Κανένας κλάδος δεν μπόρεσε να δείξει σημάδια αντίστασης, με χειρότερο τον τραπεζικό ΔΤΡ 1235 -2,3% όπου με την εξαίρεση της Optima +0,5% και της Eurobank -0,8%, οι υπόλοιποι τίτλοι έκλεισαν με απώλειες πάνω από 2,5% .
Ουσιαστική συνεισφορά μόνο υπήρξε μόνο από ΣΑΡ +2% και Cener +0,4% σε νέα υψηλά έτους. Το μόνο παρήγορο για τους long ο χαμηλός τζίρος (98 εκατ εκ των οποίων 8 εκατ σε πακέτα) που δεν σηματοδοτεί μαζικές εντολές πώλησης αλλά ανυπαρξία επαρκών εντολών αγοράς για να αντισταθμίσουν την προσφορά.
Τεχνικά η εικόνα έχει χαλάσει και αποκτά μεγαλύτερη σημασία η διατήρηση του ΓΔ πάνω από το επίπεδο των 1406 μονάδων (επόμενη στήριξη στις 1380), με την όποια αντίδραση έρθει προσεχώς να βρίσκει ισχυρή αντίσταση στα επίπεδα που αναφέραμε. Το ίδιο συμβαίνει και με πληθώρα τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν θετικό momentum, αφού θα βρίσκουν σημαντική προσφορά κοντά στα μηνιαία pivot points που ενδεικτικά είναι για ΔΕΗ 11,48 / ΜΠΕΛΑ 27,60 / ΜΥΤΙΛ 37,50 / ΟΠΑΠ 15 , κάτι που υποδηλώνει κίνηση άνω του 5% για να ξαναμπούν σε αγορασμένη ζώνη.
Στις υπόλοιπες ειδήσεις, έχουν αρχίσει οι προσομοιώσεις στην ελληνική αγορά για το κανόνι του tour operator FTI και οι επιπτώσεις του στον τουριστικό κλάδο της χώρας (ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές), η ζήτηση για το Ομόλογο της Alpha Bank ξεπέρασε το 1,5 δις και το επιτόκιο φαίνεται να κλείνει στο 6,125% .
Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν και από την ΓΣ της ΜΥΤΙΛ, που αλλάζει ονομασία σε Metlen, με την διοίκηση να επιβεβαιώνει το guidance για ebitda στα επίπεδα των 1-1,2 δις τα επόμενα χρόνια και καθαρά κέρδη πέριξ των 700 εκατ. Επιβεβαίωσε επίσης το dual listing στο Λονδίνο για τον επόμενο χρόνο, καθώς επίσης και το γενικότερο ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, όχι όμως στο βαθμό που αναφέρουν για συμμετοχές άνω του 3%. Διέψευσαν οποιαδήποτε συμφωνία αφορά στην μετοχική σύνθεση του διυλιστηρίου και ανέφεραν ότι εάν και εφόσον κινηθεί η διαδικασία επισήμως θα δούνε αν τους ενδιαφέρει.
Στο γενικότερο πλαίσιο , η είδηση (που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) ότι ο ουκρανικός στρατός έπληξε με δυτικά όπλα συστυχία πυραύλων εντός ρωσικού εδάφους δημιούργησε νέες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει βγει λευκός καπνός και από το προτεινόμενο αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης στην ΜΑ.
Χωρίς θετικούς καταλύτες τόσο σε χρηματοοικονομικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο, είναι δύσκολο η αγορά να ξεφύγει από την πλαγιοκαθοδική κίνηση που ακολουθεί και μένει να αποδειχθεί αν υπάρχουν στην παρούσα φάση ισχυρά χαρτοφυλάκια για να κρατήσουν άμυνα.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr