Η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης συνοδεύτηκε από ανοδικό «ξέσπασμα», καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν σε αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους μετά και τα νέα δεδομένα που έφεραν στο «τραπέζι» τα καλά νέα από μεριάς Νταίσελμπλουμ, ο οποίος την παραμονή των Χριστουγέννων έδωσε το «οκ» για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Οι κύριοι επωφελούμενοι της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά την αξιολόγηση (της στάσης αναμονής ουσιαστικά) είναι ασφαλώς οι long αγοραστές, οι οποίοι και κράτησαν τα «ηνία» της ανόδου σήμερα, ωθώντας σε κέρδη τις τράπεζες οι οποίες μόνες τους υποστήριξαν άλλωστε και το +1% του Γενικού Δείκτη, καθώς υπήρξαν απώλειες από μεριάς δεικτοβαρών blue chips. Μετά την πρώτη ώρα βέβαια υπήρξε μια σχετική καθίζηση στην αγορά, η οποία σταθεροποίηθηκε γύρω στο +1% μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης (νωρίτερα βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 2% ο ΓΔ).
Η αξιολόγηση παραμένει το «καύσιμο» της αγοράς, δίνοντας κάποιο «νόημα» στις κατά τα’ άλλα τεχνικού ενδιαφέροντος τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, με την επιστολή του Τσακαλώτου και παράλληλα το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος να δίνουν μία πρώτη ανάσα μιας και ανοίγουν πάλι οι διαπραγματεύσεις και μαζί και η ελπίδα για λύση μέσα στον Ιανουάριο. Βέβαια η υπερβολική αναμονή μόνο καλό δεν κάνει στην αγορά, που παραμένει ευάλωτη από την πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα που προκαλούν οι καθυστερήσεις.
Ο επόμενος μεγάλος διαπραγματευτικός σταθμός είναι η 12η Ιανουαρίου. Συνεδριάζει το EWG για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, αλλά και για να αποφανθεί αν θα εγκρίνει την εκκίνηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος υπό το φως και της επιστολής Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς. Μέχρι τότε η αγορά θα κινείται στους ρυθμούς των πληροφοριών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Πάντως, παρότι οι τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιούνται με πολλές «απουσίες» και με άκρως «γιορτινή» συναλλακτικότητα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά το πρόσημο με το οποίο θα κλείσει το έτος ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος απέχει μόλις -0,20% από την αρχή του έτους. Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση δε… σώζονται βέβαια καθώς οι απώλειες είναι υπερβολικά μεγάλες (κοντά στο 28% για τις τράπεζες).
Τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα το εντυπωσιακό ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο έχει οδηγήσει τον κλάδο στα μεγαλύτερα κέρδη του από το γ' τρίμηνο του 2009. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής αυτού του... πάρτι είναι η Deutsche Bank, η οποία σημειώνει κέρδη κοντά στο 55% από από τον Σεπτέμβριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έχει "τρέξει" 30% από τις αρχές του δ' τριμήνου του 2016, την υψηλότερη τριμηνιαία απόδοση από το γ' τρίμηνο του 2009 όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ενισχυθεί 33%.
Δείκτες
Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 630,28 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 634,65 μονάδων (+0,69%) και 643,47 μον. (+2,09%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,07 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 51,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,07 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,12%, στις 1.714,24 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 749,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,65% στις 822,88 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, κέρδη που ξεπέρασαν το 3% κατέγραψαν τελικά οι μετοχές της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί ακόμη και υψηλότερα, με τις ΓΕΚ Τέρνα και ΕΕΕ να κλείνουν στο +2,28% και στο +2,08% αντίστοιχα. Τα κέρδη της Alpha Bank περιορίστηκαν στο 1,61%, η ΕΧΑΕ έκλεισε στο +1,50%, με τις Grivalia, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στο +1,4%.
Κέρδη 1,08% σημείωσε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η Λάμδα έκλεισε στο +1,07%, ενώ χαμηλότερη του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ και Σαράντης. Η Τιτάν κατάφερε στο τέλος να ισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις που δέχτηκε, κλείνοντας χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, εκτός του ΟΠΑΠ, πέντε μετοχές του FTSE 25, οι ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, έκλεισαν με απώλειες, οι οποίες όμως δεν ξεπέρασαν το 0,6%.
Γιάννης Τσιρογιάννης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr