Οι επενδυτές ανά τον κόσμο σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου, ενώ γενικότερα εκλαμβάνουν την κρίση ως αφορμή για την εξασφάλιση ρευστότητας.
Την τελευταία εβδομάδα, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, το Χ.Α. κατέγραψε απώλειες 1,2%, κλείνοντας στις 4.842,65 μονάδες και απώλειες 1,02% (κινήθηκε ενδοσυνεδριακά δέκα μονάδες χαμηλότερα).
Ευτυχώς όμως, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες στα 247,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. ήταν πακέτα.
Που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, στα 225 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους τζίρους της χρονιάς.
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι δύο... τινά συμβαίνουν:
Ή ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και δεν ρισκάρουν να πάρουν θέση στην αγορά και μένουν σε τοποθετήσεις που έχουν ήδη, θεωρώντας ότι «μπόρα είναι και θα περάσει».
Ή ότι η αγορά πλήττεται από την θερινή ραστώνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά από μετοχές έκλεισαν με κέρδη άνω του 5%, με μόλις 544 τεμάχια.
Ή κατέγραψαν απώλειες πάνω από 3% με... 660 τεμάχια.
Η απαξίωση αυτή, ο φόβος και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα οδήγησαν σε αρνητικό πεδίο 179 μετοχές, έναντι 73 που ενισχύθηκαν και 104 που διατήρησαν αμετάβλητη την τιμή τους.
Η απαξίωση ήταν τέτοια που ακόμα και σε μετοχές των μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα μικρές.
Για του λόγου το αληθές στην ΕΤΕ άλλαξαν χέρια 485 χιλιάδες τεμάχια, στην Πειραιώς 428 χιλιάδες, στην Eurobank 610 χιλιάδες.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες που κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank, πάνω από 2,3%, με κλείσιμο στα 23,46 ευρώ και 1,250 εκατ. τεμάχια.
Σύμφωνα με αναλυτές οι συναλλαγές αυτές στην Alpha Bank παραπέμπουν στην έξοδο κερδοσκοπικών funds που είχαν πάρει θέση τους τελευταίους μήνες.
Κατά 1,51% υποχώρησε η Εθνική, στα 43,10 ευρώ, στα 27,70 υποχώρησε η Eurobank και μικρά ήταν τα κέρδη για την Πειραιώς, τα 25,70 ευρώ.
Στην αγορά δεν έχει δοθεί η ευκαιρία σχολιάζουν αναλυτές, να «καταπιαστεί» με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά στοιχεία της πρώτης περιόδου του 2007, τριανταεννιά εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, εμφανίζοντας αύξηση καθαρών κερδών 33% και τζίρου 9%.
Κατά τα άλλα, η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου υποχώρησε περαιτέρω την Παρασκευή κατά 1,13%, στα 15,70 ευρώ, με τους φόβους των fund managers να εστιάζονται στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου που διαθέτει ο οργανισμός, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε στα 21 ευρώ, στα 38,20 διολίσθησε η Τιτάν, στα όρια των 32 ευρώ βρέθηκε η Coca Cola, με τους αναλυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, στα 9,60 υποχώρησε η Ελληνική Τεχνοδομική.
Στον ντίποδα, η ΑΝΕΚ ενισχύθηκε κατά 2,41%, στα 2,55 ευρώ και με σημαντικό όγκο 2,358 εκατ. τεμαχίων (προηγήθηκαν σημαντικά πακέτα), υψηλοί όγκοι και στην ΑΕΓΕΚ, κλείνοντας με άνοδο, στα 0,73 ευρώ. Σήμερα υπεγράφη υπουργική απόφαση που χαρακτηρίζει το λιμάνι του Αστακού ως ελεύθερη ζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr