Είναι ορατό ότι είχαμε μετατόπιση του βάρους και του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο (σε αρκετές περιπτώσεις σε βάρος πολλών blue chips), με τα ισχυρά χέρια να αξιοποιούν κάθε πλεονέκτημα που απέκτησαν από την ολοκλήρωση των αμκ, της εισόδου των "νέων μετοχών", της αλλαγής στη στάθμιση των τίτλων, που διαμορφώνουν την τάση.
Ωστόσο, υπάρχει και συνέχεια. Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ αποκτά από σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου αυξημένη στάθμιση στους ελληνικές δείκτες (σε 74% στη σύνθεση όλων των δεικτών της αγοράς μετοχών στους οποίους συμμετέχει η εταιρεία, και ειδικά στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/X.A. Large Cap) και σε αυτό οφείλονταν, μεταξύ άλλων, οι αυξημένες χτες εισροές. Στις 16 Δεκεμβρίου θα έχουμε και το rebalancing της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στις μετοχές της ALPHA BANK και EUROBANK, ήτοι, θα αυξηθεί η στάθμιση τους και το ειδικό τους βάρος. Σύμφωνα με αναλυτές, σε πρόσφατες εκτιμήσεις τους, αναμένονται εισροές περίπου 95 εκατ. ευρώ στην πρώτη και 55 εκατ. ευρώ στην δεύτερη.
Η αύξηση στη στάθμιση της Πειραιώς φέρνει τοποθετήσεις από τα παθητικά χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εκτιμώνται από 20-30 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες εκροές στις δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη.
Επίσης, στις 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε το rebalancing στους δείκτες FTSE All-World. Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης και του free-float της ΠΕΙΡΑΙΩΣ αυξάνεται και στον παγκόσμιο δείκτη FTSE σε 74% κατά το κλείσιμο την Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που και οι σταθμίσεις συμμετοχής των μετοχών της ALPHA BANK και EUROBANK επίσης αυξάνονται σε 89% και 81%, αντίστοιχα, από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις για τις εισροές των τριών τραπεζών από τα funds που ακολουθούν τον δείκτη εκτιμώνται από 40 έως 65 εκατ. ευρώ για την ALPHA BANK και στα 30 έως…100 εκατ. ευρώ για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, καθώς οι δύο αυτές περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE All-World Index. Για τη EUROBANK, που συμμετέχει στον μικρότερο δείκτη FTSE Global Small Cap index, οι εισροές προβλέπονται μικρότερες, στα 15-25 εκατ. ευρώ. Τέλος, για την ΕΤΕ, οι εκτιμήσεις για τις εισροές λόγω συμμετοχής στον δείκτη FTSE All-World επίσης τοποθετούνται σε υψηλά επίπεδα, γύρω από τα επίπεδα των 80-85 εκατ. ευρώ. Πλην των τριών τραπεζικών μετοχών, οι μοναδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE είναι οι τίτλοι του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.
Παράλληλα, η ΕΘΝΙΚΗ στις 21 Δεκεμβρίου βγαίνει από τον Stoxx 600 η μετοχή. Πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του 2015 να έχει υπάρξει αναθεώρηση και για τις μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ από τον MSCI.
Όλα αυτές οι αλλαγές είναι θετικές, ωστόσο, είναι νωπές οι χαμηλές τιμές των ΑΜΚ ενώ είναι σαφή τα ανοιχτά μέτωπα που έχει ο κλάδος. Ωστόσο, αν αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, η ρευστότητα (επιστροφή καταθέσεων δηλαδή), αν προσεχώς αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, τότε προφανώς ο κλάδος θα πάρει… «αέρα».
Από κει και πέρα βέβαια, και όσον αφορά πάλι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μένει να φανεί αν τα funds ολοκλήρωσαν τις κινήσεις τους μέσω ΑΜΚ και LME αλλά και αν τα passive funds που ακολουθούν δείκτες και τα active funds που ακολουθούν στρατηγικές τελικά… σπεύσουν να επιβεβαιώσουν τον χαρακτήρα τους ή αν ανησυχούν για το ρίσκο στην Ελλάδα.
Πάντως, εσχάτως βλέπουμε άνοδο και τζίρους στις τράπεζες και πτώση στα άλλα χαρτιά του FTSE 25 καθώς οι ξένοι μεταφέρουν μέρος των επενδυτικών τους θέσεων από τον FTSE 25 στις τράπεζες λόγω των rebalancing στους δείκτες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr