Όπως σημειώνουν αναλυτές, η χρηματοοικονομική εικόνα των εισηγμένων έχει επηρεαστεί από την περσινή αβεβαιότητα στο πολιτικοοικονομικό επίπεδο, από την επιβολή των capital controls, την πτώση της κατανάλωσης και των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και από την αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία καθώς έδιναν τον δικό τους αγώνα για να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Μάλιστα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας μια «μαγιά» 15-20 εταιρειών κατάφερε να «σώσει την παρτίδα» όσον αφορά στην χρηματοοικονομική εικόνα της αγοράς, με άνοδο μεγεθών, βελτίωση στα EBITDA και μείωση δανεισμού, ένα γκρουπ δηλαδή ομίλων που καταφέρνουν να κινούνται κόντρα στην κρίση ή έστω να διατηρούν δυνάμεις.
Προφανώς λοιπόν, σε κάποιες εταιρείες η ενίσχυση ή διατήρηση της κερδοφορίας δεν έφερε και αύξηση στα διαθέσιμα των ταμείων καθώς σε έναν βαθμό οι υποχρεώσεις που έχρηζαν άμεσης κάλυψης απορρόφησαν σημαντική ρευστότητα.
Μάλιστα, μέσα στο 2015, όπως προσθέτουν αναλυτές, σε κάμποσες επιχειρήσεις σημειώθηκε αύξηση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, η οποία οδήγησε και σε αύξηση του συνολικού δανεισμού (όχι μόνο τραπεζικού αλλά και προς αγορά, προμηθευτές, εφορίες, εισφορές κ.λπ.), ενώ οι περισσότερες εισηγμένες διατηρούν χαμηλά διαθέσιμα στο ταμείο τους (ίσως και κάτω από το 1 εκατ. ευρώ), με μόλις 2-3 δεκάδες εισηγμένων να θετικό «καθαρό» ταμείο, ήτοι να έχουν περισσότερα διαθέσιμα σε σχέση με τα επίπεδα δανεισμού.
Θα πρέπει επίσης να τεθεί μια ακόμη σημαντική επίδραση της μειωμένης ρευστότητας η οποία σχετίζεται με την πρόθεση μόλις 25 εισηγμένων να διανείμουν μέρισμα για την περσινή χρήση, που συνολικά θα ανέλθει στα επίπεδα των 590 εκατ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr