Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στηρίχθηκε η άνοδος στο ΧΑ, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές αποφάσισαν να δείξουν τις δυνάμεις τους και να δηλώσουν «παρών» στις εξελίξεις. Μετά από μία μικρή περίοδο συσσώρευσης, η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, έφερε τοποθετήσεις. Ο ρυθμός αύξησης παραμένει πολύ θετικός και οι τράπεζες φυσικά απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής κερδοφορίας.
Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Folli, Alpha, ΔΕΗ, Frigoglass και ΕΧΑΕ. Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη για τη Motor Oil, τη Σιδενόρ, τη Βιοχάλκο και για τη Forthnet.
Συνολικά 185 μετοχές ενισχύθηκαν και 70 υποχώρησαν ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 366 εκατ. εκ των οποίων 39 εκατ. αφορούσαν πακέτα. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,44%, ο 40άρης κατά 1,74% και ο 80άρης κατά 0,61%. Η απόδοση των παραπάνω δεικτών δείχνει πως στην περιφέρεια η συσσώρευση και η απουσία τζίρου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Αναλυτές σημειώνουν πως αυτό δεν είναι ανησυχητικό καθώς παραδοσιακά, τα βαριά και τα περιφερειακά χαρτιά δεν τρέχουν ταυτόχρονα.
Το σχόλιο της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Με νέα άνοδο 2,34% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για Τρίτη συνεχόμενη φορά καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.912,53 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειωμένες κατά 20% διαμορφώθηκαν στα 321 εκ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 8,99 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 921,58 εκ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Τα εντυπωσιακά τραπεζικά αποτελέσματα και η συνεπής προσαρμογή στις εκτιμήσεις της αγοράς της κερδοφορίας των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών βοήθησε σημαντικά στην ανάκαμψη της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε. Εν μέσω της βαριάς ατμόσφαιρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές και ενός ασταθούς περιβάλλοντος όπου οι έντονες διακυμάνσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο ο Γενικός Δείκτης βρήκε στήριγμα στα οικονομικά πεπραγμένα του β τριμήνου τερματίζοντας την εβδομάδα πολύ κοντά στο υψηλό της.
Πέρα από τους αριθμούς η ποιοτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων αφήνει πολύ περιθώριο για επιχειρηματικές κινήσεις αλλά και πολύ πιο εστιασμένη προσέγγιση καθώς είναι ξεκάθαρη η εικόνα εταιριών δύο ταχυτήτων στην Ελληνική αγορά. Όπως και να έχει τα 6 δις του α εξαμήνου αποτελούν μια πολύ καλή «μαγιά κερδών» αλλά και την καλύτερη άμυνα απέναντι σε ενδεχόμενες αρνητικές αναταράξεις των ξένων αγορών όπου τα ποιοτικά δεδομένα τείνουν να εξαφανίζονται και να κυριαρχούν οι ψυχολογικές παρορμήσεις.
Από εδώ και πέρα και ως το μέσον του Σεπτεμβρίου η αγορά θα προσπαθήσει να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις του. Τα δύο μεγάλα κόμματα λόγω και των έκτακτων συνθηκών δεν έχουν δώσει κάποιες νέες κατευθύνσεις σε ότι αφορά την οικονομική τους πολιτική ώστε να γίνουν πιο αντιληπτές οι επιπτώσεις της επικράτησης του ενός κόμματος ή του άλλου.
Το σίγουρο είναι ότι η αγορά θα επιθυμούσε ένα καθαρό αποτέλεσμα με την έννοια μιας κυβέρνησης που θα είχε δυνατότητα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να υπάρξουν γρήγορα εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης με την συνεδρίαση της Παρασκευής συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενα «λευκά κεριά» διασπώντας τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών. Αν και το σερί των αισιόδοξων συνεδριάσεων έχει πολύ καιρό να εμφανιστεί η αγορά παραμένει επιφυλακτική, στοιχείο που εμφανίζεται στον συναλλακτικό όγκο.
Επιπλέον, ήδη βρίσκεται «αδιόρθωτη» από τα χαμηλά της συμπληρώνοντας μια κίνηση 500 μονάδων λίγο πριν το επόμενο τεχνικό σημείο του καθοδικού κενού που βρίσκεται στις 4.950 μονάδες. Αν και η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει και πάλι ανοδικό momentum μια σταθεροποιητική εικόνα πιθανότατα να προηγηθεί πριν από οτιδήποτε άλλο. Σε αυτό το σενάριο θα επιμείνουμε ως πιο πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου με πυξίδα τα εξάμηνα.
Από την άλλη πλευρά μια έντονη κίνηση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr