H υποχώρηση επιταχύνθηκε από το μεσημέρι και μετά, ιδίως μετά τη λήξη των παραγώγων, υπενθυμίζοντας πως το πρώτο triple witching για το 2016 είναι την Παρασκευή 18 Μαρτίου, οπότε πιθανόν να έχουν κριθεί αρκετά στο θέμα της αξιολόγησης.
Η αποτυχημένη προσπάθεια ανακατάληψης των 500 μονάδων στις τελευταίες συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στην Σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό αλλά και το θολό τοπίο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις, ιδίως στις τραπεζικές μετοχές που «βυθίστηκαν» έως το -17%, με τον Γ.Δ. να κινείται και κάτω των 480 μονάδων (προς το -4%).
Τελικά, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κι αφού είχαν προηγηθεί σημαντικά κέρδη σε επίπεδο δεικτών και μετοχών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,46% στις 480,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 111 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,22% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 127,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 11,27%, στις 27,25 μονάδες.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK υποχώρησε 9,4%, η ΕΘΝΙΚΗ εξαερώθηκε κατά 11,11%, οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν την EUROBANK στο -15,53%, ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε με πτώση 11,54%. Άλλαξαν χέρια 27,4 εκατ. και 40,3 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.
Ο ΟΠΑΠ σημείωσε απώλειες 1,34%, ο ΟΤΕ υποχώρησε 2,84%, μεγάλες πιέσεις -10,48% δέχτηκε η ΔΕΗ, ενώ η Coca Cola HBC στήριξε την αγορά με +1,12%, όπως και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με άνοδο 1,49%.
Με πτώση άνω του 4%-6% ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι τίτλοι των ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με απώλειες άνω του 2%-3% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, FOLLI-FOLLIE, ΕΧΑΕ, Viohalco, Aegean Airlines και με μικρότερες οι ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΜΕΤΚΑ.
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι JUMBO, Grivalia, LAMDA.
Δεδομένου ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και δεδομένης της ρευστότητας που παραμένει διάχυτη, οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων θα πρέπει να θεωρηθούν φυσιολογικές. Από την επιβεβαίωση ή όχι της τεχνικότητας των βασικών δεικτών αλλά και μετοχών-σηματωρών θα διαφανεί η τάση στη συνέχεια.
Τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου στενεύουν πλέον, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem εξέφρασε χθες την ανησυχία των δανειστών για την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και έδωσε έμφαση στην ενεργοποίηση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, πριν από νέα εκταμίευση δόσης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε να προεξοφλήσει την αξιολόγηση αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι ακόμα υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, έστω κι αν επιχειρείται η επιστροφή των κλιμακίων προσεχώς στην Αθήνα, ενώ η προαναγγελία του ΔΝΤ ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακής, «σημείο κλειδί σε μια πιθανή οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η περιοχή των 480 με 475 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης δηλώσει άρνηση κατάβασης χαμηλότερα των 480 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε μια προσπάθεια πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης με άμεσο στόχο τη διάσπαση των 500 μονάδων και την προσέγγιση των 520 μονάδων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr