Τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και στην πορεία των εκεί κεφαλαιαγορών, αφού αν συνεχιστούν οι πιέσεις δεν αποκλείεται να δούμε τον δείκτη να τεστάρει ξανά τη ζώνη στήριξης ή ακόμη και να τη σπάει καθοδικά.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 έχασε 2,78% κλείνοντας στις 2.471,01 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχασε 3,15% και η μικρή 4,45%.
Σημαντικές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές του 20άρη. Η Alpha Bank έχασε 2,57%, η Εθνική 3,11%, ο Τιτάν 3,05%, η Πειραιώς 2,83%, η ΔΕΗ 6,37%. Κρατήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ καθώς υποχώρησε μόλις κατά 0,62%.
Μάλιστα οι απώλειες συνοδεύτηκαν από αξιόλογες συναλλαγές οι οποίες ανήλθαν στα 663 εκατ. εκ των οποίων 83 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν πράξη μόλις 6 έκλεισαν με άνοδο και 279 υποχώρησαν. Από τις μετοχές που υποχώρησαν 5 είχαν απώλειες άνω του 10%, ενώ 29 είχαν απώλειες άνω του 8%. Τζιρακιάν, Κλωνατέξ (π), ΣΠΙ, Ρίλκεν, Κόμπιουκον, Αλκατέλ και Κλωνατέξ (κ) βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των καθοδικών.
Πολύ καλή συμπεριφορά επέδειξαν οι μετοχές των Βαράγκης, Ιονική Ξενοδοχειακή, Μόντα Bagno, Λάμδα, MIG, Υγεία, Ηρακλής, Μπήτρος και Νηρέας, καθώς κρατήθηκαν στα επίπεδα της Πέμπτης (ο Νηρέας υποχώρησε οριακά).
Το σχόλιο της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι έντονες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές παραμένουν ακόμα νευρικοί στις επιμέρους αφορμές του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος. Με τον κυριότερο φόβο βρέθηκε αντιμέτωπη η επενδυτική κοινότητα αυτήν την εβδομάδαφανερά επηρεασμένη από την κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις αμερικανικές αγορές παρότι στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό είναι κάτι άγνωστο. Παρ΄ όλα αυτά ότι τιμολογείται παύει να αποτελεί στοιχείο κινδύνου ενώ και τα αποτελέσματα δεν συνηγορούν στην αλλαγή τάσης και θα ήταν πρόωρο να προεξοφληθεί μια αρνητική τάση που θα δικαιολογούσε χαμηλές αποτιμήσεις.
Όσον αφορά τα ξένα funds τα οποία είναι τοποθετημένα σε τίτλους της ελληνικής αγοράς καθώς και σε subprime loans προχώρησαν στην πώληση των τίτλων τους χωρίς ποιοτικές διακρίσεις των στοιχείων του ενεργητικού και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι συναλλαγές είναι περιορισμένες.
Τεχνικά αναμένουμε την όποια αντίδραση να έχει οξύτατη μορφή από τα έως τώρα χαμηλά, το εύρος των οποίων είναι 4600-4800 μονάδες και εκεί θα προσδιοριστεί αν πρόκειται για ράλι εκτόνωσης ή ουσιώδης τάση που θα ισορροπήσει την αγορά. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι φτωχή από εταιρικά αποτελέσματα, επομένως ο βαθμός συσχέτισης με τις ξένες αγορές θα είναι αυξημένος με τις αντιδράσεις της αγοράς κάτω από τις 4.650 μονάδες (-10% από τα υψηλά) με τις πιθανότητες αντίδρασης να είναι αυξημένες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η επενδυτική ψυχολογία είναι τραυματισμένη, ενώ θα χρειαστείχρόνος για να αποκτήσει η αγορά σταθερό βηματισμό. Παρ΄ όλα αυτά, στα τρέχοντα επίπεδα δημιουργούνται ελκυστικές ευκαιρίες αγορών για όσα χαρτοφυλάκια είχαν χάσει το ράλι της ανόδου.
Οι ευκαιρίες εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο καθώς και στον χώρο της ενέργειας, των υποδομών και της ακτοπλοΐας ως πιο ελκυστικοί στόχοι από πλευράς αποτιμήσεων και επιχειρηματικών εξελίξεων. Ακόμη και μία περαιτέρω υποχώρηση σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να δικαιώσει τις όποιες τοποθετήσεις στους προαναφερθείς κλάδους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr