Η εβδομάδα κλείνει με κέρδη 2,61% για τον γενικό δείκτη και με αρκετή ικανοποίηση καθώς φαίνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι η εγχώρια αγορά ξεπερνά τον πανικό των προηγούμενων εβδομάδων και τα θεμελιώδη των εταιρειών ξανάρχονται στο προσκήνιο.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης θα ξεκινήσει τη Δευτέρα από τις 4.800,40 μονάδες και αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου τη διάσπαση της αντίστασης του επιπέδου που βρίσκεται οριακά υψηλότερα.
Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε, καθώς τα κέρδη των τελευταίων ημερών ήταν σημαντικά. Σε εβδομαδιαία πάντως βάση ενισχύθηκε κατά 3,82%. Τη σκυτάλη πήρε η Alpha Bank, καθώς προς το κλείσιμο ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και η μετοχή ενισχύθηκε κατά 1,32%.
Η μετοχή της MIG κατέγραψε άνοδο 4,08% μετά και τις φήμες περί διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Attica Group. Η τελευταία ενισχύθηκε κατά 3%.
Η μετοχή της Jumbo συνέχισε και σήμερα ανοδικά καταγράφοντας άνοδο 4,02%
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,18%, της μεσαίας ενισχύθηκε κατά 0,20% και της μικρής σημείωσε άνοδο 1,42%. Όπως φαίνεται και από τη μεταβολή των εν λόγω δεικτών το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στην περιφέρεια.
Η Υάλκο λόγω των αποτελεσμάτων εξαμήνου ενισχύθηκε κατά 14,65% και έκλεισε σε νέα υψηλά (2,27 ευρώ). ’νοδο 14,59% κατέγραψε και η Centric, ενώ η Δίας Ιχθ. βρέθηκε και αυτή σε νέα υψηλά, καθώς ενισχύθηκε κατά 9,55%. Κινητικότητα και στο Γαλαξίδι, τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και στη Σελόντα με την τελευταία να έχει μικρά κέρδη.
Στα λιμάνια επίσης παρατηρήθηκαν τοποθετήσεις. Νέα υψηλά για τον ΟΛΘ, που δείχνει πως η κρίση δεν τον επηρέασε καθόλου, ενώ και το λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε άνοδο 3,60%.
Συνολικά 141 τίτλοι ενισχύθηκαν και 109 υποχώρησαν. Οι αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 386 εκατ. εκ των οποίων 112 εκατ. αφορούσαν πακέτα. Το μεγαλύτερο έγινε επί της μετοχής της ΑΝΕΚ.
Πακέτο 1 εκατ. στι 1,90 ευρώ έγινε και στην Alapis. Σημειώνεται πως η Sal Oppenheim ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση ισχυρής αγοράς και τιμή στόχο τα 2,79 ευρώ.
To σχόλιο της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Με ένα ράλι έντονο ράλι αντίδρασης συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 4.460 μονάδων. Πέρα από την θετική διεθνή τάση σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης στάθηκε η εταιρική κερδοφορία η οποία αποτελεί το σημαντικότερο καταλύτη ανόδου αυτής της περιόδου.
Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της προθεσμίας δημοσίευσης το 25% των εισηγμένων εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών πάνω από 31% ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν αύξηση 14% υπενθυμίζοντας στην επενδυτική κοινότητατην κερδοφόρα δυναμική που έχει και αυτή η χρήση.
Υπό το πρίσμα των έως τώρα ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου η οποία ακόμα δεν έχει αγγίξει ουσιαστικά το ΧΑως περιεχόμενο, η συμπεριφορά της αγοράς κρίνεται ικανοποιητική, δεδομένου και των αντλήσεων κεφαλαίου που έλαβαν χώρα ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ελληνική αγορά υπερέβη εαυτόν και σήκωσε σημαντικά τον πήχη των δυνατοτήτων της καθώς η πίεση από την πρόσφατη διόρθωση του εξωτερικού σε συνδυασμό με την σχεδόν παράλληλη άντληση κεφαλαίων ύψους 9 δισ. ευρώ δημιουργεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά την προσωπικότητα της αγοράς και το μέλλον της.
Στις επισημάνσεις ακόμα αυτής της περιόδου που έχουν κάποια αξία σημειώνουμε τις αγορές ιδίων μετοχών από εταιρίες αλλά και την αύξηση των ποσοστών των βασικών μετόχων σε ημέρες αδυναμίας, έμπρακτη απόδειξη καλής πίστης προς την αγορά στις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Η στάση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 4.800 μονάδων ήταν μάλλον αναμενόμενη και εν πολλοίς εύκολα προβλέψιμη αφού αποτελεί περίπου το 50% της διόρθωσης από τα υψηλά του εύρους διόρθωσης (5.136 4.460), ποσοστό που στατιστικά έχει συνήθως καλή πιθανότητα εμφάνισης σε μεγάλες κινήσεις του Γενικού Δείκτη. Τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πέρα καθώς η προσφορά τίτλων είναι πλέον υπολογίσιμη, το άγχος μιας νέας διόρθωσης μεγάλο όπως και η αγωνία μιας επέκτασης της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr