Εν μέσω αμφίσημων και αντιφατικών τοποθετήσεων από πλευράς των ίδιων των δανειστών, οι επενδυτές προσπαθούν να «αναγνώσουν» τις εξελίξεις, να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα, την ώρα που τα δύο ορόσημα, οι ζυμώσεις στην Ουάσινγκτον και το προσεχές Eurogroup, καθορίζουν τις κινήσεις των «παικτών» κι ενώ η κατάσταση στην Αθήνα αρχίζει και... «χτυπάει κόκκινο».
Στον ρυθμό των εξελίξεων, μέχρι να «κλείσει» η πολυπόθητη όσο και πολύπαθη συμφωνία, βρίσκεται το Χ.Α., με τους πωλητές να μην είναι άκρως επιθετικοί, αν και χτες άνοιξαν τον ρυθμό τους, αλλά και με τους αγοραστές να εμφανίζονται απολύτως επιφυλακτικοί.
Αυτές οι ημέρες ίσως δείξουν καλύτερα, αν και χτες είχαμε ρευστοποιήσεις, εάν η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων εξακολουθεί να θεωρεί ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, με την Αθήνα εύλογα να επείγεται και για πολιτικούς λόγους, αλλά και τους δανειστές να θέλουν να τελειώνουν κάποια στιγμή, αλλά με σκληρούς όρους, με την αξιολόγηση καθώς έρχεται το Βρετανικό δημοψήφισμα.
Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ήταν μέχρι και χτες με το μέρος των long, αλλά στο δικό μας «μαγαζί» έχουμε τις ιδιαιτερότητες της αξιολόγησης, πόσω μάλλον όταν έχει επανέλθει το… «μαρτύριο της σταγόνας», εξέλιξη που ειδικά χτες «άνοιξε την όρεξη» για τους short, ιδίως όταν βλέπουν την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες.
Πάντως, η αγορά ακόμα εκτιμά πως θα βρεθεί λύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και όσο θα υπερισχύει αυτή η προσέγγιση, ο Γ.Δ. δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί χαμηλότερα της βασικής στήριξης των 520 μονάδων, με επόμενο όριο να μπαίνει στις 500 μονάδες.
Όμως, η προοπτική να μην βρεθεί λύση ούτε στο Eurogroup στις 22 Απριλίου και να απαιτείται, κατά τον υπουργό Οικονομικών πιθανό έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου, είναι κάτι που μάλλον δεν αρέσει ιδιαίτερα στους traders, η αντοχή των οποίων θα δοκιμασθεί στο ενδεχόμενο της παράτασης της αβεβαιότητας μέχρι το τέλος του μήνα.
Πρακτικά και σε αυτό το σενάριο υπάρχει το σημείο καμπής, καθώς από τη στιγμή που οι βραχυπρόθεσμοι θεωρήσουν πως ακόμη και στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με χρονοκαθυστέρηση θα μπορούσαν να βρουν χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, πιθανόν να μειώσουν τις θέσεις τους στα επίπεδα των 550-540, για να τις «χτίσουν» πάλι στα επίπεδα πέριξ των 520 μονάδων, εξέλιξη που θα αύξανε την προσφορά και ενδεχομένως ορισμένοι πιο βιαστικοί να μείωναν περισσότερο τις θέσεις τους.
Πάντως, ακόμα και στο θετικό σενάριο, δηλαδή της επίτευξης συμφωνίας πολύ άμεσα, η δυναμική της αγοράς μπορεί να προϊδέαζε για κίνηση προς τα υψηλά των 585 και μετά των 600 μονάδων, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι η προοπτική της αγοράς δεν φαίνεται υπό το βάρος των νέων μέτρων να υπερβαίνει τις 630-650 μονάδες.
Τεχνικά ο FTSE 25 είναι ήδη στα όριά του, έχει στηρίξεις σε 145 και 142 μονάδες βραχυπρόθεσμα, ενώ υπενθυμίζεται πως αύριο Παρασκευή λήγει στο ΧΠΑ η σειρά για τα ΣΜΕ του δείκτη, μηνός Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr