Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, μπορεί να περάσει και στην Γηραιά Ήπειρο. Για την Ελλάδα, η προσέγγιση μάλλον είναι διαφορετική.
Η πιο πρόσφατη εκτίμηση είναι αυτή της περσμένης εβδομάδας. Οι διαχειριστές ξένων funds εξακολουθούν να βλέπουν μερική «αυτονόμηση» του Χ.Α.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έκθεση σε αναδυόμενες αγορές, όπως των Βαλκανίων, της Ν.Α.Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις διατήρησης της κερδοφορίας τους.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να γίνουν κινήσεις εκ μέρους της Πολιτείας και του Χ.Α. κρατώντας τα ξένα κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο, μειώνοντας ή καταργώντας εντελώς την φορολογία στις συναλλαγές.
Και όχι μόνο αυτό.
Δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την στεγαστική κρίση των ΗΠΑ, διότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε προίόντα τύπου subprime loans.
Από την άλλη, οι αγορές περιμένουν τα νέα πακέτα από τα placements στην Αγροτική, τους οργανισμούς που διαχειρίζονται τα λιμάνια και τις εταιρείες ύδρευσης.
Προφανώς στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι επενδυτές φοβήθηκαν τα νέα υψηλά 7,5 ετών που διαβαίνει ο γενικός δείκτης και έσπευσαν στην κατοχύρωση ρευστότητας.
Αυτό φάνηκε από την πορεία των μετοχών που υπάγονται στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις. Από τους τίτλους που διακινήθηκαν, 159 υποχώρησαν και 88 ενισχύθηκαν.
Επίσης, μειωμένες ήταν και οι καθαρές συναλλαγές, που διαμορφώθηκαν, λίγο πάνω από τα 353 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 498,2 εκατ. ευρώ, με 140,567 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Τα πιο σημαντικά έγιναν στην Κύπρου, 8 εκατ. τεμάχια, στα 12,45 ευρώ. Η Marfin ήταν ο πωλητής και ο αγοραστής η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου.
Ενδιαφέρον ακόμα, είχε το πακέτο στην Ντρουγκφάρμπεν, 400 χιλιάδες τεμάχια, στα 4,50 ευρώ, το οποίο πέρασε από τον βασικό μέτοχο, σε ξένο θεσμικό επενδυτή.
Τα αρχικά κέρδη της Κύπρου περιορίστηκαν όμως, στα 12,78 ευρώ από 13 ευρώ που βρέθηκε η μετοχή ενδοσυνεδριακά.
Κλείσιμο στα 4,12 ευρώ και άνοδος 2,49% για την ΑΤΕ, με 1,192 εκατ. τεμάχια.
Σημαντικά τα κέρδη για την Πειραιώς, στα 26,96 ευρώ, με όγκο 736 χιλιάδων τεμαχίων και κέρδη 1,13%.
Στα 45,70 ευρώ ενισχύθηκε η ΕΤΕ διακινώντας 1,120 εκατ. τεμάχια, ενώ απώλειες κατέγραψαν η Eurobank και η Alpha Bank.
Το θετικό πρόσημο στον δείκτη διατηρήθηκε όμως, εξαιτίας της καλής κίνησης σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, κλείνοντας με άνοδο 2,21% και 2,60%, στα 25,88 και 27,60 ευρώ αντίστοιχα.
Διόρθωση από τα υψηλά σε Τέρνα, Ιντραλότ, Χαλκόρ και Coca Cola. Αντιθέτως, εντολές αγορών βγήκαν στον Σαράντη, με την μετοχή να ενισχύεται στα 12,94 ευρώ και συνεχίστηκαν, περιορισμένα όμως, στην Ελληνική Τεχνοδομική. Από την περιφέρεια επανέκαμψε η Ικτίνος, με κλείσιμο πάνω από το 1 ευρώ, η Ριντένκο (άνοδος 4,90%), στο 1,50 ευρώ και φήμες για συνέργειες από το deal των ΚΑΕ με την Elmec Sport.
Αγορές, τέλος, στον Λύκο, που ενισχύθηκε κατά 3%, στα 4,80 ευρώ, το Ιατρικό κατά 3,01%, στα 5,48 ευρώ και εντολές από ξένους, το Νεώριο Σύρου κατά 3,29%, στα 2,20 ευρώ και όγκο 56 χιλιάδων τεμαχίων και Ελληνικά Καλώδια κατά 3,61%, στα 6,88 ευρώ, με 118 χιλιάδες τεμάχια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr