Το Χ.Α. πλέον κινείται σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια, υπό το βάρος του τραπεζικού sell off, οδεύοντας ολοένα και πιο κοντά προς τα χαμηλά του 2012 (Ιούνιος), όταν έγραφε περί τις 470 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,2% στις 487,6 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 4,2% καταγράφει ο FTSE 25, στις 129,5 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 11% στις 28 μονάδες με το ενδεχόμενο ενός ακόμα reverse split για τον κλαδικό δείκτη να είναι ορθάνοιχτο προκειμένου να αποφευχθεί ο... μηδενισμός του και αυτό ένα χρόνο μετά την πρώτη προσαρμογή του δείκτη.
Στο ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές γράφουν νέα ιστορικά χαμηλά. Απώλειες 12%-13% καταγράφονται σε ΕΘΝΙΚΗ και EUROBANK και σχεδόν 9%-10% σε ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Πτώση 2% γράφει ο ΟΠΑΠ, στο -5% είναι η ΔΕΗ, απώλειες 1,2% σημειώνει ο ΟΤΕ και με -1,5% κινείται η Coca Cola HBC.
Στο «κόκκινο» κινούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, FOLLI-FOLLIE, JUMBO, LAMDA, Grivalia, Aegean Airlines κ.λπ.
Με θετικό πρόσημο για την ώρα ξεχωρίζουν οι ΜΕΤΚΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΟΛΠ.
Το αν έχουμε δει ακόμα τα χαμηλά είναι ένα ερώτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο εσχάτως τους ενεργούς (ή μη) επενδυτικούς κύκλους, την ώρα που η εσωτερική αβεβαιότητα (διαπραγματεύσεις, ασφαλιστικό, πολιτικό ρίσκο κ.λπ.) χτυπάει «κόκκινο» και το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο με τις τράπεζες πανευρωπαϊκά να υφίστανται πιέσεις.
Το διεθνές περιβάλλον, κυρίως όμως όσα διαδραματίζονται εντός των συνόρων, εξηγούν τη στάση επενδυτών αλλά και βραχυπρόθεσμων παικτών, όπως αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα στην εικόνα του Χ.Α., την ώρα που η επικεφαλής του SSM έρχεται να «σφίξει τα λουριά» στις τράπεζες, στις οποίες φήμες θέλουν τους κατόχους LME (όσους μετέτρεψαν τις ομολογίες σε μετοχές) να ξεφορτώνουν συνεχώς θέσεις, αν και είναι απορίας άξιο γιατί το πράττουν με τέτοια ένταση στο… -50% ή στο -60% σε σχέση με τις ΑΜΚ (εκτός αν ξέρουν κάτι παραπάνω…).
Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. δείχνει να άγεται και να φέρεται χωρίς αντιστάσεις και θα μπορούσε να αποφευχθεί η δοκιμασία των 470 ή των 450 μονάδων (μετά οι 420-400), μόνο στην περίπτωση που βελτιωνόταν αισθητά η εικόνα στις ξένες αγορές, κυρίως όμως εάν άλλαζαν τα δεδομένα εντός της χώρας. Ο Γ.Δ. χάνει ήδη 22% από αρχές έτους με τον FTSE 25 να υποχωρεί κοντά στο 30% και τον τραπεζικό πάνω από 50%.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr