Ούτως ή άλλως όμως, το κλίμα από τα πολλά «ανοιχτά μέτωπα» δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό και για το χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών εύλογα να τηρεί στάση αναμονής. Με τον κίνδυνο, αυτή η στασιμότητα να μετατραπεί σε… κόπωση που θα λειτουργήσει αρνητικά για την αγορά, να είναι ορατός.
Χωρίς αυξημένες συναλλαγές και χωρίς θετικές ειδήσεις η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα, και κατά πολύ, από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι αναλυτές κάνουν λόγο τη συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με το σενάριο για την ώρα να «γράφει» για «μάζεμα» μεταξύ 480 και 500 μονάδων.
Ωστόσο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει υψηλότερα το Χ.Α. χωρίς δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών, με τους τζίρους να είναι στο «μισό» της συναλλακτικής δραστηριότητας της προηγούμενης μόλις εβδομάδας. Η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα χρήσης των εταιρειών, κυρίως των τραπεζών, αναμένει τις εξελίξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, οι αγρότες και το προσφυγικό… βλάπτουν την οικονομία και το Χ.Α.
Η αγορά παρακολουθεί την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με το αγροτικό να ανάγεται σε μείζον ζήτημα και το προσφυγικό να κρέμεται από μια κλωστή. Οι διαπραγματεύσεις κινούνται με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση και την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει λύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με νέο ορόσημο το Eurogroup της 7ης Μαρτίου στο οποίο θα γίνει ο επόμενος επίσημος πολιτικός απολογισμός, ενώ τα βασικά στελέχη μάλλον θα έρθουν την άλλη εβδομάδα, με το πιο βασικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία, δηλαδή την αξιολόγηση, να κινδυνεύει με… μεταφορά για τον Απρίλιο του 2016.
Βέβαια, για την ώρα ο Γενικός Δείκτης έδειξε σημάδια αντίδρασης στα επίπεδα των 475-480 μονάδων, ενώ στα επίπεδα των 127-128 μονάδων είναι εμφανής και η βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον FTSE 25. Ωστόσο, κάποια στιγμή, όπως λένε οι αναλυτές, η τρέχουσα συσσώρευση, με σχετικά μάλιστα χαμηλούς τζίρους, θα… «λυθεί».
Αν σπάσουν καθοδικά οι 475 μονάδες τότε ενδέχεται να δούμε τα προηγούμενα χαμηλά (420 μονάδες, νωρίτερα υπάρχει στήριξη στις 440), με πιθανό επόμενο στόχο τις 360 μονάδες. Εάν σπάσει ανοδικά, τότε στόχοι είναι οι 520 μονάδες, (με την αντίσταση αυτή να είναι ισχυρή και η διάσπασή της προϋποθέτει θετικές εγχώριες ειδήσεις και καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές) και μετά οι 550-560 μονάδες, αν και για να αλλάξει περαιτέρω η τάση πρέπει να γίνει υπέρβαση των 630 μονάδων.
Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 24 και 20 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 30 και 34 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE/25 εντοπίζονται στις 124 και 115 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 135 και 141 μονάδες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr