Σε αυτό, προστίθενται οι γνωστές αρρυθμίες λόγω της εισαγωγής των νέων τραπεζικών μετοχών αλλά και η κορύφωση των ανησυχιών στις τάξεις των ξένων επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και της αξιολόγησης, κι ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων χτυπούσαν πριν τα επίπεδα του 9%.
Η αγορά «μάτωσε», χάνοντας το κρίσιμο τεχνικό όριο των 600 μονάδων, καθώς με απώλειες 4,43% γύρισε στις 581,90 μονάδες (σχεδόν στα χαμηλά ημέρας που ήταν οι 580 μονάδες), εντείνοντας τον φόβο για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών του Αυγούστου (διπλός πυθμένας σε 592 και 569 μονάδες). Ο FTSE 25 ακολούθησε με απώλειες 4,6%, στις 171,75 μονάδες.
Όπως αναμένονταν, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο ντεμπούτο των νέων τίτλων έγραψε -30% και 0,4620 ευρώ (τιμή ΑΜΚ 0,3 ευρώ) με σχεδόν 570 εκατ. κομμάτια να συνωστίζονται στην πλευρά των πωλητών (αανεκτέλεστα) από το πρωί κιόλας.
Η ΕΘΝΙΚΗ όχι μόνο έχασε τα αρχικά κέρδη αλλά γύρισε προς το -22% κλείνοντας τελικά στο -19% και στα 0,5350 ευρώ (συναλλαγές 1,2 εκατ. τεμάχια).
Η ALPHA BANK προσπάθησε να κρατήσει τα χτεσινά νούμερα, έδωσε διακυμάνσεις, στο τέλος έκλεισε με -1,08% στα 1,84 ευρώ (συναλλαγές 21,4 εκατ. κομμάτια).
Καλύτερη γενικά εικόνα είχε η EUROBANK που κινήθηκε μονίμως σε θετικό έδαφος και έκλεισε με +0,56%, στα 0,9050 ευρώ και όγκο συναλλαγών 11,5 εκατ. τεμαχίων.
Στα blue chips η εικόνα ήταν… αποκαρδιωτική. Οι σταθμίσεις αλλάζουν, η βαρύτητα των μη τραπεζικών χαρτιών μειώνεται αναλογικά (αρχικά σήμερα αυξάνεται των ALPHA BANK, EUROBANK), μοιραία λοιπόν χαρτοφυλάκια και index funds «έκαναν παιχνίδι» είτε μέσω αναγκαστικών πωλήσεων-αναδιαρθρώσεων είτε με πονταρίσματα σε κάποια τραπεζικά χαρτιά. Σημειώνεται πάντως ότι πέραν του συγκεκριμένου τεχνικού λόγου που οδήγησε σε πιέσεις στα blue chips (εσχάτως έχει γίνει εμφανής αυτή η τάση), όπως λένε αναλυτές, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα που προμήνυε… καταιγίδα λόγω, ενδεχομένως, πολιτικής αστάθειας για την οποία ανησυχούν οι ξένοι. Γιατί η άνοδος των αποδόσεων (σχεδόν στο 6,5% προ ολίγων ημερών) δεν μπορεί να αποδοθεί… στην αναδιάρθρωση σταθμίσεων/βαρύτητας τραπεζικών μετοχών - blue chips στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Σε κάθε περίπτωση, τα blue chips έγραψαν από -5% έως -11% με τους τίτλους των ΟΠΑΠ (-6,5% με συναλλαγές 1,5 εκατ. κομμάτια), ΔΕΗ (-6,68%, όγκος 450 χιλ. τεμάχια), ΟΤΕ (μαζεύτηκε στις δημοπρασίες στο -2,4% με συναλλαγές 1,1 εκατ. κομμάτια), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-6,5%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-11,3%, συναλλαγές 420 χιλ. τεμάχια), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-5,56%, όγκος 410 χιλ. τεμάχια), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-9%), ΤΙΤΑΝ, FOLLI-FOLLIE (-8,6%), Viohalco (-11%), ΟΛΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, Lamda κ.λπ. να δέχονται… σφυροκόπημα και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές κάποια εξ αυτών. Μικρότερες απώλειες με -3,3% έγραψαν JUMBO (530 χιλ. τεμάχια), ΕΧΑΕ και ακόμα πιο χαμηλές οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Aegean, Grivalia. Η MIG τελικά έκλεισε αμετάβλητη με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια.
Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ, αισθητά ανεβασμένος, και ο όγκος συναλλαγών σε 51 εκατ. τεμάχια.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr