Όπως μάλιστα σημειώνουν αναλυτές και στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, τα σχεδόν 3 δις ευρώ που έχουν αλλάξει χέρια τις τελευταίες εβδομάδες ίσως αποτελέσουν τον μπούσουλα, ή μάλλον καλύτερα το «καύσιμο» για τη συνέχεια.
Η έκρηξη στις συναλλαγές μέσα στον μήνα οφείλονται στις νέες τραπεζικές ΑΜΚ και στα εγχώρια και διεθνή rebalancing που ακολούθησαν στον απόηχο της ανακεφαλαιοποίησης και της αλλαγής στις σταθμίσεις τραπεζών και λοιπών blue chips. Ακόμα και αν συνυπολογίσουμε ότι σημαντικό μέρος του τζίρου προέρχεται από πακέτα ομολογιούχων, κυρίως όμως από ανακύκλωση κεφαλαίων ελέω αναδιαρθρώσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα 3 δις ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση καθαρές εισροές, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η ενίσχυση συναλλαγών και ενδιαφέροντος!
Ακόμα βέβαια είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, πρέπει να κάτσει η σκόνη των ανακατατάξεων, ακόμα υπάρχει πλήθος «κάβων» να περάσουν η Ελλάδα, η οικονομία και κατά συνέπεια το Χ.Α., πλην όμως, οι ξένοι είναι ακόμα εδώ. Και έδωσαν το παρών είτε μέσω των τραπεζικών αμκ είτε μέσω του ταμπλό. Και σε αυτό βοήθησαν οι εξευτελιστικές τιμές των αμκ (αλλά και η προσδοκία για κέρδη από τη διαχείριση κόκκινων δανείων) αλλά και η πτώση (έως και 35%-40%) που προηγήθηκε σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ, FOLLI-FOLLI, JUMBO, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ κ.λπ.).
Τα όσα διαδραματίστηκαν στον τραπεζικό κλάδο υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να αποβούν προς το καλό της αγοράς. Η μεταφορά ρευστότητας, οι ανακατατάξεις σε θέσεις και χαρτοφυλάκια, η είσοδος νέων παικτών εάν έχει συνέχεια και υποστηριχθεί από κάποιες καλές εξελίξεις, μπορεί να αποτελέσει θετικό σημείο εκκίνησης.
Οι νέες τοποθετήσεις... «βλέπουν» προς το 2016, πέραν των traders που «μυρίστηκαν αίμα» στην κατακρήμνιση και πόνταραν σε window dressing τύπου... year end rally, για το οποίο το “R” είχε... προΪδεάσει ως ενδεχόμενο. Passive funds, κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης, index funds, hedge funds, εγχώριες ΑΕΔΑΚ, θεσμικοί έσπευσαν, κατά αναλογία, να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές. Βέβαια, για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο ασφαλιστικού-εργασιακού, να ολοκληρωθούν αξιολογήσεις και επόμενα πακέτα προαπαιτούμενων, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να δώσει ανάσες η ΕΚΤ (επαναφορά waiver, με συμμετοχή στπ QE), να γίνουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις κ.λπ. Ενώ και το Σαββατοκύριακο που πέρασε χαρακτηρίστηκε και από το μίνι θρίλερ για τη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την υποδόση του 1 δις ευρώ, ενώ δεν έλλειψαν οι πληροφορίες για νέα τρύπα στον προϋπολογισμό που φτάνει τα 3 δις το 2016.
Αρα, δεν είναι περίεργο που ουκ ολίγοι επενδυτικοί πόλοι προτιμούν να κάνουν υπομονή και να σπεύσουν να τοποθετηθούν, υπό καλές συνθήκες, ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα. Γιατί τεχνικά πολλοί προσδοκούν από του χρόνου για τις 750 ή... 950 μονάδες, εάν όλα γίνουν όπως πρέπει σε οικονομία και τράπεζες (π.χ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια), αλλά αν κάτι στραβώσει δεν θα μας σώσουν ούτεν οι στηρίξεις στις 550 μονάδες και θα θυμηθούμε τις 450-470 του 2012. Για την ώρα, το όριο 630-640 έχει τεχνικό ενδιαφέρον.
Ως προς το φίνις τώρα μιας χρονιάς ειδικών συνθηκών (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο, για αυτή την εβδομάδα απομένουν 3 συνεδριάσεις (αργίες Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου) συν τις τελευταίες της μεθεπόμενης για να φανεί και το σημείο αναφοράς για το 2016. Θα συνεχιστεί άραγε η καλή συνέχεια στα πρότυπα του window dressing που ήδη έχει ξεκινήσει με αφορμή την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών χάρη στην οποία αυξήθηκε κατακόρυφα ο τζίρος και μπήκε νέα ρευστότητα στην αγορά; Ή μήπως η σταδιακή... παύση των rebalancing (υπάρχει κάποια ουρά συν την αύξηση της στάθμισης της ΕΘΝΙΚΗ που όμως βγαίνει από τον EuroStoxx 600) θα... ρίξει και τους τόνους καθιστώντας διαδικαστική τη συνέχεια;
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συντήρησης δυνάμεων με τα περισσότερα χαρτιά του 25άρη να έχουν... βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση τους και τα διαγράμματά τους, πλέον η αποτίμηση των εισηγμένων ενισχύθηκε στα 45,2 δισ. ευρώ, στα Α/Κ είχαμε εισροές ενώ και στα Παράγωγα είχαμε σταθεροποιητικού χαρακτήρα μετακύλιση (εν αναμονή του τραπεζικού short selling).
Μιας και ο λόγος παραπάνω περί σταθμίσεων και rebalancing λόγω αύξησης στάθμισης της ΕΤΕ (από συμμετοχή 0,19% θα φτάσει στο 19%-20%), οι νέες βαρύτερες σταθμίσεις έχουν διαμορφωθεί σε συμμετοχή 21,79% για την ALPHA BANK, σε 11,95% συμμετοχή για EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, σε 6,19% για ΟΤΕ και την δεκάδα έκλειναν την Παρασκευή Coca Cola (5,71%), ΟΠΑΠ (3,29%), Jumbo (3,11%), ΤΙΤΑΝ (2,88%), Motor Oil (2,87%), FF Group (2,67%).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr