Με το βλέμμα στη Moody's (ίσως σήμερα δημοσιοποιήσει αξιολόγηση για την Ελλάδα), βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε μετοχές τραπεζών αλλά και στο σύνολο των blue chips, ιδίως μετά τις 13:00 το μεσημέρι.
Η προσοχή παραμένει στραμμένη στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού. Στο προσκήνιο έχουν μπει για τα καλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων αν και παραμένει καταλύτης ο τραπεζικός κλάδος, ενώ το Χ.Α. παίρνει τέμπο και από το καλό ευρωπαϊκό επενδυτικό κλίμα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,9% στις 502 μονάδες (νωρίτερα +4,2% και 504 μονάδες), ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 4,5% καταγράφει ο FTSE 25, στις 135 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 10,2% στις 30 μονάδες.
Βέβαια, τα περιθώρια για το προσφυγικό αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα, δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη πρόοδος στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, τα περισσότερα ξένα funds απέχουν ή πουλάνε. Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, το «παζάρι» συνεχίζεται, με τις συντάξεις και το δημοσιονομικό-φορολογικό να είναι στο «μικροσκόπιο» των θεσμών.
Ωστόσο, κάποια χαρτοφυλάκια που «στηρίζουν» την αγορά σπεύδουν να επιβεβαιώσουν την τεχνικότητα δεικτών και blue chips, με το Χ.Α. για άλλη μια φορά, όπως το «R» έχει επισημάνει, να σπεύδει να κάνει τη «διαδρομή» 470-475 με 495-500 μονάδες, με το πάνω όριο να έχει ήδη 2-3 φορές για την ώρα φανεί… «δύσκολος αντίπαλος», με επόμενο στόχο τις 520 μονάδες. Για τον FTSE 25 κρίσιμα τεχνικά όρια είναι οι 127, 132-133 και 136-137 μονάδες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πάντως, για την ώρα σήμερα... λύνεται η συσσώρευση ανοδικά αν και ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.
Προφανώς η καλή εικόνα στην Ευρώπη και οι κινήσεις προεξόφλησης για τον οίκο Moody's και σε δεύτερη φάση στις αλλαγές στους δείκτες FTSE (αναμένοντας εισροές δεκάδων εκατ. ευρώ) είναι λόγοι στους οποίους άνθρωποι της αγοράς αποδίδουν την σχετικά χαμηλού κόστους αντίδραση του Χ.Α. που σε έναν βαθμό γεννά ερωτηματικά για τη δυναμική της, εκτός αν κάποια χαρτοφυλάκια προεξοφλούν κάτι που δεν γνωρίζουν οι υπόλοιποι παίκτες. Πάντως, για κάποιες πλευρές κάθε ανοδική αντίδραση παραμένει... ευκαιρία εξόδου.
Σημειώνεται ότι η επισημάνσεις χτες του διοικητή της ΤτΕ, τα εταιρικά αποτελέσματα (π.χ. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, JUMBO), η περίοδος θετικών αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία που άνοιξε με την S&P και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με τη Moody’s και τον Μάρτιο με την Fitch, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα στηρίζουν τη δυναμική της αγοράς που μοιάζει να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης. Πάντως, δεν λείπουν οι κινήσεις intraday σε μετοχές-σηματωρούς για τεχνικούς και όχι μόνο λόγους.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 8,1%, η ΕΘΝΙΚΗ κερδίζει 9%, η EUROBANK γράφει +13% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύεται 12%. Έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 13-14 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 3%, ο ΟΤΕ επίσης κινείται με +1%, η ΔΕΗ ανεβαίνει κατά 5,5%, η Coca Cola HBC κερδίζει 1,3% και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενισχύονται 1,4%. Άνοδο 6% καταγράφει η Viohalco, ενώ με κέρδη διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι τίτλοι του FTSE 25: ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (2%), ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (3%), ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (3,6%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, JUMBO (9%), ΕΧΑΕ (4,8%), Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ (3,5%), Grivalia, LAMDA (4%), FOLLI-FOLLIE (3%), ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Προς το παρόν όμως, οι δανειστές δεν έχουν δώσει «σήμα» πότε θα επιστρέψουν. Αυτό θα συμβεί ενδεχομένως τη Δευτέρα, μετά το Euroworking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, θα διακόψουν εν όψει Eurogroup ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις έως τις 20 του Μαρτίου (πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr