«Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό οι αγορές φαίνεται ότι αναζητούν την ισορροπία πάνω απ΄ όλα», παρατηρεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Proton Bank κ. Β. Καραρίζος, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι, «δεν έχει χαθεί ο bull χαρακτήρας των χρηματιστηρίων, παρά τα κατώτερα των προσδοκιών εταιρικά αποτελέσματα, την κούρσα του πετρελαίου και τις επιπτώσεις από την στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ. Θα έλεγα», καταλήγει, «πως όταν οι αγορές είναι bull και η οικονομική συγκυρία αρνητική, μάλλον «ψάχνουν» δικαιολογίες για να διατηρήσουν το θετικό momentum».
Παρά το μεικτό κλείσιμο των δεικτών στη Ν. Υόρκη χθες, στην Ευρώπη το πρωί της Πέμπτης ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύεται σε ποσοστό 0,35%, ο Cac στο Παρίσι κατά 0,17%, ενώ οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται στον Dax, στην Φραγκφούρτη.
Μικρές απώλειες παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη στα επίπεδα των 5.224 μονάδων.
Η αναζήτηση ισορροπίας είναι έκδηλη, τουλάχιστον ως αυτή την ώρα στο ταμπλό του Χ.Α. Η πλάστιγγα του ενδιαφέροντος όμως, φαίνεται να γέρνει υπέρ των small caps και λιγότερα στα blue chips.
Από τις μετοχές που διακινούνται, 100 ενισχύονται και 76 υποχωρούν, ενώ σε 182 η τιμή παραμένει αμετάβλητη. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ, με 13,1918 εκατ. ευρώ σε «πακέτα». Στον ΟΤΕ έχουν αλλάξει χέρια δύο πακέτα 151.720 τεμάχια και 171.721, στα 25,66 και 25,40 ευρώ αντίστοιχα.
Στην ΕΤΕ πέρασε ένα πακέτο 55 χιλιάδων τεμαχίων, στα 44,18 ευρώ, στην Κύπρου 50 χιλιάδες τεμάχια στα 13,60 ευρώ και στην Marfin Popular 65 χιλιάδες, στα 10,54 ευρώ.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, παρά τις μικρές διακυμάνσεις εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ κ. Γ. Σοφρώνης, ο οποίος περιμένει «ένα καταλυτικό deal στον χώρο των τραπεζών που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα. Η αγορά είναι ελεγχόμενη από του ξένους.
Σε κάθε περίπτωση μία ισχυρή επιχειρηματική συμφωνία σε ένα κλάδο, όπως οι τράπεζες, μπορεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για το Χ.Α. που κατά καιρούς έχει δείξει σημάδια αυτονόμησης σε σχέση με τις ξένες αγορές».
Απωλειών συνέχεια για την μετοχή του ΟΤΕ και τα ξένα funds να εμφανίζονται ανήσυχα στο ενδεχόμενο απορρόφησης της Cosmote.
Αντίδραση όμως, για την ΔΕΗ, έπειτα από την διόρθωση των περασμένων μετοχών. Η μετοχή της Επιχείρησης ενισχύεται κατά 1,45%, στα 27,90 ευρώ.
Οριακά κέρδη για την ΕΤΕ, στα 44,16 ευρώ με 315 χιλιάδες τεμάχια και απώλειες για την Alpha Bank, στα 25 ευρώ, την Eurobank, στα 25,98 και την Πειραιώς στα 25,88 ευρώ.
Ιστορικά υψηλά σημειώνει η μετοχή της Ιντραλότ στα 30 ευρώ και αντίδραση στον Τιτάνα, στα 36,06 ευρώ, μετά την απόκτηση συμμετοχής από την Mitica, εταιρεία που είχε επενδύσει στην Ευρωπαίκή Πίστη, τον Φουρλή, την Attica και γενικότερα, σύμφωνα με την αγορά, «φημίζεται» για την διορατικότητά της.
Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν η Ελγέκα με κέρδη 4,17%, η Γενική Τράπεζα, για μία ακόμα συνεδρίαση, που σημειώνει άνοδο 3,29%, η Σελόντα κατά 3,21%, η Profile κατά 3,05%, η Ηλεκτρονική Αθηνών κατά 2,75%, η Axon κατά 2,68%, ο Νηρέας κατά 2,49% και ο Καλπίνης Σίμος κατά 2,30%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr