Μάλιστα, αν και η αγορά ξεκίνησε έντονα ανοδικά, γρήγορα το κλίμα στις μη τραπεζικές μετοχές επιδεινώθηκε, προκαλώντας έντονες αναταράξεις. Από το +1,99%, ο Γ.Δ. βρέθηκε ξαφνικά στο -0,63%, για να επανέλθει και πάλι σε θετικό έδαφος, δίνοντας πάντα διακυμάνσεις γύρω από τις 575 μονάδες. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31%, στις 578,30 μονάδες. Ο δε FTSE 25 που επίσης διακρίθηκε για τη μεταβλητότητα πέριξ των 170 μονάδων έκλεισε στο -0,08%% και στις 169,97 μονάδες.
Σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκαν αυξημένες συναλλαγές και υψηλός τζίρος, με εναλλαγές θέσεων σε τράπεζες και blue chips, στον ρυθμό του τελευταίου γύρου των διαβουλεύσεων δανειστών-Αθήνας με στόχο την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.
Η συνεδρίαση είχε θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές. Στους πρώτους πρέπει να βάλουμε τον τίτλο της ΕΘΝΙΚΗ που βρέθηκε μέσα στη συνεδρίαση και στο limit up (42 σεντ), παίρνοντας μια απόσταση ασφαλείας από την τιμή της αμκ των 0,3 ευρώ εν όψει της εισαγωγής των νέων μετοχών τη Δευτέρα. Όμως, στο τελευταίο μισάωρο έχασε έδαφος και τελικά έκλεισε με +10,43%, στα 0,36 ευρώ, με συναλλαγές 3,85 εκατ. τεμαχίων.
Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της ALPHA ΒΑΝΚ που έδωσε νέο rebound με +5,85%, κλείνοντας στα 2,17 ευρώ, με συναλλαγές 20,7 εκατ. τεμαχίων (πακέτα 1,8 εκατ.). Το χαρτί πήρε απόσταση από την τιμή του book building (2 ευρώ).
Μια και ο λόγος για τις τράπεζες, η EUROBANK (δεν έχει πιάσει την τιμή της αμκ) με μικρή μεταβλητότητα έκλεισε στο +1,09% και στα 0,93 ευρώ, με συναλλαγές 25,65 εκατ. τεμαχίων (6,4 εκατ. σε πακέτα), ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ αν και αρχικά υστέρησε με πτώση 9,7%, τελικά έκλεισε αμετάβλητη στα 0,2270 ευρώ και συναλλαγές 254 εκατ. τεμαχίων (πακέτα 31 εκατ.).
Για να καταπιαστούμε πάλι με τους… θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισε και ο τίτλος της ΕΧΑΕ (ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ) με +0,84% και συναλλαγές 440 χιλ. τεμαχίων στον απόηχο των ιδιαίτερα αυξημένων συναλλαγών, της κατακόρυφης αύξησης του τζίρου, των πακέτων και των προσυμφωνημένων πράξεων που διενεργούνται κυρίως στις 4 συστημικές μετοχές. Πάντως, ενδοσυνεδριακά είχε δώσει +4,18%.
Στο «συν» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι τίτλοι των ΟΛΠ (+3,65%), ΜΕΤΚΑ, Grivalia. Ο ΟΤΕ με +0,11% (από +2%) και ο ΟΠΑΠ με +2,11% πήραν ανάσες με συναλλαγές 1,63 εκατ. και 660 χιλ. τεμάχια αντίστοιχα.
Στους αρνητικούς πρω6αγωνιστες αναμφίβολα ξεχωρίζουν FOLLI-FOLLIE και ΔΕΗ. Ο τίτλος της FOLLI-FOLLIE πιέστηκε έως το -13,5%, στον απόηχο της εξαφάνισης του μεγαλομετόχου της Fosun, η οποία είναι και βασικός μέτοχος-εταίρος της ελληνικής εισηγμένης. Τελικά έγραψε -6,19% με συναλλαγές 320 χιλ. τεμαχίων. Η ΔΕΗ από την πλευρά της υποχώρησε κατά 7,64% (στα 3,99 ευρώ, όγκος 650 χιλ. κομμάτια) στον απόηχο των «γκρίζων ζωνών» της μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ στο κράτος, με ερωτηματικά για το μοντέλο, την αποζημίωση που θα πάρει η εισηγμένη κ.λπ.
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι μετοχές των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-5%), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-1,77%), Coca Cola HBC AG (-2%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,94%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,14%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-2,6%), ΕΥΔΑΠ (-4,96%), Viohalco, JUMBO (-1,54%), LAMDA DEVELOPMENT (-4,27%).
Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 163 εκατ. ευρώ και ο όγκος σε 319 εκατ. τεμάχια.
Όσον αφορά στην τεχνική εικόνα, και σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής της ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακή, «με την ευγενική χορηγία των τριών τίτλων της Alpha Bank, της Eurobank και του ΟΤΕ, όπου πλέον μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις ελέγχουν το 41,3%, ο Γενικός Δείκτης απέδρασε μέσα από την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 560 με 550 μονάδων δείχνοντας διάθεση να κινηθεί έως το πολύ βραχυχρόνιο ανοδικό όριο των 593 με 600 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 600 μονάδων μπορεί να οδηγήσει έως την αυλή της σημαντικής διαγραμματικής αντίστασης των 638 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει αδυναμία διάτρησης της περιοχής των 593 με 600 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε άτακτη επιστροφή προς τις 560 μονάδες με κίνδυνο να τμηθεί καθοδικά ανοίγοντας για τις 517 μονάδες, όπου θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η μετέπειτα μεσοπρόθεσμη πορεία του δείκτη.
Το σαράκι όμως της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι για ακόμα μια φορά η άνυδρη κατάστασή της καθώς η έλλειψη εισόδου νέου χρήματος ωθεί τους θεσμικούς επενδυτές στις όποιες αλλαγές των δεικτών να «τραυματίζουν» τις μετοχικές αξίες ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το ίδιο χρήμα. Έτσι όταν μειώνεται η στάθμιση μιας εταιρείας για παράδειγμα στο Γενικό Δείκτη θα πρέπει να βγουν αναγκαστικές πωλήσεις δίχως να υπάρχει η κατάλληλη ρευστότητα για να μπορέσει να στηρίξει και να αποσβέσει τους κραδασμούς από τις αυξημένες ρευστοποιήσεις. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ισχυρές απώλειες από –6% έως και –25% δίχως να έχει αλλάξει κάτι στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, που να δικαιολογεί τέτοιες βυθίσεις. Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 η διάθεσή του να ξεφύγει από τις 170 μονάδες ή όχι θα ανάψει την ένδειξη για τη φορά της τάσης έχοντας ως αντίσταση τις 190 μονάδες και στήριξη τις 158 μονάδες».
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr