Το Χ.Α. ήταν ανέκαθεν μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά και ακόμη κι αν έχουν μείνει μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πέντε συνολικά εισηγμένες, εντούτοις ο κλάδος οριοθετεί όλη την ψυχολογία της αγοράς, καθώς είναι ο κλάδος που «περνά» κάθε οικονομική διαδικασία…
Χωρίς τράπεζες, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει, όσο καλές εταιρείες (και μετοχές) της πραγματικής οικονομίας κι αν υπάρχουν. Οι τράπεζες, εξακολουθούν να είναι μακριά από την πραγματική τους «αποστολή» που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς έχοντας να διαχειριστούν το φαύλο κύκλο των κόκκινων δανείων, εύλογα δεν έχουν… περίσσεμα μεγάλη ρευστότητα.
Πάντως, μέσα στους πρώτους τρεις έως έξι μήνες του 2019 αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο των NPEs, με τις διοικήσεις των τραπεζών να είναι αποφασισμένες να «τρέξουν» τις διαδικασίες. Όμως, απαιτούνται σημαντικότατα κεφάλαια για να αντιμετωπιστεί – ουσιαστικά – το πρόβλημα και πέρα από λύσεις βραχυχρόνιες, οπότε κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως ούτε το 2019 θα υπάρξει λύση – καταλύτης.
Άλλωστε, απαιτούνται κεφάλαια περί τα 10 – 12 δισ. ευρώ για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζών, που είναι δύσκολο να βρεθούν. Αυτό που έδειξε το 2018 ήταν ότι οι επενδυτές αμφισβήτησαν την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν μείωση των προβληματικών τους δανείων και αποτίμησαν τις τράπεζες ωσάν να χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Έτσι, είχαμε μια ακόμη χρονιά ιστορικών απωλειών στις τράπεζες, με τον δείκτη να φτάνει σε νέα ιστορικά χαμηλά μόλις την περασμένη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, όταν κατήλθε στις 401,29 μονάδες!
Παρά τη μερική άρση των capital controls το 2018, τα εγχώρια τοξικά των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, δεν άφησαν περιθώρια στον κλάδο, ο οποίος εξαϋλώθηκε περαιτέρω, καταγράφοντας συντριπτικές απώλειες.
Συνάμα, καταγράφηκε και υποτιμητική κερδοσκοπία με ανοικτές πωλήσεις από διάφορα κερδοσκοπικά funds που σόρταραν ασύστολα τον κλάδο, μεταγγίζοντας αμφισβήτηση σ’ όλη την αγορά.
Έτσι, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε το 2018 με απώλειες 49,82%, με την Πειραιώς να βρίσκεται στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 72,64%, ενώ ακολούθησε η Εθνική που υποχώρησε κατά 65,5%.
Η Alpha Bank είχε πτώση 38,45%, ενώ η Eurobank – έχοντας την πιο ανθεκτική εικόνα – υποχώρησε κατά 36,5%. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, η Πειραιώς εμφανίζει λογιστική ζημία -86%, η Εθνική -63%, η Alpha Bank -45% και η Eurobank -46%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr