Ωστόσο, προς το τέλος οι αρχικές απώλειες (-6,35% και 420 μονάδες) μετριάστηκαν, είτε γιατί βγήκαν αντανακλαστικά, είτε γιατί ενεργοποιήθηκαν τεχνικής φύσεως εντολές λόγω υπερπουλημένων ταλαντωτών, είτε γιατί κάποιοι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ προσπάθησαν προερχόμενοι στο Eurogroup να δώσουν έναν… τόνο αισιοδοξίας ότι οι διαπραγματεύσεις και το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν εκτροχιαστεί.
Έτσι, σταδιακά παρατηρήθηκε ενδοσυνεδριακό rebound με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με απώλειες 1,89%, στις 440,88 μονάδες. Ο FTSE 25 «μαζεύτηκε» από το -8% στο -2,51% και τις 114,13 μονάδες (κράτησε το όριο των 110-113), ενώ ο τραπεζικός δείκτης που δέχονταν σφυροκόπημα έως -21% «γύρισε» προς το -4,85% και τις 21,57 μονάδες. Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά χαρτιά είχαν βρεθεί στο -20% και -28%. Ο τζίρος ανήλθε σε 73 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 273 εκατ. τεμάχια.
Σε γενικές γραμμές όμως, η διεθνής πτώση των χρηματιστηρίων βρίσκει την Αθήνα στην πιο αδύναμη στιγμή. Η διαπραγμάτευση «σέρνεται», η αξιολόγηση μετατίθεται και η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να βρει «ανάσες».
Τα απόνερα της χρηματιστηριακής κρίσης πλέον «πλήττουν» την «καρδιά» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με μπαράζ ρευστοποιήσεων να «χτυπούν» ιταλικές, γαλλικές, γερμανικές κ.λπ. τράπεζες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετοχές όπως η Deutsche Bank ή η Credit Suisse νωρίτερα έχαναν 8% και η Societe Generale περί το 13%.
Το Χ.Α. έχει στραμμένη την προσοχή στο μέτωπο του Eurogroup, σε αυτό της αξιολόγησης, στον κίνδυνο να «κλείσουν» τα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό, στο αγροτικό και τις κοινωνικές αντιδράσεις, στην εκλογολογία. Όλη αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με το επιβαρυμένο διεθνές επενδυτικό κλίμα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «κλείδωσε» την όγδοη σερί πτωτική συνεδρίαση.
Πάντως, με βάση τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν προ δύο μηνών, οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται πως είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές, πλην όμως, «πληρώνουν τον λογαριασμό» των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας στην αξιολόγηση και το πολιτικό σκηνικό.
Η στρέβλωση μάλιστα αποτυπώνεται και στο ότι οι τράπεζες στο σημερινό τους low έγραφαν συνολική κεφαλαιοποίηση 3,7 δισ. ευρώ , δηλαδή χασούρα 11 δισ. σε 5-6 εβδομάδες μόλις. Παράλληλα, η απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογα ξεπερνούσαν το 11%-11,5%, «νούμερα» που δείχνουν… κορύφωση του ρίσκου χώρας. Νωρίτερα, το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνονταν στις 1.102 μονάδες βάσης από 1.003 μονάδες βάσης, ενώ παρατηρούνταν διεθνώς στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα ή ο χρυσός.
Το κακό είναι ότι μαζί με τις τράπεζες που έφτασαν πάλι να… μηδενίσουν, καταστρέφονται και οι αποτιμήσεις των υγιών ελληνικών εταιρειών. Από κει και πέρα βέβαια, τεχνικά η αγορά χρωστάει μια τεχνική αντίδραση που θα γίνει πιο πιθανή εάν διασπαστούν ανοδικά οι 450-460 μονάδες σε επίπεδο Γ.Δ. και οι 121 και μετά 130 σε επίπεδο FTSE 25. Σημειώνεται ότι η αγορά αναμένει και τις ανακοινώσεις των δεικτών MSCI. Από την άλλη πλευρά βέβαια, εάν δεν προκύψει θετικός καταλύτης, η «Λ. Αθηνών» κινείται σε «άγνωστα νερά» και ήδη κάποιοι αναλυτές βάζουν στα διαγραμματικά τους πλάνα τον αριθμό «3» μπροστά από τον Γ.Δ.
Στο ταμπλό, παρατηρήθηκε προς το τέλος rebound σε τραπεζικές και όχι μόνο μετοχές, αρκεί να μην έχουμε πάλι να κάνουμε με καταστάσεις όπως… οι χθεσινές . Όπως αναφέραμε, οι μετοχές έχαναν από 18% έως 28% αλλά προς το τέλος γύρισαν ακόμα και στα «ίσια». Τελικά, στις δημοπρασίες, η ALPHA BANK έκλεισε αμετάβλητη, η ΕΘΝΙΚΗ γύρισε στο -5,51%, η EUROBANK έκλεισε με πτώση 12,14% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με -10%. Άλλαξαν χέρια 94 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ, περί τα 81 εκατ. σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ και από 15,4 εκατ. και 39 εκατ. τεμάχια σε ALPHA BANK και EUROBANK αντίστοιχα.
Βελτίωση παρουσίασε και η εικόνα στον FSTE 25 όπου αρχικά πάλι βλέπαμε πιέσεις 3%-5%, αλλά και «χωσίματα» από 7% έως 11%. Τελικά, ο ΟΠΑΠ (όγκος 750 χιλ. τεμάχια) έκλεισε με -2%, ο ΟΤΕ (όγκος 1,36 εκατ. τεμάχια) γύρισε στο -2,17%, η ΔΕΗ (όγκος 830 χιλ. μετοχές) ανέκαμψε προς το +1,52%, ενώ η Coca Cola HBC έκλεισε με πτώση 1,98%.
Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ (-6,88%), ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI-FOLLI, JUMBO, Aegean Airlines (-4,35%), ΟΛΠ, LAMDA, Grivalia, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-3,33%).
Αντιθέτως, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Viohalco (+4,78%), ΕΥΔΑΠ (+4,23%), ΕΧΑΕ (+2,7%).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr