Το Χ.Α. «έχασε» 82,74 μονάδες σε μία μόνο συνεδρίαση, από εξωγενείς κυρίως παράγοντες.
Το πετρέλαιο έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά, στα 88 δολάρια το βαρέλι και τα εταιρικά αποτελέσματα είναι άσχημα (π.χ. Ericsson)». Ο αναλυτής εκτιμά ότι τον τρέχοντα μήνα, αλλά και τον Νοέμβριο, θα βγουν τα βασικά συμπεράσματα ως προς τα που θα κατευθυνθούν οι αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2008.
H περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκεται σε εξάλιξη για το τρίτο τρίμηνο, ενώ αναμένονται αποφάσεις καθοριστικής σημασίας, τόσο από την Fed, όσο και από την ΕΚΤ ως προς το αν θα μειωθούν ή όχι τα επιτόκια, προκειμένου να εμποδιστεί η οικονομική επιβράδυνση από την κρίση των subprimes. Και το σημαντικότερο, θα υπάρχει εικόνα στην εξεταζόμενη περίοδο για το που οδηγούνται οι καταστάσεις από την κρίση στην στεγαστική πίστη που διέρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Στελέχη της Proton Bank, δεν κρύβουν από την πλευρά τους, το ενδεχόμενο να αλλάξει το momentum και να περάσει σε διαδικασία διόρθωσης η αγορά. Όλες οι αγορές, επισημαίνουν πηγές στην χρηματιστηριακή διαγράφουν κέρδη από 15 έως 20% από την αρχή του χρόνου, παρά την κρίση.
Ούτε η κούρσα της τιμής του πετρελαίου, ούτε η αβεβαιότητα από τις επιπτώσεις των subprimes , ούτε τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται την περίοδο αυτή, είναι θέματα που επιτρέπουν εφησυχασμό. Αντιθέτως επιβάλλουν την εγρήγορση της επενδυτικής κοινότητας.
Οι ίδιοι θεωρούν, στο πλαίσιο αυτό, λογικό την αποκομιδή ρευστότητας, που τόσο έντονα εκδηλώθηκε σήμερα. Η νευρικότητα συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές. Μετά την πτώση 108 μονάδων χθες. ο Dow Jones, συνεχίζει για δεύτερη μέρα να κινείται σε αρνητικό πεδίο υποχωρώντας κατά 0,67%, ο Nasdaq κατά 0,58% και ο S&P κατά 0,63%.
To ίδιο κλίμα επικρατεί και στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον FTSE στο Λονδίνο να διολισθαίνει κατά 0,55%, τον Dax στην Φραγκφούρτη κατά 0,25% και τον Cac στο Παρίσι κατά 1,13%.
Το κλείσιμο βρήκε στο «κόκκινο» 202 μετοχές έναντι 48 που ενισχύθηκαν και 105 που διατήρησαν αμετάβλητη την τιμή τους. Οι καθαρές συναλλαγές - και αυτό είναι το ανησυχητικό σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- ήταν σημαντικές σε μία πτωτική συνεδρίαση, όπως η σημερινή, αγγίζοντας περίπου τα 450 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 529,933 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77,240 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Στην Attica Group άλλαξαν χέρια 2 εκατ. τεμάχια στα 5,42 ευρώ και στην Blue Star 200 χιλιάδες τεμάχια στα 3,66 ευρώ. Επίσης, προσυμφωνημένη συναλλαγή 250 χιλιάδων τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στον Ηρακλή, στα 17,40 ευρώ, στην Βιοχάλκο 600 χιλιάδες τεμάχια, στα 11,56 ευρώ,και στην Εθνική Ασφαλιστική 426.496 τεμάχια, στα 5,50 ευρώ.
Σημαντικές εντολές πώλησης βγήκαν στην μετοχή της Κύπρου, καθώς εταιρεία την οποία είχε χρηματοδοτήσει προερχόμενη από την έδρα της, φέρεται να έχει εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ. Η μετοχή υποχώρησε κατά 2,65%, στα 13,22 ευρώ με 6,1 εκατ. τεμάχια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδιοσυνεδριακά κινήθηκε και χαμηλότερα, στα όρια των 13 ευρώ. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν επίσης, η ΕΤΕ κατά 2,58%, στα 44,60 ευρώ, και η Eurobank κατά 2,62%, στα 26 ευρώ. Περιορισμός των αρχικών απωλειών παρατηρήθηκε στην Πειραιώς και την Alpha Bank, υποχωρώντας κατά 0,76%, στα 26,20 και κατά 0,72%, στα 24,92 ευρώ.
Στο στόχαστρο των πωλητών, για μία ακόμα συνεδρίαση βρέθηκαν οι μετοχές των ΟΤΕ, Cosmote και ΔΕΗ. Έλληνες και ξένοι αναλυτές θεωρούν ως αρνητικό νέο, το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίησή τους θα εξεταστεί από την κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια.
Από την άλλη, ως προς τον ΟΤΕ, ένας ακόμα οίκος, η Dresdner Bank, αναθεώρησε την στάση της για τη μετοχή, σε «hold» από «buy» πριν. Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε στα 25,82 ευρώ με απώλειες 1,07%, της Cosmote κατά 2,38%, στα 23,82 και της ΔΕΗ κατά 2,97%, στα 27,44 ευρώ.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση πρατηρήθηκαν πιέσεις σε μετοχές που το προηγούμενο διάστημα οι ξένοι θεσμικοί είχαν παρουσία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μυτιληναίος, που υποχώρησε κατά 1,16%, στα 4
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr