Η προσδοκία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αναμενόμενων εισροών λόγω rebalancing φαίνεται να συντηρούν βραχυπρόθεσμα κλίμα και τάση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση ενός ευρύτερου μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, που έφτασε έως τις 581 μονάδες με +2,7%, έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 579,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 149 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,85% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 159 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 6% στις 43,63 μονάδες. Από τα χαμηλά των 420 μονάδων ο Γ.Δ. σημειώνει κέρδη σχεδόν 36%, στο ίδιο διάστημα οι τραπεζικές αποτιμήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ πολλές μετοχές του FTSE 25 έχουν καλύψει τις απώλειες του 2016.
Για άλλη μια συνεδρίαση ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα και περισσότερο τζίρο είναι ο τραπεζικός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση όχι μόνο του κλαδικού δείκτη αλλά ευρύτερα και μέχρι την καταληκτική συνεδρίαση της Παρασκευής (rebalancing λόγω FTSE και triple witching).
Στο ταμπλό η μετοχή της ALPHA BANK (στα επίπεδα της ΑΜΚ πλέον) έκλεισε με άνοδο 5,26%, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύθηκε κατά 3,49%, η EUROBANK έγραψε +9,97% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύθηκε κατά 5,81%. Άλλαξαν χέρια 57 εκατ. και 32 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα, ενώ σε ALPHA, EUROBANK διακινήθηκαν από 15 εκατ. και 22,5 εκατ. κομμάτια αντιστοίχως.
Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 3,76%, ο ΟΤΕ έκλεισε με άνοδο 0,75%, η ΔΕΗ κέρδισε 2,84%, η Coca Cola HBC έκλεισε με άνοδο 0,95% ενώ τα ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν 3,54%.
Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, LAMDA. Με πτώση έκλεισαν οι ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, Grivalia, Viohalco.
Όπως φαίνεται η αγορά προεξοφλεί την συμφωνία με τους δανειστές, έστω κι αν αυτή τοποθετείται στις αρχές Μαΐου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Η αγορά βρίσκεται στην ευθεία για rebalancing και triple witching της Παρασκευής, εν μέσω «αξιολόγησης» και «προσφυγικού», με ενδιάμεσα τη Σύνοδο Κορυφής. Στο μέτωπο της «αξιολόγησης», η ελληνική πλευρά δείχνει να επείγεται για ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης -με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συμψηφισμούς με τους δανειστές-, ενώ ανάλογη σπουδή δείχνουν και ορισμένοι από τους δανειστές. Αναμφίβολα μία ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ή έστω μια πρώτης φάσης της) προεξοφλείται ήδη από τις αγορές.
Ήδη οι εισροές έχουν ξεκινήσει και θα κορυφωθούν έως τις 18 Μαρτίου. Οι εισροές λόγω FTSE και η αξιολόγηση που φαίνεται να έρχεται μαζί με τις συνακόλουθες θετικές κινήσεις της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, δημιουργούν ράλι σε μετοχές και ομόλογα.
Από το rebalancing λόγω του FTSE αναμένονται εισροές από 200 έως 300 εκατ. δολάρια στους τίτλους των JUMBO, ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στο σύνολο των τραπεζών.
Κάποιοι αναλυτές σημείωναν ότι λόγω μεταβλητότητας, μεγάλων κερδών που έχουν προηγηθεί ή λόγω της μη αναβάθμισης από τον οίκο Fitch θα μπορούσε η αγορά να υποστεί μια διόρθωση, εν μέσω αξιολόγησης και προσφυγικού, προς τα επίπεδα των 520 μονάδων, αλλά για την ώρα το Χ.Α. «παλεύει» να ξεπεράσει το όριο των 580 μονάδων όπου και βρίσκεται μια κομβική για τη συνέχεια τεχνική ζώνη με επόμενο στόχος τις 600 και 620-630 μονάδες. Η αγορά φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει για τέταρτη φορά να εξέλθει από το πτωτικό κανάλι τα τελευταία δύο χρόνια και μένει να φανεί αν μπορεί να το πράξει με τις υπάρχουσες συνθήκες ή χρειάζεται κάτι ακόμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr