Το γεγονός ότι πηγαίνουν πίσω οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικά σε ότι αφορά στο Ταχ. Ταμιευτήριο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη σε συνδυασμό με την έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το Χ.Α. έχει χάσει την ελκυστικότητά του, απετέλεσαν τις βασικότερες αιτίες για την σημερινή διόρθωση.
Μιλώντας με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, " ο υψηλός τζίρος παρά την διακίνηση του 1% της Πειραιώς στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, υποδηλώνει ανησυχία εκ μέρους των επενδυτών. Με βάση της τεχνική ανάλυση η στήριξη βγαίνει στα επίπεδα των 4.650 μονάδων".
Την Τρίτη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις 4.745 μονάδες, επίπεδα τα οποία είχε επισημάνει ο R από το άνοιγμα της συνεδρίασης, με την αγορά να ανησυχεί ως προς το αν έχει στραβώσει κάτι από την βραχυπρόθεσμη τάση η οποία ήταν ανοδική.
Επιπρόσθετα, το θετικό κλίμα συντηρούσε η επίσπευση των μετοχοποιήσεων και ειδικά για την περίπτωση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι, ακόμα και μέσα από το υπουργείο Οικονομίας που έκαναν λόγο για εκμετάλλευση της θετικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετοχοποίηση έως 15% του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό που διατηρεί το Δημόσιο, θα γινόταν ακόμα και εντός του Φεβρουαρίου.
Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή να υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 21 ευρώ για να κλείσει τελικά στα προαναφερόμενα επίπεδα, καταγράφοντας απώλειες 2,78% και 650 χιλιάδες να έχουν αλλάξει χέρια.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 0,84%, στις 4.762,17 μονάδες. Λιγότερες απώλειες εκδηλώθηκαν στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν και στον ASE 20 και τον Small Cap, της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώθηκαν απώλειες 0,84% και 0,85% αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό του πτωτικού κλίματος ήταν και το ότι 189 μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο», έναντι μόλις 76 ανοδικών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 548,481 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122 εκατ. ευρώ ήταν "πακέτα". Και πάλι όμως, ο καθαρός τζίρος, περί τα 426 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικός, υποδηλώνοντας την κατοχύρωση κερδών, με την σοφότερη επενδυτική στρατηγική, κατά τους αναλυτές, της στάσης αναμονής.
Περιορισμός των αρχικών απωλειών παρατηρήθηκε στην μετοχή της Πειραιώς, που έκλεισε στα 27,52 ευρώ με όγκο 4,267 εκατ. τεμαχίων, υποχωρώντας κατά 1,01%. Επίσης, "μαζεύτηκαν" οι απώλειες και στην ΕΤΕ.
Απ' εκεί που ισορροπούσε γύρω από τα 40 ευρώ, έκλεισε στα 40,20, με απώλειες μόλις 0,40% και 1,642 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,59% για την Alpha Bank, στα 24,70 ευρώ και 1,273 εκατ. τεμάχια. Τελικώς, λύγισε και η μετοχή της Eurobank, υποχωρώντας στα 31,30 ευρώ και 763 χιλιάδες τεμάχια. Σταθεροποιητικά η μετοχή της Κύπρου στα 11,90 ευρώ με 772 χιλιάδες τεμάχια.
Απ εκεί και πέρα έντονες οι απώλειες στον ΟΤΕ, στα 23 ευρώ υποχωρώντας κατά 2,95% με 1,959 εκατ. τεμάχια, με την αγορά να εντάσει στις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και τον Οργανισμό.
Δεν ήταν όμως, «μαύρα» για όλες τις μετοχές. Υπήρχαν και τίτλοι που ξεχώρισαν, όπως η Εθνική Ασφαλιστική που φαίνεται να ευνοείται από τα «λουκέτα» στο κλάδο, αποσπώντας μερίδια αγοράς, ενώ πάντα "παίζει" το σενάρι της εξαγοράς. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,48%, στα 6,62 ευρώ με 672 χιλιάδες τεμάχια. Μάλιστα σε σχέση με το τελευταίο 20ήμερο, την Τρίτη η μετοχή σημείωσε αύξηση όγκου πάνω από 100%.
Περιορισμός των αρχικών κερδών για την Unisystems, στα 2,04 ευρώ, η Νεοχημική άγγιξε νέα υψηλά, στα 19 ευρώ με κέρδη 4,51%, με τους ξένους να ανεβάζουν συνεχώς τις θέσεις τους. Κέρδη και αντίβαρο στην πτώση ο ΟΠΑΠ, στα 29,10 ευρώ με όγκο πάνω από 1,1 εκατ. τεμάχια. Μικρή αντίδραση από την ΔΕΗ, στα 21,30 ευρώ, μετ΄την άρση της απεργίας στην Κοζάνη.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρθσε η Αλουμύλ, ενόψει της εισόδου της Αλουμύλ Rom στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου με την μετοχή να ενισχύεται κατά 6,25%, στα 4,42 ευρώ.
Αντίδραση για την Κυριακούλης κατά 4,38% και κέρδη 2,60% για την ΕΛΓΕΚΑ, έπειτα από την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της θα ενισχυθούν κατά 6 εκατ. ευρώ έπειτα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr