒΒΒ- positive outlook) ενώ ανακοινώθηκε και η νέα εκταμίευση επιχορηγήσεων 1 δις ευρώ από το ΤΑΑ προς την χώρα μας.
Στις ευρωπαικές αγορές όπως ήταν αναμενόμενο η 2η συνεχόμενη μείωση επιτοκίων γιορτάστηκε αναλόγως με τα χρηματιστήρια να ‘παρτάρουν’ (Cac +1.5% / Dax +1%) , θετική εικόνα και στις αμερικάνικες αγορές (S&P +0.37%).
Τεχνικά το τριήμερο σερί στο ΧΑ έχει επαναφέρει σχετική αισιοδοξία στην αγορά αλλά τα κρίσιμα – και δύσκολα – επίπεδα του ΓΔ είναι μπροστά μας , με το 1443 σε μηνιαίο και το 1452 σε ετήσιο να δημιουργούν ένα πέπλο πιθανών πωλήσεων, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του τελευταίου διμήνου.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr