Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,98%, στις 484 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται σε 31 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 63 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 κινείται με +2,4%, στις 129,1 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά τη χτεσινή «εξαέρωση» σημειώνει άνοδο 5,5% και διαπραγματεύεται στις 27,7 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά για την ώρα κινείται μεν ανοδικά χωρίς όμως να «πείθει» ότι μπορεί να πετύχει την ανοδική διαφυγή πάνω από τις 500, κυρίως όμως πάνω από το τεχνικό όριο των 520 μονάδων (στηρίξεις σε 470-475 και μετά 440-450 μονάδες) και αντιστοίχως άνω των 133-136 μονάδων για τον «25άρη» με στόχο τις 140-141 (στήριξη σε 125-126 και μετά 121-122 μονάδες).
Πάντως, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν πείθει ακόμα ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να ανατρέψει την πτωτική τάση της αγοράς.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 4,7%, η ΕΘΝΙΚΗ κατά +6,5%, η EUROBANK κερδίζει 8,4% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύεται κατά 4,1%. Έχουν διακινηθεί περί τα 12 εκατ. και 11 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα και περί τα 2,8 εκατ. σε ALPHA-EUROBANK.
Ο ΟΠΑΠ αυτή την ώρα ενισχύεται 2,4%, ενώ ο ΟΤΕ που ανακοίνωσε αποτελέσματα (και μέρισμα 0,1 ευρώ) κερδίζει 4,9%, η ΔΕΗ ενισχύεται 2,2%, η Coca Cola HBC χάνει 0,1%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στηρίζουν με +2,9%.
Σε θετικό έδαφος κινούνται αυτή την ώρα οι τίτλοι των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (2,4%), FOLLI-FOLLIE (2,5%), JUMBO (2%), ΕΧΑΕ (3,1%), όπως και οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, LAMDA, με ποσοστό έως +1%.
Με απώλειες κινούνται προς ώρας οι ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,5%), Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Grivalia με μικρά όμως ποσοστά.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι στη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να υπάρξει κινητικότητα και λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων (μετά τη λήξη συνεδρίασης για ΕΛΠΕ, JUMBO).
Είναι σαφές ότι συνεχίζει το Χ.Α. να είναι εγκλωβισμένο στο δραματικό πεδίο του προσφυγικού (όπου πλέον η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη και διαιρεμένη), στο μέτωπο διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης με τους θεσμούς και το ΔΝΤ συνεχώς να καθυστερούν την επιστροφή τους ζητώντας ολοένα και περισσότερα… προαπαιτούμενα και βέβαια στο «κομμάτι» που συνδέεται με ασφαλιστικό-αγρότες-επαγγελματίες.
Στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές καθυστερούν την επιστροφή τους στην Αθήνα, προτάσσοντας δευτερεύοντα κι εκτός ατζέντας ζητήματα προς επίλυση.
Προφανώς και η συγκυρία είναι εκρηκτική, τα εσωτερικά μέτωπα «καυτά» και ο διεθνής παράγοντας επιβαρυντικός, τόσο λόγω προσφυγικού, όσο και λόγω της σαφέστατης «φυγής κεφαλαίων» από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανεξάρτητα εάν σήμερα αυτά στο ξεκίνημα βρέθηκαν σε θετικό έδαφος.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr