Η εικόνα της σημερινης συνεδρίασης προσιδίαζε με τρία από τα ανθρώπινα συναισθήματα .. χαρά, λύπη, φόβος …ανάλογα με την βαρύτητα των χαρτοφυλακίων των επενδυτών σε συγκεκριμένες μετοχές ή κλάδους.
Πιο αναλυτικά, χαρά είχαν όσοι είχαν επενδύσει στο story της ΤΕΝΕΡΓ (19,35 +0,89%) αλλά και στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (16,88 +1,44%) εξαιτίας της ανακοίνωσης οριστικής συμφωνίας πώλησης της πρώτης στην Masdar με τίμημα 20 ευρώ/μετοχή (αναλογεί σε αποτίμηση 2,4 δις) κάτι που σημαίνει ότι μετά τις εγκρίσεις και την Δημόσια Πρόταση που θα γίνει από τον νέο μέτοχο, οι μέτοχοι της πρώτης θα έχουν ελάχιστη τιμή πώλησης τα 20 ευρώ, ενώ οι μέτοχοι της δεύτερης θα ξέρουν ότι τα ταμεία της εταιρίας θα αυγατίσουν κατά €900 εκατ. περίπου (πέραν των 1,5 δισ. που υπήρχαν στο τέλος του 2023) μειώνοντας έτσι σε μέγιστο βαθμό τον κίνδυνο χρηματοδότησης στα μεγάλα project που εμπλέκεται (Εγνατία Οδός , Αττική Οδός, ΒΟΑΚ, Ελληνικό κλπ)
Λύπη είχαν σίγουρα οι μέτοχοι των εταιριών διύλισης που ξύπνησαν σήμερα μαθαίνοντας από τον Υπ.Οικονομικών ότι οι δύο εισηγμένες καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά που με τους υπολογισμούς της αγοράς ανέρχεται συνολικά περί τα 400 εκ, που αναλογούν σε 250 εκ για την ΜΟΗ (24,72 -3,36%) και 150 εκ για τα ΕΛΠΕ (7,95 -2,87%).
Ανησυχία, αν όχι φόβο, είχαν (και θα συνεχίσουν μάλλον να έχουν εκτός εάν υπάρξει οριστική διάψευση ή επιβεβαίωση) οι μέτοχοι των τραπεζών εφόσον έχει πολλές φορές γίνει λόγος για φορολόγηση των υπερκερδών (;) τους ειδικά και τίποτα δεν αποκλείει ότι μπορεί η κυβέρνηση (για λόγους κοινωνικούς, πολιτικούς ή και οικονομικούς) να αποφασίσει κάτι ανάλογο και για τις τράπεζες. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο σχόλιό μας σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση εάν μιλάγαμε για τους ίδιους όρους με τα διυλιστήρια, η συνολική επιβάρυνση θα ήταν περί τα 900 εκατ. περίπου στις 4 συστημικές και πάντως στελέχη της τραπεζικής αγοράς δίνουν μηδενικές πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο.
Το ταμπλό
Δυστυχώς, όπως όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα (λύπη, φόβος) είναι πιο ισχυρά από τα θετικά (χαρά) και το αποτέλεσμα ήταν το μεγάλο γύρισμα ειδικά στον ΔΤΡ όπου από το πρωινό 1275 +1,1% γύρισε έως τις 1224 μονάδες -2,9% με ενδοσυνεδριακή διακύμανση 4% και έκλεισε τελικά στις 1246 -1,16%.
Οι όποιες στηρίξεις βγήκαν σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους (ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΑΝ) δεν μπόρεσαν να κατευνάσουν τους πωλητές σε διυλιστήρια και τράπεζες που έχοντας αναλάβει τα ηνία μετά το μέσον της συνεδρίασης πούλαγαν κατά ριπάς! Αναλογία ανοδικών/καθοδικών 55/66 με 90 σταθερές , αντίστοιχη εικόνα και στον FTSE με 12/13.
Ο τζίρος και αυτός επικεντρωμένος στις τρεις προαναφερθείσες ομάδες, με την 1η (ΤΕΝΕΡΓ/ΓΕΚΤΕΡΝΑ) να έχει συνολικά 56 εκ, την 2η ομάδα (ΜΟΗ/ΕΛΠΕ) να έχει συνολικά 11ε κ και την 3η και φαρμακερή (Τράπεζες) να έχει συναλλαγές αξίας 48 εκ. περίπου, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτές τις ομάδες μετοχών διακινήθηκε το 72% του τζίρου του χρηματιστηρίου.
Από τους υπόλοιπους τίτλους εξαιρετική συμπεριφορά είχε η Optima στο 12,42 +2,6%, ενώ για άλλη μια συνεδρίαση πλάτη έβαλε η ΕΕΕ με κλείσιμο στο 31,8 +0,6%
Τα νέα από το εσωτερικό μέτωπο δεν επέτρεψαν ματιές στο εξωτερικό όπου υπήρξε σαφώς καλύτερη εικόνα με τους δείκτες να κινούνται από +0,2% έως και +0,8% .
Να κλείσουμε αναφέροντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι αγορές απαιτούν να υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν για όλους και το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν είναι να υπάρχει καταστρατήγησή τους ειδικά με backvalue αποφάσεις και αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κοινωνική διάσταση της συγκεκριμένης απόφασης που είναι απόλυτα θετική (επίδομα σε συνταξιούχους κα)
Ελπίζουμε να υπάρξει σύντομα δήλωση – διάψευση για σκέψεις ή αποφάσεις σχετικά με άλλους κλαδους της αγοράς, έτσι ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί τον βηματισμό που έχασε ενδοσυνεδριακά.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr