Ηπιότερες οι απώλειες στην Wall Street. Αλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Dow Jones υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή κατά 366 μονάδες. Στην πτώση αυτή, του αμερικανικού δείκτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η... ετεροχρονισμένη διόρθωση των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Δευτέρα. Λίγο πιο πριν ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,31%, ενώ ο Nasdaq ενισχυόταν σε ποσοστό 0,56%.
Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Tζάνας υποστηρίζει ότι, «άνετα χωνεύονται οι υστερήσεις της αμερικανικής οικονομίας, η επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξή της και τα πληθωριστικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, από την μεγάλη ζήτηση για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, δηλαδή της Κίνας και της Ινδίας».
Ο κ. Τζάνας υποστηρίζει ότι, «η διεθνής κερδοσκοπία συντηρεί την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την υστέρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων. Ανησυχεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους, όταν στο Β. Ιράκ δεν υπάρχει καμία δεξαμενή πετρελαίου, καμία εγκατάσταση άντλησης μαύρου χρυσού»!
Ο κ. Τζάνας δέχεται ότι, «τα αποτελέσματα 9μήνου είναι μεικτά. Παρ όλ αυτά οι διεθνείς τράπεζες με τα αποτελέσματά τους εμφάνισαν την πραγματική έκταση του προβλήματος από τα subprimes παίρνοντας στο τρίτο τρίμηνο όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από αυτά». Θεωρεί ότι, «η τάση δεν διαταράσσεται. Μιλάμε για ένα φρενάρισμα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν προϋποθέσεις αυτονόμησης, λόγω των προσδοκιών για καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των τραπεζών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι ανήκουμε στο μεγάλο χωριό των αγορών»...
Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Χαρατσής, ο οποίος επισημαίνει ότι, «οι αγορές χρωστούσαν μία διόρθωση, έπειτα από την συνεχή άνοδο για πέντε εβδομάδες. Υπό το πρόσχημα της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, την κρίση στη στεγαστική πίστη των ΗΠΑ και κάποια άσχημα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, οι αγορές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν βλέπω μεγάλα περιθώρια διόρθωσης», καταλήγει ο κ. Χαρατσής.
Στο Χ.Α., από τις μετοχές που διακινήθηκαν 248 υποχώρησαν και 22 μόνο ενισχύθηκαν, ενώ 85 διατήρησαν αμετάβλητη τιμή. Η αξία των συναλλαγών ήταν υποτονική, στα 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 57 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Με τον καθαρό τζίρο λοιπόν, στα 359 εκατ. ευρώ, καταδεικνύεται ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την συνέχεια, όσο αισιόδοξες κι αν είναι οι εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley, σε σημερινή της έκθεση σημειώνει ότι το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Σημαντικές απώλειες παρατηρήθηκαν στα τραπεζικά blue chips. Η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε κατά 2,20%, στα 42,74 ευρώ και όγκο 1,708 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,29% σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank, στα 24,50 με 748 χιλιάδες τεμάχια και κατά 1,96% υποχώρησε η Eurobank, στα 25,02 ευρώ και όγκο 591 χιλιάδες τεμάχια. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Πειραιώς, καθώς οι αρχικές της απώλειες περιορίστηκαν, υποχωρώντας σε ποσοστό 0,23%, στα 26,18 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,31%, στα 25,66 ευρώ και της ΔΕΗ κατά 2,32%, στα 27,82. Στο «κόκκινο» έκλεισαν και μιά σειρά από μετοχές που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Μυτιληναίος που υποχώρησε κατά 1,21%, στα 40,70 ευρώ, η ΕΧΑΕ κατά 2,91%, στα 21,38, η Ιντραλότ κατά 1,21%, στα 29,44 ευρώ και η Κύπρου κατά 1,98%, στα 12,86.
Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για ελεγχόμενη πτώση στις προαναφερόμενες μετοχές, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται από τα ποσοστά που υποχώρησαν οι τιμές τους.
Αλλωστε, η μετοχή της Coca Cola επέδειξε δυναμική κλείνοντας σε μία πτωτική συνεδρίαση, όπως η σημερινή με οριακά κέρδη, στα 40 ευρώ.
Η υποβάθμιση του Ταχ. Ταμιευτηρίου από την Citigroup, είχε σαν αποτέλεσμα την πίεση της μετοχής σε ποσοστό 2,70%, στα 14,40 ευρώ. Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε placement για το 10% της Καλπίνης Σίμος από την Sal Oppenheim.
Πωλητές ήταν οι δύο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr