Το Χ.Α., αν και έδειξε την πρώτη ώρα να τηρεί στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, τελικά "υπέκυψε" στο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα. Σταδιακά οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν καθώς απουσιάζουν στον ορίζοντα οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν "καύσιμο" ανοδικής αντίδρασης για τη "Λεωφόρο Αθηνών".
Ο Γενικός Δείκτης, που το πρωί έγραφε κέρδη 0,29% (προς τις 547 μονάδες), πέρασε σε αρνητικό έδαφος, αρχικά οριακά, αλλά από το μεσημέρι και μετά οι πιέσεις ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα να υποχωρήσει έως 1,45%, για να κλείσει τελικά στο -0,57%, στα επίπεδα των 542,18 μονάδων. Ο τζίρος έφτασε στα 48 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 85 εκατ. τεμάχια. Αρνητικός κατά 0,98% έκλεισε ο FTSE 25, στις 150,8 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έγραψε απώλειες 1,83%, στις 41,4 μονάδες.
Ανάλογο είναι και το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις της FED, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιο, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για τις "ανήσυχες" αγορές παγκοσμίως και την αργή υπεράκτια ανάπτυξη. Ρευστό παραμένει το περιβάλλον εκτός, ακόμη πιο ρευστό εντός με τα ανοιχτά μέτωπα να προκαλούν αβεβαιότητα και νευρικότητα.
Οι κινήσεις των επενδυτών περιορίζονται βραχυπρόθεσμα σε ελάχιστες μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κι ενώ η Moody’s υπενθύμισε την αναβίωση του πολιτικού ρίσκου στην χώρα, την ώρα που οι ξένοι επενδυτές έχουν φτάσει στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικά αλλά και τραπεζικά στελέχη.
Το περιβάλλον δεν συνηγορεί υπέρ της άμεσης αναστροφής της τάσης και εν προκειμένω της κίνησης-δοκιμής των 565 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ή αντίστοιχα των 157-158 μονάδων για τον FT 25. Ένα από τα… «κλειδιά» πάντως παραμένει η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπου τυχόν θετική εξέλιξη ίσως λειτουργούσε θετικά και για το Χ.Α.
Σήμερα ήταν η προτελευταία συνεδρίαση για έναν κακό μήνα, που κινδυνεύει να γίνει ο Ιανουάριος με τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία, στην περίπτωση που αύριο ξεπεράσουν το 15,4% από την αρχή του έτους. Τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά είναι περισσότερο αυτά της συσσώρευσης περί των τρεχόντων επιπέδων, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK υποχώρησε 3,21%, η ΕΘΝΙΚΗ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις 6,56%, η EUROBANK γύρισε στο +2,7%, ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έγραψε +1,69%. Άλλαξαν χέρια 43,4 kai 16,7 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.
Με -0,6% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, απώλειες 0,76% σημείωσε ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ έκλεισε με -1,18% ενώ η Coca Cola HBC υποχώρησε 0,54%.
Στα υπόλοιπα blue chips, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-3,65%), ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (-4,4%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-2,78%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,59%), LAMDA (-2,12%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, JUMBO, Viohalco.
Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr