Τα πιστωτικά spreads έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, ιδιαίτερα για τα non-investment grade ομόλογα, τα οποία ήταν και η πηγή χρηματοδότησης των private equity εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των spreads και οι γενικότερες ανησυχίες γύρω από την ρευστότητα που είναι και η ατμομηχανή των χρηματιστηριακών αγορών, είναι οι υπαίτιοι του σημερινού sell-off, το οποίο η Citigroup ονομάζει «διόρθωση ρευστότητας και ψυχολογίας».
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ότι αφορά τις προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών και τα οικονομικά καθω΄ς και τα εταιρικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι υποστηρικτικά για τις χρηματιστηριακές αγορές. Στην Ευρπώπη μόλις το 14% του συνόλου των εισηγμένων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα από τις αρχές Ιουνίου, βρέθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στις αρχές του 2007 οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση της κερδοσφορίας των εισηγμένων, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει τελικά.
Πάντως, τα θεμελιώδη λίγο έχουν να κάνουν με το sell-off ρευστότητας που ζούμε αυτές τις ημέρες . Το ξεπούλημα του Μαίου-Ιουνίου 2006 είναι μάρτυρας αυτού. Τότε, η διόρθωση ήταν βίαιη στην πρώτη της φάση με την Ευρώπη να οδηγείται σε απώλειες της τάξης του 10% μεσα σε μόλις 10 μέρες. Η ρίζα του κακού ήταν το «ξετύλιγμα» των μοχλευμένων trades από τους μοχλευμένους επενδυτές. Ετσι, οι μοχλευμένοι επενδυτές με έκθεση στην λάθος μεριά των πιστωτικών ή και των χρηματιστηριακών αγορών είναι πιθανό να προκάλεσαν το τρέχον sell-off και μπορεί και αν δημιουργήσουν και μεγαλύτερη ζημία στις αγορές.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται 6-7% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους τα οποία ήταν κοντά και στα ιστορικά υψηλά τους. Ετσι, η διόρθωση και στην πιστωτική αγορά αλλά και στις μετοχές, έγινε σήμερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειναι λογικό πως οι επενδυτές έχουν κάποια κέρδη να προστατέψουν
Κοιτώντας τα ράλι και τις διορθώσεις των ευρωπαϊκών μετοχών τα τελευταία 15 χρόνια, η Citigroup καταλήγει στο ότι οι σημερινές συνθήκες των αγορών είναι πολύ κοντά σε αυτές που ζήσαμε πριν 13 και κάτι μήνες.
Αποτιμήσεις
Οι πρόσφατες κινήσεις των αγορών έχουν σίγουρα φέρει τις μετοχές σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα. Το μεσο p/e των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα διαμορφώνεται στο 12,5, που είναι μεν ελκυστικό αλλά χρειάζεται και την στήριξη των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Επίσης, μπορεί η σχέση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των αποδόσεων των μετοχών να έχει μεταβληθεί τις τελευταίες μερές, όμως οι μετοχές ακόμη συνεχίζουν να είναι πιο ελκυστικές απο τα ομόλογα.
Εξίσου σημαντικό είναι πως ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται πως βλέπει το τέλος του και θα συνεχίσει να είναι δυναμικός καθώς υπάρχει πολύ υλικό ακόμα για περαιτέρω deal-making.
Ολα αυτά δίνουν μία σημαντικότατη στήριξη για θετικές αποδόσεις των μετοχών μεσοπρόθεσμα. Και εκτός από τις αποτιμήσεις έχουμε και τους ισχυρούς ισολογισμούς των εισηγμένων αλλά και τους επενδυτές που ωφελούνται σημάντικά από τις επιστροφές κεφαλαίων οι οποίες μπορούν να επανεπενδυθούν στις συρρικνωμένες χρηματιστηριακές αγορές.
Μέχρι σήμερα από τις αρχές του έτους 250 δισ. δολάρια έχουν επιστραφεί στους μετόχους των εισηγμένων υπό μορφή μερισμάτων, επιστροφών κεφαλαίου και ολοκληρωμένες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε ρευστό. Οι long επενδυτές σίγουρα κοιτούν αυτά τα κεφάλαια με μια ματιά ... επανατοποθετήσεων.
Που επενδύουμε
Η Citigroup με δεδομένη την σημερινή κατάσταση των αγορών έχει να προτείνει τέσσερις στρατηγικές για επανατοποθετήσεις καθώς θεωρεί ότι ήμαστε κοντά στο σημείο επιστροφής στην αγορά.
1) τοποθετήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
2) τοποθετήσεις σε αμυντικές μετοχές με καλούς ισολογισμούς, όπως OTE, Teliasonera, OMV, British American tobacco, E.On, Scottish & Southern Energy, Cnetrica, Tesco, Fortum, Gas natural, Roche, Suez, Novo Nordisk, EDF, Sanofi-Aventis, Unilever, Nestle
3) τοποθετήσεις σε κυκλικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς και θετικό momentum κερδοφορίας, όπως Skanska, Schneider Elect
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr