Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, «τα περιθώρια ανάπτυξης των τραπεζών έχουν διευρυνθεί σημαντικά από τις επενδύσεις τους στη Ν.Α. Ευρώπη. Το Χ.Α., αν και καλύτερα οργανωμένη από τις αναδυόμενες αγορές, λόγω της έκθεσης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αποκτά τα δυναμικά στοιχεία μιας emerging market».
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε ακόμα πιο ψηλά σε σχέση με χθες, έστω κι αν τα κέρδη ήταν οριακά, κινούμενος στο πνεύμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που «φορτσάρουν», παρά το αρνητικό πρόσημο των δεικτών στην Wall Street.
Το κλείσιμο βρήκε το Χ.Α., ελαφρώς ψηλότερα σε σχέση με την Τρίτη, στις 5.214,17 μονάδες (+0,11%), με σχεδόν ισορροπία ανάμεσα στις μετοχές που ενισχύθηκαν και αυτές που υποχώρησαν, αφού 120 έκλεισαν με κέρδη και 128 κατέγραψαν απώλειες.
Στην Ευρώπη, ο FTSE στην χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,51%, ο Cac στο Παρίσι κατά 0,34% και ο Dax στην Φραγκφούρτη κατά 0,07%.
Η Wall Street κινείται στο ρυθμό των άσχημων αποτελεσμάτων της Merrill Lynch, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,2%, ο Nasdaq κατά 0,74% και ο S&P κατά 0,33%.
Στα θετικά της σημερινής ημέρας περιλαμβάνεται η υποχώρηση της τιμή του πετρελαίου, στα όρια των 85 ευρώ.
Η κίνηση στο ταμπλό
Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από μικρές διακυμάνσεις και συνεχή εναλλαγή του προσήμου από αρνητικό σε θετικό και το αντίθετο.
Με υψηλό στις 5.224 μονάδες, κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, η αγορά υποχώρησε μέχρι τις 5.197 μονάδες, χάνοντας προς στιγμή το ψυχολογικό «οχυρό» των 5.200 μονάδων, που για δεύτερη συνεχόμενη μέρα όμως, κράτησε η αγορά.
Εμφανές ήταν το ενδιαφέρον για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αφού ο Mid Cap και ο Small Cap έκλεισαν με άνοδο 0,54% και 1,26% αντίστοιχα.
Οι δημόσιες προτάσεις της MIG για Attica Group και Blue Star, η επιστροφή των σεναρίων για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, ΟΛΠ και ΟΛΘ και τη διάθεση πακέτων στην ΕΥΑΘ, που είχε σαν αποτέλεσμα οι εν λόγω μετοχές να κλείσουν σε ιστορικά υψηλά και οι φήμες για διεύρυνση της μετοχικής διασποράς στην Aspis Bank, ήταν οι βασικότεροι παράγοντες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι ήταν μία χαμηλών τόνων συνεδρίαση, που έδωσε την αίσθηση της διατήρησης των κεκτημένων, έπειτα από την ανοδική ορμή της Τρίτης.
Καλή η αντίδραση από τις τράπεζες, με την ΕΤΕ να κλείνει υψηλότερα, στα 44,90 ευρώ, την Πειραιώς, στα 27,18 και νέα ιστορικά υψηλά, την Eurobank στα 25,98 και την Alpha Bank, στα 24,96 (κέρδη 1,38%).
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 408,7 εκατ. ευρώ, με 40,6 εκατ. ευρώ πακέτα. Υπενθυμίζεται ότι οι σημαντικότερες προσυμφωνημένες πράξεις έγιναν στην Aspis Bank, διακινώντας 1,862 εκατ. τεμάχια, στα 3,23 ευρώ, στον Τηλέτυπο 370.900 τεμάχια, στα 4,52 και στην Καθημερινή 246.600 τεμάχια, στα 7,22 ευρώ.
Κλείσιμο στα 28 ευρώ και κέρδη 1,455 για την ΔΕΗ, διόρθωση σε ποσοστό 1,78% για τον ΟΤΕ, στα 25,40 ευρώ και άνοδος κατά 0,50% για τον ΟΠΑΠ, στα 27,90 ευρώ. Σταθεροποιητικά και διατήρηση των ιστορικών υψηλών της από την Coca Cola, που γι μία ακόμα συνεδρίαση η μετοχή διαμορφώθηκε στα 42 ευρώ.
Ανοδος 4,15% για την ΕΧΑΕ και τους αναλυτές να εκτιμούν αύξηση κερδών στο 9μηνο πάνω από 100%. Εντολές αγορών βγήκαν στον Φουρλή και τον Τιτάνα, ενώ σε αρνητικό πεδίο έκλεισαν Ιντραλότ (ο Σ. Κόκκαλης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να πουλήσει σε κανένα fund), Σιδενόρ (συμμετείχε σε roadshow πριν από μία εβδοαμάδα) και Βωβός.
Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις διέπρεψε ο Δρομέας, που ενισχύθηκε πάνω από 5% και όγκο συναλλαγών περίπου 377 χιλιάδων τεμαχίων, καθώς και οι Αλφα Γκρίσιν (ιστορικό υψηλό), Μοτοδυναμική, Διεκάτ, Εδραση, ΑΕΓΕΚ, Λυμπέρης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr