Βέβαια, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί και προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής τάσης. Σύμφωνα με τους περισσότερους, η έξοδος στις αγορές ήταν κάτι που η αγορά είχε προεξοφλήσει και ενσωματώσει στα μέχρι τώρα επίπεδα, ενώ το επιτόκιο που επετεύχθη δεν έφερε κάποια μεγάλη έκπληξη για να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για μια φυσιολογική διόρθωση μετά από ένα μεγάλο ράλι. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η πορεία των τραπεζικών χαρτιών.
Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο Reporter, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Hellenic Asset Management, Βασίλης Κοσμάς, «η έξοδος στις αγορές είναι μεν αναγκαία συνθήκη, αλλά δεν είναι και επαρκώς ικανή για να ανεβεί το χρηματιστήριο περισσότερο. Είναι απαραίτητο βήμα αλλά δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν, δεν σημαίνει ότι δεν έρχεται το φθινόπωρο η τρίτη αξιολόγηση, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις».
«Κατ’ αρχάς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τις αγορές που έχουν φέτος τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως. Δηλαδή ο Γενικός Δείκτης έχει ανεβεί κατά 29% από την αρχή του χρόνου και περίπου 49% στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Οπότε σε μεγάλο βαθμό η αγορά έχει προεξοφλήσει αυτές τις εξελίξεις».
«Και επίσης η κάλυψη της έκδοσης ήταν μεν σημαντική, αλλά το κόστος θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Και αυτό φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους αναλυτές».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, η πρόσφατη πτώση στο χρηματιστήριο έχει και μια ακόμα διάσταση. «Έχει προκύψει ξανά στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο να υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες σε Asset Quality Review (AQR), το οποίο είναι μια διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους. Αυτό είναι κάτι που ενώ αναφέρεται εδώ και εβδομάδες, η αγορά δεν το είχε «καλοσκεφτεί». Αν αυτό αναδειχθεί σε γεγονός τότε θα υπάρξει ένας προβληματισμός σε σχέση με το τι συμβαίνει πάλι στον τραπεζικό κλάδο».
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους σύστησε τη διενέργεια ενός νέου ΑQR στο τραπεζικό σύστημα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, ως απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη διατηρησιμότητα του χρέους, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι θα χρειαστούν εκτός από τα AQR και νέα stress tests. Μάλιστα, το Ταμείο εκτίμησε ότι λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου των «κόκκινων» δανείων απαιτείται ένα αποθεματικό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε ότι και το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές.
Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, ο τραπεζικός κλάδος έχει για τους επενδυτές τη μικρότερη ορατότητα. «Σε άλλους κλάδους μπορεί κάποιος με περισσότερη σιγουριά να διατυπώσει κάποιες εκτιμήσεις και να βγάλει συμπεράσματα. Στις τράπεζες όμως είναι ακόμα πολλά τα ερωτηματικά. Είναι πιο ευάλωτες σε μεταβλητότητα».
«Είναι ο κλάδος με τα μεγαλύτερα ζητήματα. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο αυτά μπορούσαν να διευθετηθούν, τότε ναι το Χ.Α. θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», σημειώνει.
«Βαρίδι» οι τράπεζες, αλλά αυτές θα οδηγήσουν στα ύψη
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άποψη του Chief Market Strategist της Delta Forex Group, Χρήστου Αλωνιστιώτη, για την πρόσφατη κίνηση της αγοράς.
«Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο στις αγορές, οπότε είναι φυσιολογική η διόρθωση. Η έκδοση ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με την δική μου άποψη, αλλά και των περισσοτέρων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εποχή είναι περίεργη, πλησιάζει ο Αύγουστος. Πολλοί από τους επενδυτές αλλάζουν θέσεις, κλείνουν κάποιες άλλες. Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι στην τάση του χρηματιστηρίου, είναι πολύ πιθανό να δούμε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στο υπόλοιπο της χρονιάς».
Όσον αφορά στις τράπεζες ο κ. Αλωνιστιώτης σημειώνει: «Θεωρώ ότι κι αυτές θα ενισχυθούν από την έξοδο στις αγορές πρώτον γιατί τα ομόλογα που εκδόθηκαν θα δοθούν στην EKT για να πάρουν ρευστότητα, άρα αυτό είναι πολύ θετικό πρωτίστως για τις τράπεζες».
Όπως επισημαίνει τα τραπεζικά χαρτιά αναμένεται να «τρέξουν» δυνατά και υπάρχουν δύο σενάρια για το γιατί αυτό δεν συμβαίνει ακόμα:
«Το πρώτο σενάριο είναι ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται να γίνει σε όλες τις τράπεζες reverse split. Αυτό φυσικά θα κρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Και ένα δεύτερο σενάριο είναι ότι θα φτάσουν στην πώληση των κόκκινων δανείων στο «και πέντε» σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που πρέπει. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν λιγότερα λεφτά από αυτά που θα έπρεπε να πάρουν».
Θα μπορούσε το Χ.Α. χωρίς τις τράπεζες αυτή τη στιγμή να βρίσκεται και στις 2.000 μονάδες;
«Θα μπορούσε σίγουρα, αλλά χωρίς τις τράπεζες δεν θα φτάσουμε ποτέ από τις 2.000 μονάδες στις 5.000. Έτσι γίνεται σε κάθε χρηματιστήριο. Κάποια στιγμή κάποιος κλάδος θα είναι βαρίδι. Αλλά αυτός ο κλάδος είναι που αργά ή γρήγορα θα σε πάει στα ύψη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr