Αυτή την ώρα, ο γενικός δείκτης ενισχύεται 1,6%, στα επίπεδα των 515-516 μονάδων, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 46 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 κερδίζει 2,3% και βρίσκεται λίγο άνω των 139 μονάδων και ο τραπεζικός δείκτης «σκαρφάλωσε» στο +7,5% και στις 33 μονάδες.
Σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα ανοδικά ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κινούνται σχεδόν παράλληλα με τα περισσότερα blue chips να γυρίζουν χωρίς δυσκολία σε θετικό έδαφος ή να ενισχύουν τα ποσοστά τους.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK βρίσκεται στα επίπεδα των 1,6 ευρώ με άνοδο 6, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύεται 7%, η EUROBANK κινείται με +11% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ γύρισε στο +8,5%. Προς το παρόν έχουν αλλάξει χέρια 16 εκατ. και 14 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και EUROBANK αντίστοιχα.
Με άνοδο 1,9% κινείται ο ΟΠΑΠ, με +1,7% ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ ανεβαίνει 3,85%, η Coca Cola HBC χάνει 2,8% (νωρίτερα -4,6%), ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενισχύονται με +2,2%. Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται πλέον όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE 15: ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (2,5%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,6%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,3%), FOLLI-FOLLIE, JUMBO, Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ (2,5%), Grivalia, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, Viohalco, LAMDA, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (1,5%) ενώ αμετάβλητη είναι μόνο η ΜΕΤΚΑ.
Η αγορά αρχικά τηρούσε μια στάση «αναμονής» εν όψει και του Euroworking Group, ενώ ανέβασε σημαντικά στροφές μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ' τριμήνου. Πάντως, η Moody’s την Παρασκευή δεν προχώρησε σε αξιολόγηση, ενώ προφανώς οι επενδυτές περιμένουν και τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού. Η αγορά απαιτεί χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση ώστε να αυξηθεί η ορατότητα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι εφικτό.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένες από τις δεσμεύσεις του G20, ενώ μένει να φανεί αν τα χαρτοφυλάκια που πήραν πάνω τους την αγορά τελευταία προεξοφλώντας(;) κάποια θετική εξέλιξη για τη χώρα έχουν δυνάμεις για να στείλουν Γενικό Δείκτη και FTSE 25 προς τα επίπεδα των 520-535 και 141 με 144-145 μονάδων αντίστοιχα.
Σε αυτή τη συγκυρία οι 470-475 μονάδες αποτέλεσαν μια ισχυρή βάση ενώ η τάση αλλάζει εάν ο Γ.Δ. υπερβεί τα όρια των 550-560 μονάδων βάζοντας για τα καλά σε προβληματσιμό τους short.
Πάντως, δεδομένου ότι το Χ.Α. έδωσε δύο σερί ανοδικές εβδομάδες δεν θεωρείται και απίθανο να προκύψουν ρευστοποιήσεις από όσους θέλουν να «κλειδώσουν» τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους που δεν είναι και ευκαταφρόνητα, ιδίως για τις τράπεζες. Ο τζίρος παραμένει σχετικά χαμηλός, η μεταβλητότητα δεν εγκαταλείπει το ταμπλό, α μέτωπα παραμένουν όλα ανοιχτά με τους θεσμούς να περιμένουν συγκαταβατικό νεύμα για να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τον δρόμο προς την αξιολόγηση. Και σε μια ρηχή αγορά δεν ήταν δύσκολο για τους long να ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές.
Επίσης, από την 1η Μαρτίου το ελληνικό ETF GREK αλλάζει διαχειριστή και από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI, με αλλαγές στην σύνθεση και στις σταθμίσεις, που αναμένεται να επηρεάσουν την τάση στη σημερινή συνεδρίαση.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr