Με νέα άνοδο κατά 1,36% έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής στις 4678,31 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 424,6 εκ. ευρώ μειωμένες κατά 14% ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 22 εκ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του έτους στα μετοχικά αμοιβαία στα 85,54 εκ. ευρώ.
Με ολοένα και περισσότερους πρωταγωνιστές από διαφορετικούς κλάδους η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να αποκτά momentum το οποίο πλέον αρχίζει να αγγίζει κωδικούς που δραστηριοποιούνται στην επενδυτική λιανική. Η διάχυση της ανόδου έχει αρχίσει να περνά και σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις, ενώ οι ειδήσεις έχουν πλέον αντίκτυπο έστω και μικρής διάρκειας στην αποτίμηση των εταιρειών. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν την έναρξη της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων για το 2006 και εν μέσω έντονης φημολογίας για επιχειρηματικές συμφωνίες που αποτελεί και την κυριότερη ύλη για την διατήρηση των προσδοκιών σε μια αγορά που τρέχει ακούραστα με 6,5% σχεδόν από την αρχή του έτους σε 14 συνεδριάσεις.
Σε αυτό το σημείο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η διαχειριστική πειθαρχεία καθώς όλο και περισσότερες μετοχές αμφιβόλου ποιοτικού κύρους και προοπτικώνυπεραποδίδουν, προσελκύοντας χαρτοφυλάκια με άγνοια ρίσκου. Από την άλλη πλευρά θα ήταν άδικο να συνδεθεί η εικόνα αυτών των τίτλων με εταιρίες που δείχνουν να αφυπνίζονται μετά από ένα σημαντικό διάστημα ανύπαρκτης ουσιαστικά εμπορευσιμότητας και απόδοσης. Ενδεχομένως τώρα να έχει νόημα η διεύρυνση των επιλογών ενός χαρτοφυλακίου καθώς διαμορφώνονται συνθήκες υπεραπόδοσης από εταιρίες που είναι κερδοφόρες και βρίσκονται κάτω από την λογιστική τους αξία ή σε εταιρίες που βρίσκονται σε κλάδους με ευνοϊκό μέλλον είτε λόγω των ζυμώσεων στο ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο (τρόφιμα, ιχθυοκαλλιέργειες, εκδόσεις, τηλεπικοινωνίες) είτε λόγω των ευνοϊκότερων συνθηκών δραστηριοποίησης λόγω βελτίωσης του κόστους παραγωγής (Ακτοπλοΐα, Ενέργεια, Κατασκευές).
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε σε ιδιαιτέρως κρίσιμα τεχνικά όρια αφού πλέον η προσέγγιση και διάσπαση του καναλιού τάσης ενδέχεται να δώσει επιτάχυνση στην ανοδική κίνηση. Η εκτροπή από το σφιχτό κανάλι διαπραγμάτευσης αρχίζει να αποκτά πιθανότητες καθώς η μαζική κίνηση δημιουργεί πληθωριστικά φαινόμενα ζήτησης στις περισσότερες μετοχές του Γενικού Δείκτη. Η είσοδος της αγοράς σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες περιοχές από την άλλη πλευρά αποτελεί ανησυχητική τεχνική ένδειξη καθώς το ενδεχόμενο και η ένταση μιας διόρθωσης αυξάνεται όσο η αγορά επιμένει να κινείται μονόπλευρα ανοδικά.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr