Μέχρι τα όρια των 540 μονάδων βρέθηκε χθες το Χ.Α. με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την αγορά στην επανάκτηση επιπέδων που είχε να δει από τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Για πολλούς, η δυναμική της αγοράς αποτέλεσε μια μορφή έκπληξης, υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε… «ξεκάθαρη ορατότητα» στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού. Ωστόσο, οι συνεχείς ζυμώσεις, τα «δείπνα πίσω από κλειστές πόρτες», η διαφαινόμενη «γερμανική ευελιξία» που δείχνει να μαλακώνει τη στάση της έναντι του «σκληρού» ΔΝΤ, σε πρώτη φάση φαίνεται να διατήρησαν τα πονταρίσματα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με τα βλέμματα να πέφτουν στη Δευτέρα 7 Μαρτίου, όπου έχει οριστεί διπλό ραντεβού, με Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.
Υπό μία οπτική, το Χ.Α. πήρε «καύσιμα» και από το καλό κλίμα στις ξένες αγορές ή τα πρόσφατα στοιχεία του ΑΕΠ, ή και τη χτεσινή θετική έκθεση της HSBC για τις τράπεζες (ή και από άλλες αφορμές) αν και γενικά μάλλον «η αγορά σκαρφάλωσε στον τοίχο της αβεβαιότητας με… προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης».
Χαρτοφυλάκια πόνταραν σε μια σειρά από προσδοκίες (ή μήπως εκτιμήσεις-πληροφόρηση;) ότι σταδιακά θα χαλαρώσουν οι πιέσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών, ίσως να παραχωρηθεί στην Ελλάδα μια χρονική άνεση να περάσει δύσκολα νομοσχέδια-προαπαιτούμενα σταδιακά, υπό το βάρος του προσφυγικού.
Βέβαια, το ΔΝΤ επέμενε για ασφαλιστικό-δημοσιονομικό, δηλαδή για άμεσα και δύσκολα μέτρα, ωστόσο, χρηματιστές σημείωναν χθες ότι τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί η εικόνα των επενδυτών ως προς την πορεία της αξιολόγησης, με το ταμπλό να αποτυπώνει αυτή την μεταστροφή.
Στο δια ταύτα, και με τα «τραπεζικά μέτωπα» επίσης να είναι «ανοιχτά και δύσκολα» (κόκκινα δάνεια, προβλέψεις, ρευστότητα, καταθέσεις κ.λπ.), φαίνεται ότι κάποια funds πόνταραν ότι ενδεχόμενη επίσπευση από εβδομάδα των διαδικασιών σταδιακά θα απελευθερώσει κάποια bonus για την οικονομία και τον κλάδο, όπως π.χ. ότι θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως αποδεκτά ενέχυρα για απευθείας δανεισμό από την ίδια (waiver), μειώνοντας κατά πολύ, κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το κόστος χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών.
Επιπρόσθετα, θα έρθουν διεργασίες στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης (δεκτά τα ελληνικά ομόλογα), ίσως και με το «τυράκι του χρέους». Όλα αυτά, δίχως να «κρύβονται» τα μεγάλα προβλήματα ή να κάνουν τους Θεσμούς να δεχτούν «μεγάλες εκπτώσεις» όσον αφορά στις επιθυμίες τους, θα άλλαζαν το κλίμα και την ψυχολογία.
Σημειώνεται ότι η αγορά αναμένει μεταγενέστερα στις 11/3 με την έκθεση της Fitch Ratings για την οικονομία και στις 18/3 στις αλλαγές των δεικτών του οίκου FTSE Group.
Ωστόσο, κάποιοι ήδη σημειώνουν ότι το Χ.Α. έφτασε να δίνει άνοδο 120 μονάδων, κάποια τραπεζικά χαρτιά και blue chips έδωσαν μεγάλες αποδόσεις από τα χαμηλά, ακόμα είμαστε σε επίπεδο προσδοκιών και όχι «χειροπιαστής ουσίας», ενώ και οι ξένες αγορές αν και απομακρύνθηκαν από τα πρόσφατα χαμηλά τους, δείχνουν «ψήγματα… αγορασμένων» χρηματιστηρίων.
Τεχνικά, για τον Γ.Δ. ανοδικός στόχος είναι οι 550-560 μονάδες και στήριξη οι 520, 500 και 480 μονάδες. Για τον FTSE 25 κρίσιμα τεχνικά όρια είναι οι 127, 135, 141, 146 και 155 μονάδες. Για τον δε τραπεζικό δείκτη θεωρητικά τεχνικά όρια καταγράφονται σε 24, 27-28, 30, 36-38 και 41 μονάδες.
Σημειώνεται ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται μια διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ και σε χαρτιά όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, JUMBO, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, Aegean Airlines κ.λπ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr