Ειδικότερα, αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης (νωρίτερα ενισχύονταν κατά 1,5%, στις 542 μονάδες) υποχωρεί 0,1%, στις 533 μονάδες με τον τζίρο να ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 51 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 από το +1,9% γράφει τις 152 μονάδες γύρισε στο -0,2% και τις 148 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώνεται στις 40 μονάδες με -1%.
Από μερίδα παραγόντων της κεφαλαιαγοράς, η αναβάθμιση εκ μέρους της S&P ερμηνεύονταν ως σήμα για αλλαγή του κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, κατά βάση από τον αμερικανικό παράγοντα, ενώ προσδοκίες καλλιεργούνται από την επικείμενη τριπλή επίσκεψη των τριών μεγαλύτερων ξένων μετόχων των ελληνικών τραπεζών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Εάν μάλιστα βοηθήσει το εύθραυστο διεθνές κλίμα και κάποιας μορφής αποκλιμάκωση στις εγχώριες «πιέσεις» (ασφαλιστικό κ.λπ.), τότε το Χ.Α. ίσως προσπαθήσει να «γλυτώσει» ο τωρινός Ιανουάριος να γίνει το χειρότερο ξεκίνημα για την αγορά εδώ και χρόνια. Σημειώνεται ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. βρέθηκε να χάνει σχεδόν 16% και πολλά blue chips, μεταξύ αυτών και τραπεζικά, να έχουν υποχωρήσει κατά 20% ή 30%. Ωστόσο, οι κινήσεις παραμένουν προσεκτικές, με το βλέμμα των επενδυτών να "κοιτάει" προς τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση η νέα εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δυνατότητες της αγοράς να αντιδράσει από τα χαμηλά των 520-530 μονάδων που έχει υποχωρήσει μετά το σφυροκόπημα, εάν θα αντέξει η ευρύτερη περιοχή μέχρις ότου περάσει (και πώς) το ασφαλιστικό, ή θα οδηγηθεί σε «νέο ιστορικό χαμηλότερο», κάτω και από τις 470 μονάδες. Οι 141 μονάδες για τον FTSE 25 θα αποτελέσουν στήριξη και ζώνη αντίδρασης, με την προσδοκίας να μην επανέλθουν οι ρευστοποιήσεις στα blue chips. Ωστόσο, πρέπει να γίνει υπέρβαση των 560 και 155-158 μονάδων για Γ.Δ. και FTSE 25 αντίστοιχα για να αναχαιτιστεί βραχυπρόθεσμα η επιβαρυμένη τεχνική εικόνα της αγοράς.
Στο ταμπλό, άνοδο 0,5% καταγράφει η μετοχή της ALPHA BANK, με +0,5% κινείται η ΕΘΝΙΚΗ (στον απόηχο και της έκθεσης της Moody’s), ενώ με απώλειες 3% κινούνται πλέον οι EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Πάνω από 18εκατ. τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1%, κέρδη 1,3% καταγράφει ο ΟΤΕ, με -2,% κινείται πλέον η ΔΕΗ ενώ η Coca Cola χάνει 0,4% (τσιμπημένη μόχλευση).
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI-FOLLIE, LAMDA, Grivalia.
Με απώλειες κινούνται αυτή την ώρα οι JUMBO, ΟΛΠ, TITAN, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, Viohalco, Aegean.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr