Βέβαια, τον ρυθμό, τον τόνο, το τέμπο στο Χ.Α. εσχάτως έδωσαν τα rebalancing, με τις αυξομειώσεις στις σταθμίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς δείκτες (ακόμα έχουμε απόνερα και συνέχεια…), με τις τραπεζικές μετοχές να ευνοούνται έναντι άλλων blue chips.
Πάντως, στις τελευταίες συνεδριάσεις αφενός οι τραπεζικές μετοχές έπιασαν ή ξεπέρασαν (λιγότερο ή περισσότερο) τις τιμές των αμκ, αφετέρου τα εμποροβιομηχανικά χαρτιά της πραγματικής οικονομίας πήραν βαθιές ανάσες αφού όμως πρώτα κάποια εξ αυτών είχαν βρεθεί να χάνουν 20%, 25% ή και 35%.
Σε έναν βαθμό, οι brokers περίμεναν την αντίδραση των τραπεζών λόγω αύξησης της στάθμισής τους, όπως ανέμεναν και την, τεχνικής φύσεως έστω, ανάκαμψη των blue chips, ενώ σε έναν βαθμό πάντα… προσδοκούσαν για αυτό που το «R» είχε προϊδεάσει, για ένα εορταστικού τύπου year end rally.
Αυτό που είναι η αλήθεια ότι δεν ανέμεναν, τουλάχιστον σε τέτοια ένταση, είναι ο «τεράστιος ντόρος», ο αυξημένος τζίρος λόγω rebalancing. Γιατί είναι αλήθεια ότι οι τζίροι ανέβηκαν σε 250,300 ή 350 εκατ. ευρώ και οι όγκοι συναλλαγών σε 500, 600 ή 650 εκατ. τεμάχια.
Με την αξία βέβαια των συναλλαγών των δύο τελευταίων εβδομάδων να υπερβαίνει τα 2,6 δισ. ευρώ στη Λεωφόρο Αθηνών, θα περίμενε κανείς από το Χρηματιστήριο της Αθήνας να έχει… «βγάλει φτερά» και καθημερινά να σπάει τα κοντέρ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Πλην όμως, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι το Χ.Α. πήρε βαθιές ανάσες και κινήθηκε από τις 550 μονάδες προς τα επίπεδα των 625 μονάδων χτες μέσα στη συνεδρίαση, ούτε ότι η ALPHA BANK από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,81 ευρώ χτυπούσε χτες μέσα στην ημέρα στα 2,6 ευρώ, ούτε ότι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ από τα 20 σεντ χαμηλό ενδοσυνεδριακό πριν μερικές εβδομάδες χτες έπιανε τουλάχιστον τα 29 σεντ.
Η δε EUROBANK από το δικός της ενδοσυνεδριακό χαμηλό (4/12) στα 89 σεντ χτες «έβλεπε» και τα 1,15 ευρώ, με την ΕΘΝΙΚΗ να αποτελεί το επόμενο στοίχημα, με χαμηλό λίγο άνω των 0,25 ευρώ και κίνηση χτες προς την περιοχή των 0,31 ευρώ. Προφανώς λοιπόν, βγήκε… μεροκάματο για όσους μπήκαν κοντά στα χαμηλά, από 25% έως 50%-60%. Αν πρόκειται για ανακύκλωση χρήματος ή νέες τοποθετήσεις θα φανεί και από την περαιτέρω εικόνα της αγοράς. Πάντως, εκτίμηση αρκετών στελεχών του χώρου αποτελεί πως σταδιακά θα πληθύνουν τα πονταρίσματα για το κατά πόσο το ΧΑ μπορεί να ξεπεράσει κάποιους τεχνικούς «κάβους» που βρίσκονται υψηλότερα, αρχικά στις 640-650 μονάδες και μετά (σε βάθος χρόνου) προς τις 700 και 740 μονάδες, σε σχέση και με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ζητήματος όπως αυτά του ασφαλιστικού, των "κόκκινων δανείων" κ.λπ. Γιατί αν λάβουμε υπόψη μας κάποια μηνύματα που έρχονται από έξω, τότε υπάρχει διάθεση για να μας δούνε καλύτερα ΕΚΤ και θεσμοί όσον αφορά στο περίφημο waiver, το QE, τη διαχείριση χρέους κ.λπ.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έστρωσε το κλίμα, ότι άλλαξε άρδην η κατάσταση, ότι απουσιάζουν τα προβλήματα. Σε βραχυπρόθεσμο δε ορίζοντα, είτε λόγω Παραγώγων, είτε λόγω ολοκλήρωσης rebalancing είτε λόγω αποκόμισης κερδών, δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε μια αποθέρμανση στο ταμπλό, μια διορθωτική κίνηση. Γιατί όπως αναφέραμε, το μεγαλύτερο μέρος της εκτόξευσης τζίρου οφείλεται στα rebalancing.
Πλην όμως, ένα πρώτο «πακέτο» τοποθετήσεων στα χαμηλά, τόσο στις τράπεζες λόγω των αμκ, όσο και σε blue chips λόγω των τιμών που καταγράφηκαν από τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων έχει ήδη συμβεί. Νέες θέσεις έχουν χτιστεί με χαμηλές τιμές κτήσεις και το rebalancing συνέβαλε σε αυτή τη φάση σε αυτό, συνεισφέροντας μάλιστα στην απορρόφηση από θεσμικούς και index tracking funds, με μερικούς κραδασμούς, της προσφοράς που βγήκε από την μετατροπή σε μετοχές των πρώην ομολογιούχων.
Το βραχυπρόθεσμο στοίχημα θα παιχτεί στο κατά πόσο οι μετοχές των τραπεζών θα μπορέσουν να ανακτήσουν και να απομακρυνθούν από τις τιμές των αμκ αλλά και στο αν τα υπόλοιπα blue chips έχουν δυνάμεις για να ξεφύγουν από τα επιβαρυμένα τεχνικά τους διαγράμματα, απόρροια των αναδιαρθρώσεων ή μεμονωμένων εξελίξεων.
Αξίζει να αναφέρουμε την πρόσφατη σημείωση του Στρατή Πολυχρονέα, αναλυτή της Μίδας, πως ενώ στην 1/12/15 η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν στο 19,9% του ΑΕΠ, στις 16 του μήνα ενισχυόταν στο 26,8%, ήτοι 8,53 δισ. ευρώ περισσότερα, κατά κύριο λόγο από την αύξηση της αποτίμησης των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων. Και ήδη αυτό το νούμερο έχει αυξηθεί χτες.
Βραχυπρόθεσμα, και όσον αφορά στον FTSE 25, κρίσιμο όριο υπάρχει στις 185 μονάδες, με χαμηλό πρόσφατο στις 164 και υψηλό στις 220 μονάδες. Και τόσο για τις μετοχές, όσο και για τους δείκτες, οι αναλυτές θεωρούν ότι… έχει νόημα η αντίδραση εφόσον πιάσει από 33% έως 50% σε σχέση με τα χαμηλά… Οπότε, οι brokers βγάζουν κομπιουτεράκια και χάρακες και κάνουν μετρήσεις. Αρκεί να μην τους τα χαλάσουν τα ισχυρά χέρια, που μπήκαν σε τράπεζες, blue chips και μετοχές-σηματωρούς, αναζητώντας αφορμή για μια μικρή εξαέρωση…
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr