Κάτι που αποτυπώθηκε στο σχετικό… ξεθώριασμα της αντίδρασης που είχε ως «καύσιμο» τις προσπάθειες-ζυμώσεις για επιτάχυνση της αξιολόγησης. Η αγορά έλαβε ώθηση μετά τα θετικά μηνύματα από το Eurogroup αλλά και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον άλλο μήνα, που σηματοδότησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, η ανοδική κίνηση δεν «κράτησε» την ορμή και τα αρχικά κέρδη της καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν πως ο δρόμος θα είναι μακρύς και η ελάφρυνση του χρέους αφενός θα είναι «ασπιρίνη», αφετέρου δεν θα δοθεί ως χάρη από τους δανειστές, αλλά με σκληρά ανταλλάγματα.
Προς το παρόν πάντως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές συμφώνησαν να βάλουν «νερό στο κρασί τους», με αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να μην παραταθεί πλέον άλλο η αβεβαιότητα της αξιολόγησης. Θετική κατάληξη «ανοίγει μια βεντάλια» εξελίξεων που θα δώσουν ανάσες στην οικονομία και στην ψυχολογία (τραπεζικά κέρδη, αναβαθμίσεις από οίκους, επαναφορά waiver, ίσως ένταξη ομολόγων στο QE της ΕΚΤ κ.λπ.), κάτι που εσχάτως προεξοφλείται στο ταμπλό.
Ωστόσο, ο συμβιβασμός και το χρέος θα συνοδεύονται από σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, φορολογία κ.λπ. τα οποία θα πληρώσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
Άλλωστε η κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα που έδωσε κέρδη άνω του 16% για τον γενικό δείκτης, είχε προεξοφλήσει πολλά από τα θετικά νέα. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην εφαρμογή μέτρων για να περάσει στο επόμενο βήμα, εν μέσω και του δύσκολου προσφυγικού προβλήματος.
Μένει να αποδειχθεί εάν η πολιτική λύση που δόθηκε στο Eurogroup θα συνεχίσει να… ενθουσιάζει, ενώ η «λύση» για το χρέος...αποδεικνύεται ερωτηματικό εξ αρχής καθώς ο Dijsselbloem είπε στον Moscovici (off the record) ότι επίτηδες ξεκίνησε την συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Ο μηχανισμός προεξόφλησης της «Λ. Αθηνών» δούλεψε μέχρι χτες υπέρ των long, ωστόσο οι τιμές εισήλθαν σε «τσιμπημένες» περιοχές, αρκετές από τις θετικές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις, οπότε, αναλυτές δεν αποκλείουν μια κατοχύρωση κερδών που θα συμπέσει με την προσέγγιση των πρώτων ισχυρών αντιστάσεων του Γενικού Δείκτη.
Βέβαια, από μόνη της η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι συνδεδεμένη με την σημαντική απόφαση επαναφοράς της εξαίρεσης αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στην ΕΚΤ που θα λειτουργήσει θετικά στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ η έναρξη συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους ανοίγει δρόμο για την προοπτική της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως από το καλοκαίρι και διαμορφώνει προϋποθέσεις συμπίεσης των αποδόσεων των ομολόγων από τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Άρα, θεωρητικά, υπάρχουν περιθώρια για άνοδο, με κάποιους να βλέπουν προς τις 580, 600-610 μονάδες, μετά τη ζώνη 630-650 μονάδων και βλέπουμε.
Από την άλλη όμως, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των αποφάσεων της Ε.Ε στο μέτωπο διαχείρισης της κρίσης υποδοχής των προσφύγων που αφορά άμεσα την Ελλάδα, ενώ, όπως αναφέραμε και παραπάνω, πλέον η κυβέρνηση πρέπει να λάβει «σκληρά μέτρα», να προχωρήσει σε πράξεις, δίχως οι Βρυξέλλες να συναινούν σε ημίμετρα και χρονικές μεταθέσεις για τις δύσκολες αποφάσεις (ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια, φορολογικό κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι αύριο οι αγορές, που επανήλθαν σε κάπως «ταραγμένη» περίοδο μετά τα σημαντικά κέρδη τους από τα χαμηλά Φεβρουαρίου, αναμένουν τον χρησμό Ντράγκι για την διεύρυνση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ ή για… περαιτέρω αρνητικά επιτόκια.
Από την άλλη είναι άκρως ανησυχητική η επιμονή στις εκτιμήσεις πολλών διεθνών αναλυτών και οικονομικών φορέων ότι μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται προς των πυλών και οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα «όπλα» τους.
Από κει και πέρα, και δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα σερί συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, η κατάσταση υποχρεώνει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να είναι... προσεκτικοί για τον κίνδυνο «ανοδικών παγίδων» και εγκλωβισμών. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, οι τελευταίες εξελίξεις ίσως δικαιολογούν την επαναπροσέγγιση και δοκιμασία των 575-580 μονάδων, περιοχή όπου πιθανότατα θα κριθεί η συνέχεια, με την υποσημείωση ότι η απόδοση για τον τραπεζικό δείκτη ξεπερνά πλέον το 20% εβδομαδιαία και το 30% σε διάστημα μηνός.
Για τον Γ.Δ. στηρίξεις υπάρχουν στις 540 και 520-500 μονάδες (πριν τις 470-475). Για τον FTSE 25 κρίσιμα τεχνικά όρια εντοπίζονται στις 142-144, 147, 150, 155-157 και 164 μονάδες, ενώ για τον τραπεζικό σε 36 αλλά και 45, 52 μονάδες.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Μαρτίου αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch ενώ στις 18 του μήνα θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από τον οίκο FTSE, με τη BofA να σημειώνει ότι από τη διαδικασία αυτή αναμένει εισροές σε τράπεζες και κάποια blue chips έως 290 εκατ. δολάρια αν και ήδη έχουν παρατηρηθεί πονταρίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr