Σε επίπεδο εβδομάδας και με δεδομένο τι έχει συμβεί έως τώρα στις αγορές του εξωτερικού (Nasdaq -3.9% / S&P -2.3% / CAC -2.1%) το κλείσιμο του ΓΔ στις 1463 μονάδες με οριακές μόνο απώλειες (εβδομαδιαία -0,1%) μπορεί να θεωρηθεί έως και επιτυχία.
Αιχμή του δόρατος της αντίδρασης ήταν η μετοχή του ΟΤΕ +3,44% σε νέο υψηλό μήνα που έδωσε και τον τόνο σε άλλες μετοχές να ακολουθήσουν με κυριότερες τον ΜΥΤΙΛ +0,56% λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων εξαμήνου αλλά και των θετικών συστάσεων από εγχώριους οίκους αμέσως μετά την ανακοίνωση. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε μεν με απώλειες -0,5% στο 15,87 , αλλά επέστρεψε από το χαμηλό των 15,62 (-2,13%). Η συνήθης ύποπτη ΕΕΕ +0,48% έκλειδε δε σε νέο πολυετές υψηλό στα 33,3.
Ο τραπεζικός κλάδος που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και -2,77% στις 1280 μονάδες ανέκαμψε σημαντικά με βασικό μοχλό την ΕΤΕ που όχι μόνο έσβησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες (-1,63%) αλλά έκλεισε και σε υψηλό μήνα στα 8,43 ευρώ (+1%).
Από κοντά και η ΑΛΦΑ -0,2% και ΠΕΙΡ -0,2% με σημαντικές αγορές πριν τις δημοπρασίες ενώ η ΕΥΡΩΒ -5,5% ταλαιπωρήθηκε και λόγω της αποκοπής του μερίσματος (0,093/μετοχή).
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ο τζίρος της αγοράς στα 95 εκατ και τελική αναλογία ανοδικών/πτωτικών στον 25άρη στο 6/19 (θυμίζουμε ότι λίγο μετά το άνοιγμα ήταν στο 0/25).
Από τις μετοχές που δεν συμμετείχαν στην προσπάθεια για το ανοδικό γύρισμα της αγοράς , κρατάμε τη συνεχιζόμενη αδυναμία της ΜΠΕΛΑ 24,8 -0,72% σε χαμηλό μήνα αλλά και την ΑΡΑΙΓ -0,95% που δείχνει βραχυπρόθεσμη αδυναμία-
Στις ξένες αγορές το κλίμα ήταν (και παραμένει) έντονα αρνητικό με αρκετές ευρωπαϊκές να χάνουν περισσότερο από -2% ενώ αρχίζει και προβληματίζει έντονα η εικόνα στον Nasdaq (σήμερα -1,1%) με αρκετές επιμέρους μετοχές να έχουν υποστεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο πραγματική εξαέρωση των αποτιμήσεών τους με κυρίαρχη την Nvidia (είχαμε κάνει αναφορά προ μηνός στην συγκεκριμένη) όπου οι απώλειες σε κεφαλαιοποίηση έχουν φτάσει (από 20/6 έως σήμερα) τα 500 δις $ ή για να το φέρουμε στα δικά μας επίπεδα 5 ΧΑ (η συγκεκριμένη υπερέβηκε τα 3,3 τρις $ και σήμερα διαπραγματεύεται στα 2,8 τρις $).
Σε αντίθεση με τις εταιρίες τεχνολογίας που δεν βρίσκονται σε καλό φεγγάρι, έχουν επανακάμψει οι εταιρίες αξίας (value stocks) που έχουν αναλάβει δράση και έχουν μπει στο στόχαστρο των αγοραστών.
Αυτό αναμένεται ότι θα είναι και το ζητούμενο για την δική μας αγορά όπου είτε αργά (ΟΤΕ) είτε πιο γρήγορα (ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ κα) οι εταιρίες αξίας θα ξεχωρίσουν και θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στον ΓΔ.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr