Ανεξάρτητα του αν βρίσκεται σε κομβικό σημείο που είτε θα κατρακυλήσει εκ νέου, εάν στραβώσει η διαδικασία της αξιολόγησης, είτε θα αρχίσει να αντιστρέφει τη μακροχρόνια καθοδική πορεία της, στην περίπτωση που δικαιωθούν όσοι «βλέπουν» ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε deal με «πόνο», η ουσία είναι ότι το Χ.Α. έχει μπει στον αστερισμό των ακραίων συμπεριφορών και της μεταβλητότητας.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι κάποιοι χρηματιστές, που παρεμπιπτόντως… «τρίβουν τα χέρια τους» όταν βλέπουν στο ταμπλό «σκληρό trading», αποτυπώνοντας την εικόνα του Χ.Α. κάνουν λόγο για «παιχνίδι για μεγάλα παιδιά και γερά στομάχια. Οι υπόλοιποι να περιμένουν να κάτσει η σκόνη, γιατί όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια…».
Όσο γρήγορα το Χ.Α. έχασε… τον μπούσουλα και βυθίστηκε στα χαμηλά των 420 μονάδων, έτσι, με… μια ανάσα, σε δυόμιση συνεδριάσεις (από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας έως και προχτές, για να μην πάρουμε το χθεσινό άνοιγμα…) έσπευσε να καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος κινούμενο προς τις παρυφές του τεχνικού, όσο και ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.
Η αγορά απομακρύνθηκε από τα πολυετή χαμηλά της, παρατηρήθηκε το κλείσιμο αρκετών short θέσεων, ωστόσο για την αλλαγή του κλίματος απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες, καθώς και εξελίξεις ειδικά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Μπορεί η διάσπαση των 460 μονάδων και των 121 μονάδων για γενικό δείκτη και FTSE 25 αντίστοιχα να βελτίωσε τεχνικά την εικόνα της αγοράς, πλην όμως είτε το ράλι ανόδου δεν είχε τα απαιτούμενα ερείσματα για τη συνέχισή του, είτε απλά οι παίκτες έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη τους μετά τις αποδόσεις, ιδίως στις τράπεζες, της τάξεως του 70% με 90%.
Αν και κυριαρχεί η επενδυτική λογική της κατοχύρωσης κερδών μετά το ακραίο ανοδικό ράλι, καθώς η... πρόσκρουση του Γενικού Δείκτη στην αντίσταση των 494 μονάδων οδήγησε σε ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων που σταδιακά επεκτάθηκαν στην πλειονότητα των μετοχών της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης», ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι δεν απουσιάζει ο προβληματισμός των επενδυτών από τα πολλά ανοικτά μέτωπα σε οικονομία-προσφυγικό.
Ούτε βέβαια κάποιοι παραγνωρίζουν ότι τελικά, ίσως τα οφέλη από το «κλείσιμο» μιας επώδυνης αξιολόγησης να μην είναι τόσο… υποστηρικτικά για την οικονομία αν και είναι προφανές ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα δώσουν ώθηση στις τράπεζες.
Το πόσο ρηχή είναι η ελληνική αγορά επανέρχεται στη μνήμη αλλά και στο… ταμπλό των επενδυτών με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες, όπου επικρατούν, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης της αγοράς, «σκληρό» trading, volatility, νευρικότητα στα όρια του… ακραίου. Με τους χρηματιστές, βλέποντας ενδοσυνεδριακές κινήσεις-μαμούθ, να κάνουν λόγο για «σκωτσέζικο ντους», για «ρυθμούς υπερβολής και έντονων διακυμάνσεων», που έχουν χαρίσει κέρδη και συγκινήσεις, αλλά κρύβουν και μεγάλο ρίσκο.
Τεχνικά, η ανοδική διάσπαση προχτές της κρίσιμης αντίστασης των 475 μονάδων εκτόνωσε σε έναν βαθμό το πτωτικό βραχυπρόθεσμο momentum. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 500-502 μονάδες και μετά στις 520 και οι στηρίξεις στις 470 και 450 μονάδες.
Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 28 και 24 μονάδες και η αντίσταση στις 34 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 126 και 121 μονάδες και η αντίσταση στις 136 μονάδες με επόμενο στόχο τις 141 μονάδες.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως τεχνικά η εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει βελτιωθεί, θεωρητικά η ανοδική κίνηση θα μπορούσε να έχει και συνέχεια με πρώτο ορίζοντα τη λήξη των συμβολαίων στο ΧΠΑ την Παρασκευή, όμως η μεταβλητότητα και οι εναλλαγές προσήμου λογικά θα αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr