Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ερμηνεύτηκαν από τους επενδυτές αρνητικά καθώς φαίνεται πως περιέχουν σημάδια επιβράδυνσης για την αμερικανική οικονομία. Βέβαια αυτό πιθανότατα θα ωθήσει την FED σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν γρήγορα και δεν άργησε να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους. Η εικόνα ανοδικών/πτωτικών μετοχών ανατράπηκε και ανησύχησε πολλούς αναλυτές. Όπως ανέφεραν θα περίμεναν να δουν την εικόνα συσσώρευσης να συνεχίζεται. Μία απότομη πτώση δεν ερμηνεύεται από τους συγκεκριμένους αναλυτές θετικά.
Ο γενικός δείκτης απομακρύνθηκε σημαντικά από το επίπεδο των 4.870 μονάδων και τώρα «φλερτάρει» με το επίπεδο των 4.800 μονάδων.
Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στην πτωτική κίνηση της αγοράς. Έγιναν περίπου 120 εκατ. ευρώ μετά τις 15:00. Μέχρι τότε ο συνολικός καθαρός τζίρος ίσα που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.
Βέβαια οι συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες αν και ο συνολικός όγκος ξεπέρασε τα 765 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η ΜΙG «ύρισε» ενδοομιλικά ένα πακέτο στον ΟΤΕ που αντιστοιχούσε στο 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% και στις 4.816,05 μονάδες καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 1,90%. O FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,28%, καθώς η Εθνική Τράπεζα έχασε 2,47%, ο ΟΠΑΠ 2,07%, ο Τιτάν 1,92%, η Ιντραλότ 1,53%, η Eurobank 1,85%, η ΔΕΗ 1,36%.
’ντεξαν τα ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν κατά1,17%, η Σιδενόρ, ο Σαράντης, η Ιντρακόμ και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις κέρδη κατέγραψαν οι Καραμολέγκος, Βαράγκης, ΚΛΜ, Ευρωσυμμετοχές, CPI, Κορδέλλου, Alter και Κρέτα Φαρμ.
Καλύτερη συγκριτικά με αυτή του 20άρη είναι η πορεία των FTSE 40 και FTSE 80 που υποχώρησαν 0,20% και 0,27% αντίστοιχα.
Ωρα Εκλογών
Το σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Με πτώση 1,90% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για Τρίτη συνεχόμενη φορά καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.819,32 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξημένες κατά 39% διαμορφώθηκαν στα 447 εκ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 3,12 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 927,88 εκ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Εν όψη των εκλογών της προσεχούς εβδομάδας οι κινήσεις της επενδυτικής κοινότητας παρουσίασαν διστακτικότητα με αποτέλεσμα οι συναλλαγές και οι εισροές να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα. Παρόμοια κίνηση αναμένεται και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η αγορά θα βρίσκεται εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται να ενταθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς θα γίνει μία προσπάθεια προεξόφλησης του αποτελέσματος της 16ης Σεπτεμβρίουαπό βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που είθισται να δημιουργούν εντυπώσεις σε ανάλογες συγκυρίες.
Ωστόσο ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του πρώτου σε ψήφους κόμματος, οι εισηγμένες έχουν βασικό όπλο που θα βοηθήσει στο μετριασμό των πιέσεων και δεν είναι άλλο από την εταιρική τους κερδοφορία.
Παρόλο που ο βασικός κίνδυνος (ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου) των αγορών απομακρύνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στο 4% και στο 5,75% αντίστοιχα, οι ξένες αγορές παρουσίασαν για ακόμη μία εβδομάδα νευρικότητα και διστακτικότηταπου φάνηκε να επηρεάζει και την ελληνική αγορά, γεγονός που απεικονίζεται στους χαμηλούς τζίρους. Επιπλέον λόγος της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη στις 4.830-4.900 μονάδες αποτέλεσε η μετάθεση των επιχειρηματικών εξελίξεων και των σεναρίων εξαγορών για μετά τις εκλογές. Ως εκ τούτου η διεθνής τάση αποτέλεσε βασικό καταλύτη για την πορεία της αγοράς.
Με βάση τα τεχνικά δεδομένα η εξέλιξη της κίνησης του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε αναμονή με ισχυρά σημεία αντίστασης τις 4.980 μονάδες και στήριξης τις 4.600 μονάδες. Από τη διαγραμματική ερμηνεία προκύπτει ότι το περιθώριο διόρθωσης όσο δεν ξεπερνά το προαναφερθέν επίπεδο αντίστασης είναι σημαντικό και ως εκ τούτου η ύπαρξη ρευστότητας στα τρέχοντα επίπεδα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό θα πρέπε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr