Προ ολίγου μόλις το Χ.Α. παραδόθηκε στις διαθέσεις των short players και με απώλειες 3,75% βρέθηκε να χάνει και το τεχνικό όριο των 450 μονάδων, γυρίζοντας στις 447 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχωρεί 5%, στις 115 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να κατρακυλά κατά 10,8%, στις 21,5 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 123 εκατ. τεμάχια.
Το κοντέρ της πτώσης για τον τραπεζικό κλάδο φέτος «γράφει» ήδη -60% περίπου, την ώρα που και οι ευρωπαϊκές αγορές πιέζονται με τον κλάδο πανευρωπαϊκά να «σκιάζεται από σύννεφα». Όσο μάλιστα λείπει η ορατότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, τόσο η αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα και το οικονομικό, όσο και πολιτικό ρίσκο.
Σήμερα το χρηματιστήριο έδειξε έντονη διακύμανση, ξεκίνησε με πτώση, προσπάθησε να αντιδράσει με στηρίξεις κυρίως από μη τραπεζικές μετοχές αλλά η αναλαμπή ξεθώριασε γρήγορα και η αγορά υπό το βάρος σημαντικών ρευστοποιήσεων βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας. Οι μετοχές των τραπεζών ενώ ξεκίνησαν επιθετικά με νέα ιστορικά χαμηλά και απώλειες έως -13% ανέκαμψαν εν συνεχεία για να χάσουν στροφές στην συνέχεια σημειώνοντας απώλειες έως -15%.
Η δε απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει ανέλθει στο 10,51%, σε νέο υψηλό από τον Αύγουστο.
Τα συνεχή ιστορικά χαμηλά με αποτιμήσεις κάτω από 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, δείχνουν λες και οι τράπεζες χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου, σενάριο καταστροφικό που θα ενεργοποιήσει το bail in. Οι τέσσερις τράπεζες έκαναν αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 14 δισ. και σήμερα η κεφαλαιοποίησή τους συνολικά ανέρχεται στα 4,25 δισ. ευρώ.
Στο ταμπλό, οι ΕΘΝΙΚΗ και EUROBANK υποχωρούν 14%-15%, ενώ η ALPHA BANK χάνει 9% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ -10%. Έχουν αλλάξει χέρια 57 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ και 26 εκατ. στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ αλλά και 20 εκατ. στην ALPHA BANK. Πάντως, αν και η προσφορά είναι σημαντική στις 4 συστημικές τράπεζες, πληροφορίες θέλουν «αμερικανικά σπίτια» να βγαίνουν και στην πλευρά των αγοραστών.
«Κόκκινος», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι ο «25άρης». Απώλειες 8,5% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, σχεδόν -9,8% πέφτει ο ΟΤΕ, κατρακυλάει 9% η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στο -3,5% είναι η ΔΕΗ και με απώλειες 1,6% κινείται η Coca Cola HBC.
Επίσης, σημαντική πτώση παρατηρείται σε ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, FOLLIE-FOLLIE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco (από 3,5% έως 7%), ενώ με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται και οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ.
Με θετικό πρόσημο κινούνται αυτή την ώρα οι ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, LAMDA, Grivalia, με κέρδη 1% έως 2%.
Η νέα κακή εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδίδεται κυρίως σε εσωτερικούς λόγους, όπως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις (μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο) και η εκλογολογία που έχει επανέλθει στο προσκήνιο και λιγότερο στο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που είναι καλύτερο απ’ ότι στο ελληνικό. Ωστόσο απογοητευτικό είναι το γεγονός του «ξεφορτώματος» των μη τραπεζικών μετοχών, κυρίως των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς αποδίδεται σε επιθετική μείωση θέσεων κατά βάση ξένων funds. Ο νέος γύρος ρευστοποιήσεων εντείνεται την ώρα που γίνονταν γνωστά τα νέα «καρφιά» των Βρυξελλών και του Eurogroup σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr