Για την ώρα οι τεχνικές αναλύσεις με το θετικό πνεύμα έχουν εγκαταλειφθεί και τον λόγο έχει η επενδυτική στρατηγική. Που στην παρούσα φάση κάνει λόγο για κατοχύρωση ρευστότητας.
Το κλίμα ήταν τέτοιο στην αγορά την Παρασκευή, που έσκασαν ακόμα και margin calls.
Σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό εκπρόσωπο της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Φέγγο, «ήταν αδύνατο να μην συμβεί αυτό. Κατά τις πληροφορίες μου αφορά μικροποσά και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται για προληπτικούς λόγους. Αλλωστε, μέχρι να επανέλθει η αγορά, θα απαιτηθεί ένα διάστημα μερικών ημερών. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες έπρεπε να διασφαλιστούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μάλλον οι 5.100 μονάδες ήταν τα υψηλά της αγοράς σε αυτή την φάση. Επίπεδα, τα οποία λειτούρησαν ως συναγερμός για την κατοχύρωση κερδών.
Πλην όμως, δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός, διότι δεν υπάρχει ανησυχία, όσο το momentum εξακολουθεί να είναι θετικό».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta AΧΕΠΕΥ κ. Β. Βλασταράκης κάνει λόγο για μίας μορφής «βραχύβιας διόρθωσης, με το στοιχείο του κινδύνου να καθίσταται ως ιδιαιτέρως περιορισμένο.
Όλο αυτό το διάστημα της άκρατης ανόδου σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι αξίες πήραν αρκετά.
Οι επενδυτές αναγκάστηκαν να γυρίσουν στους επόμενους μήνες τα futures του Σεπτεμβρίου, σε μιά προσπάθεια να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο».
Ο κ. Βλασταράκης επισημαίνει ότι, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου εξακολουθούν να είναι ελκυστικές με μέσο p/e περί το 10 από 13 (σ.σ. για τα κέρδη του 2007), μετά την διόρθωση της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές.
Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για καλά αποτελέσματα, οι επενδυτές θα ξαναβρούν τον δρόμο για το Χ.Α.
Την ίδια ώρα, οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων που περιμένουν νέο κύμα εκροών, αποτέλεσμα της ελλειπούς ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στην αγορά που έχουν οι κάτοχοί τους.
Η εικόνα στο ταμπλό πάντως είναι απογοητευτική.
Μέσα σε δύο συνεδριάσεις χάθηκαν επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 219 υποχώρησαν, έναντι 48 μονο που ενισχύθηκαν.
Ο δε γενικός δείκτης κινήθηκε και χαμηλότερα, στο άνοιγμα όμως, στις 4.863 μονάδες, για να ανακάμψει την στιγμή που γύριζαν τα διεθνή χρηματιστήρια, έως τις 4.945 μονάδες και να ξαναφύγει στην συνέχεια κάτω από τις 4.900.
Το... ασανσέρ αυτό έγινε με τζίρο 593,138 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29,462 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Δηλαδή, οι καθαρές συναλλαγές σε μία συνεδρίαση καθαρά πτωτική διαμορφώθηκαν κοντά στα 570 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλό και συνάμα ανησυχητικό.
Οι μικρές διακυμάνσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεδομένου ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα, επιτρέπει μικρή αισιοδοξία από την Δευτέρα.
Αρκεί, τα αποτελέσματα εταιρειών, όπως της Πειραιώς και της ΕΧΑΕ που ανακοινώνονται την ίδια μέρα, να είναι υποστηρικτικά.
Μεγάλες απώλειες κατά 2,75% σημείωσε η μετοχή της ΕΤΕ, στην οποία άλλαξαν χέρια 2,995 εκατ. τεμάχια, υποχωρώντας κατά 2,75%, στα 43,90 ευρώ.
Κατά 1,71% υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank, στα 24,16 με 1,8 εκατ. τεμάχια, πάνω από 2% η Eurobank, στα 26,32 με 1,3 εκατ. τεμάχια και κατά 1,52%, στα 26 ευρώ η Πειραιώς με 700 χιλιάδες τεμάχια.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η μετοχή του Τιτάνα, με απώλειες 3,70%, στα 39 ευρώ, κατά 4,66% υποχώρησε η ΕΧΑΕ, στα 20,46.
Περιορισμός απωλειών στην ΔΕΗ, την Cosmote, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 25,58 ευρώ.
Μεγάλη δυναμική έδειξε η Ιντρακόμ, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια, στα 4,52 ευρώ, μικρή υποχώρηση για τον Μυτιληναίο, εξανεμισμός απωλειών για την Coca Cola και κέρδη 1,18% για την ΑΝΕΚ.
Μεγάλες απώλ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr