Ο τζίρος επανήλθε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών (μετά την χθεσινή εξαίρεση) στα 75 εκατ. (περίπου 35% χαμηλότερα από τον μ.ο. του α' εξαμήνου) ενώ η πτώση σε επίπεδο εβδομάδας έφτασε το -1,66%.
Να ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα σήμερα, με τον κλάδο των τραπεζών (ΔΤΡ +0,5%) ο οποίος ναι μεν έκλεισε ανοδικά στις 1216 μονάδες αλλά είναι σαφές ότι είναι σε κακό φεγγάρι, πιθανότατα εξαιτίας των τριών κινήσεων που θα απορροφήσουν σημαντική ρευστότητα από την αγορά (ΕΤΕ 1 δισ , ΑΤΤ 650 εκ, Τρ.Κύπρου 400 εκ) μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Καλύτερη συμπεριφορά από την ΕΥΡΩΒ +1,39%, ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην ΑΤΤ -10% λόγω της εισαγωγής για διαπραγμάτευση των μετοχών από την συγχώνευση με την Παγκρήτια.
Αρκετές ήταν οι μετοχές του Ftse που ξεχώρισαν (αναλογία ανοδικών/πτωτικών 19/5) με καλύτερες τις ΟΠΑΠ +2,37% , ΔΕΗ +2,24% και ΜΠΕΛΑ +2,18%. Από κοντά και ο ΜΥΤΙΛ +1,5% ενώ οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ είχαν κέρδη +1,3%. Από την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε ο ΦΡΛΚ με +3,63% και το ΚΡΙ +3,33%.
Μικρή πτώση για ΕΕΕ , ΠΕΙΡ , ΑΡΑΙΓ και ΔΑΑ στα όρια του -0,3%.
Η – προεξοφλημένη – μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% έδωσε τον τόνο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax +1% να επανέρχεται σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά του ενώ θετικό είναι και το άνοιγμα στις ΗΠΑ με τον S&P +0.5% στις 5625 μονάδες.
Για να επανέρθουμε στο ΧΑ και στην αναμοιομορφία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρατηρούμε για παράδειγμα τον ΔΤΡ να απέχει 10% από τα υψηλά του ενώ ο ΓΔ απέχει μόλις 5,7% κάτι σπάνιο για την αγορά μας η οποία ιστορικά κινείται με βάση τις ορέξεις του συγκεκριμένου κλάδου που τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα αποτελεί βαρίδι. Η υπόλοιπη αγορά για να βελτιώσει την τεχνική της εικόνα θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί έως ότου τελειώσουν οι ΑΜΚ και τα placement.
Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο σύνολό τους οι εταιρίες παρουσίασαν βελτιωμένα μεγέθη στους περισσότερους τομείς (τελευταία παραδείγματα ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με +41% στα καθαρά κέρδη και ταμειακά διαθέσιμα 644 εκ με κεφαλαιοποίηση 680 εκ αλλά και η ΛΑΜΔΑ με αύξηση στα προσαρμοσμένα ebitda +72% στα 46 εκ) και με βάση όλους τους γνωστους δείκτες αποτίμησης δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις ειδικά συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες εταιρίες στην Ευρώπη.
Το ζητούμενο για την αγορά είναι ότι με αποχή επενδυτών υψηλότερες τιμές δύσκολο να δούμε, για αυτό και προσδοκούμε σε κάποια θετική έκπληξη είτε από οίκους αξιολόγησης (Moody’s) είτε από κάποιο deal που θα ταράξει τα νερά..
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr